Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Evropa? Příští rok budeme zpátky, uvedl činovník NHL Proper a ujistil, že s Prahou se do budoucna počítá

Letošní evropské turné NHL pod hlavičkou Global Series se uskutečnilo ve Stockholmu a zaznamenalo velký úspěch. Přispěl k tomu také nový formát, kdy se ve čtyřech dnech představila ve Švédsku hned čtveřice zámořských týmů. Viceprezident pro mediální a mezinárodní strategii NHL David Proper v rozhovoru pro ctsport.cz mimo jiného uvedl, že tohoto modelu by se mohla dočkat také Praha.

David Proper
zdroj: ctsport.cz

Po přestávce v letech 2012 až 2016 a vynucené pauze během koronavirové pandemie (2020 a 2021) se NHL naplno vrátila k soutěžním zápasům v Evropě. Po loňské zastávce v Praze (dva duely San Jose Sharks s Nashvillem Predators) a Tampere (dva duely Colorada Avalanche s Columbusem Blue Jackets) se však letos zámořská liga odhodlala vyzkoušet rozšířený model.

Do Stockholmu se sjely hned čtyři týmy – hráči Detroitu Red Wings, Minnesoty Wild, Ottawy Senators a Toronta Maple Leafs se v průběhu čtyř dnů představili vždy ve dvou zápasech, a tak se (nejen) evropské publikum dočkalo mnohem intenzivnějšího zážitku.

"Je to takový test, uvidíme, jak to dopadne. Je to dost náročné na logistiku mít čtyři týmy v jednom městě ve srovnání s několika týmy v několika městech. Myslím, že záleží na tom, co chceme v konkrétním místě uspořádat. Do Stockholmu se nebudeme moct vrátit po nějakou dobu kvůli rekonstrukci Globenu. Pokud budou zajištěny podobné podmínky jako tady ve Stockholmu, tak Prahu pro něco takového určitě zvážíme," prozradil Proper.

Zda půjde o model také do příštích let, se však teprve uvidí. "Tuto akci si vyhodnotíme a uvidíme, zda půjde o nový model, nebo se vrátíme ke staršímu modelu s vícero městy a vícero týmy. Čtyři zápasy z toho dělají velkou událost, týden plný NHL hokeje. Můžete uspořádat víc akcí, když máte víc týmů na delší období. Takže to je velká výhoda. Máme z toho dobrý pocit," uvedl Proper.

NHL chce hrát v Evropě každoročně

Jedno je jisté, NHL už nezamýšlí další přestávky. Z Global Series se stala úspěšná akce, která pokaždé láká početné diváky napříč Evropou. "Je to každoroční záležitost. Do pandemie, která nás zastavila, jsme hráli (v Evropě) od ročníku 2017 každý rok. Takže příští rok budeme zpátky," slíbil Proper. "Očekávám, že v příštích týdnech budeme rozhodnuti, co chceme uspořádat příště. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v období okolo Utkání hvězd," dodal.

V Praze se soutěžní zápasy hrály v období před pandemií znovu po devíti letech v roce 2019, kdy se v jednom utkání střetlo Chicago s Philadelphií. V roce 2022 zavítal domů do Prahy Tomáš Hertl se Žraloky ze San Jose. A Praha je v hledáčku NHL také pro další ročníky.

"Byli jsme tam loni a podle všech včetně mě to byla skvělá zkušenost. Rádi se vracíme do Prahy, je tam skvělá fanouškovská základna i hokejové prostředí. Hodně výborných hráčů v NHL pochází z Prahy," prohlásil Proper. "Ještě nemáme vyřešené plány na příští rok, ale Praha je jedním z míst, které vždy zvažujeme pro soutěžní zápasy. Takže předpokládám, že se do Prahy vrátíme v příštích letech," doplnil.

Další plány? Nové trhy i akce

NHL se samozřejmě rozhlíží i jinde a dál hledá nové příležitosti. Velkým evropským hráčem se stává Německo, které se může pyšnit novou mladou generací hokejistů, kteří dobývají zámoří. Na Leona Draisaitla z Edmontonu navazují například Tim Stützle z Ottawy nebo Moritz Seider z Detroitu. Oba se také ve Stockholmu ukázali.

"Myslíme si, že německý trh je pro nás důležitý. Má vážně dobrou hokejovou infrastrukturu. Z Německa přichází (do NHL) hodně skvělých hráčů, někteří jsou navíc hodně mladí, takže je předpoklad, že se hodně z nich dostane do ligy. Problémem je, že je těžké prosadit se na německém trhu. Je hodně orientován na fotbal," poukázal Proper na evropský sport číslo jedna.

"Ale do Německa se chceme brzy vrátit podobně jako do Prahy. Panuje velké nadšení z nové arény v Mnichově, před koronavirovou pandemií jsme měli hrát v Mannheimu, je tu také Kolín nad Rýnem, Berlín. Takže je tam hodně skvělých míst, kde bychom mohli hrát, a také hodně důvodů, proč bychom tam měli hrát. Jediný rozdíl je v tom, že v rámci Česka se bavíme jen o Praze, v Německu je ale mnohem víc potenciálních destinací," poukázal Proper na odlišnosti ve srovnání s českým prostředím.

Zámořská liga se však rozhlíží i jinde než jen v Evropě. "My neustále vyhodnocujeme trhy, které dávají smysl. Nechceme jen odehrát zápasy a být nějakým cirkusem, který přijede do města. My na nové trhy vstupujeme se záměrem budovat NHL byznys tam, kde mají hokejovou infrastrukturu, která nám může být nápomocná, a tam, kde by hokej mohl dál růst. V Austrálii vidíme potenciál, proto jsme tam odehráli přípravné zápasy před sezonou," vrátil se Proper k zářijovým duelům na jižní polokouli.

V plánech NHL je v blízké budoucnosti také mezinárodní Světový pohár, který by se měl uskutečnit v únoru 2025. "Zkoušíme různé modely. Budeme mít několik schůzek s hráčskou asociací (NHLPA). Zatím ale existuje hodně variant. Pro rok 2028 budeme mít mnohem víc času, kdy chceme uspořádat plnohodnotný Světový pohár s větším množstvím týmů," poukázal Proper na fakt, že definitivní podoba prvního turnaje od roku 2016 je zatím stále v nedohlednu.

Na klubové úrovni se pak spekuluje o evropském venkovním utkání NHL pod širým nebem. "Ještě na to nenastala doba. Může k tomu dojít relativně brzy, ale je tam pořád hodně otázek ohledně infrastruktury a hodně věcí, které musíme udělat. Nyní to ale není něco, co bychom považovali za nutnost. Ale nebyl bych překvapen, pokud bychom se v příštích letech touto otázkou velice vážně zabývali. Ať už v rámci Německa nebo někde jinde," dodal Proper.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články