Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

DeBoer k zákroku na Jágra: Být to Crosby, je z toho světová válka

Pittsburgh - Hokejový útočník Jaromír Jágr odstoupil z utkání New Jersey na ledě Pittsburghu, kde prožil nejúspěšnější část kariéry v NHL. Na vině byl tvrdý atak domácího obránce Roberta Bortuzza v závěru druhé třetiny. Zatím není jasné, jaké bude mít následky a kdy bude Jágr moci znovu hrát.

Jaromír Jágr
zdroj: AP autor: Gene Puskar

Bortuzzův zákrok vyvolal hodně vášní a protichůdných názorů. Kouč "Ďáblů" Peter DeBoer měl ale jasno. "Myslím, že to byla velká opovážlivost a zákrok, který je nepřípustný. A naprosto zbytečný," prohlásil DeBoer. "Kdyby některý z našich hráčů udělal něco takového Crosbymu, mohla by z toho být další světová válka," dodal.

Bortuzzo si počíhal na dvaačtyřicetiletou českou hvězdu s evidentní touhou ji zasáhnout. A to i přesto, že Jágr za brankou Penguins už několik okamžiků předtím odehrál kotouč. Bertuzza však spatřil až na poslední chvíli a neměl moc šancí se bránit.

Hlavní síla zásahu pětadvacetiletého beka byla vedena ramenem na rameno, bylo však patrné, že Jágra rovněž zasáhl loktem do obličeje. "Byl to jasný zákrok na hlavu. A je úplně jedno, zda to bylo ramenem, nebo loktem. Bylo to na hlavu," zlobil se DeBoer.

Zatímco Bortuzzo vyvázl bez trestu, nejproduktivnější Evropan v historii slavné soutěže zůstal nějakou dobu ležet na ledě. S lékařem posléze komunikoval, po svých zamířil do kabiny a do hry už se nevrátil. Přestože na Jágra od jeho odchodu v roce 2001 fanoušci Pittsburghu obvykle pískají a nadávají, tentokrát ho vyprovodili z ledu potleskem.

DeBoer chtěl od rozhodčích vysvětlení, ale žádného se mu nedostalo. Sudí prý zákrok pořádně neviděli. Bortuzzo se ale může dočkat dodatečného potrestání, neboť vedení ligy již potvrdilo, že se jeho zákrokem bude zabývat. "Tam to určitě uvidí a jsem si jistý, že z toho vyvodí i patřičné důsledky," řekl DeBoer.

Kouč Penguins Mike Johnston se domníval, že zákrok byl čistý. A stejně přesvědčený o své nevině byl i Bortuzzo. "Myslím, že tam byl puk. Držel jsem rameno dole a měl jsem z toho pocit, že jsem ho zasáhl do oblasti hrudníku. Je nešťastné, že musel z utkání odstoupit, ale jak jsem řekl - jen prostě hraji tvrdě," podotkl Bortuzzo. Lze však očekávat, že jeho atak neupadne jen tak v zapomnění.

Oba týmy se potkají znovu 29. prosince v Prudential Center, domácí hale Devils. "Jeho číslo docela určitě nezapomenu," ujistil Jágrův spoluhráč Jordin Tootoo. "Je to dlouhá sezona a o své hráče se musíme starat. I proto, abychom zase začali vyhrávat. Jágr je naším nejlepším hráčem, a kdykoliv kdokoliv předvede něco takového, mojí prací je postarat se o to, aby se to s jistotou už víckrát neopakovalo," dodal Tootoo.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články