Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chicago zvládlo pátý zápas a je blízko zisku Stanley Cupu

Chicago – Již jen jedno vítězství dělí hokejisty Chicaga od zisku Stanley Cupu. Černí jestřábi zvládli páté finálové utkání hrané na jejich ledě, kde porazili Boston 3:1, a v sérii hrané na čtyři vítězství se ujali vedení 3:2. Hlavní hvězdou utkání byl útočník domácích Patrick Kane, jenž vstřelil dvě branky. Z Čechů bodovali útočník Blachawks Michael Frolík a bostonský David Krejčí, kteří si připsali po asistenci.

Slavící hráči Chicaga
zdroj: ČTK/AP autor: Nam Y. Huh

Chicago do zápasu vstoupilo lépe a po dvou třetinách vedlo díky trefám Kanea 2:0. Bruins ještě snížili zásluhou kapitána Zdena Cháry, kterému přihrál čerstvý držitel Zlaté hokejky David Krejčí. Pro nejproduktivnějšího útočníka probíhajícího play-off šlo o 25. bod (9+16) během letošních vyřazovacích bojů, čímž se Krejčí posunul v historickém přehledu před Jaromíra Jágra a vytvořil tak nový český rekord. Poslední slovo v utkání měli ovšem domácí - při power play definitivně rozhodl Dave Bolland, u jehož trefy si připsal asistenci Michael Frolík.

Šestý duel se hraje v noci na úterý, výhodu domácího prostředí bude mít Boston. Před třemi lety dovršili Jestřábi svou vítěznou jízdu za Stanley Cupem na ledě soupeře, když právě v šesté bitvě finále zvítězili na ledě Philadelphie. Nyní jsou připravení si to zopakovat. "Je úchvatné být znovu v této situaci," řekl Kane. "Je to něco, pro co pracujete celý rok, celé léto, když trénujete v přípravném kempu, pro co dřete, kdekoliv zrovna jste. Právě pro tuhle příležitost. Musíme se jí nyní chopit a využít toho," dodal.

Patrick Kane
zdroj: ČTK/AP

To Boston, který měl na své straně vedení 2:1 na zápasy a k tomu čtvrtý duel v domácím prostředí, se naopak bude pokoušet vynutit si sedmé rozhodující střetnutí. Klub současnou situaci rovněž nedávno zažil. Ve finále play-off 2011 byli Bruins ve zcela totožné pozici, vyhráli ovšem další dva zápasy a získali pohár. "Už jsme si tím prošli, ale to zrovna moc nepomáhá - myslet na to, co se stalo v minulosti. Musíme žít současností. Musíme být připravení na další zápas a vyhrát poprvé. Pak v zápase číslo 7 - pokud k němu dojde - to bude kdo s koho," řekl finský gólman Tuukka Rask.

Trenér Bostonu Claude Julien: "Je to jednoduché. Byli jsme doma dobří a nyní to potřebujeme samozřejmě potvrdit v dalším utkání. Ale není tu na místě žádná panika. Nás nelze odklidit z cesty tak snadno. Jsme odhodlaný tým a plánujeme se do série ještě vrátit."

Chicago začalo pátý souboj lépe. Největší šanci v úvodu nevyužil Jonathan Toews, jenž trefil tyč. Za hosty odpověděl výrazněji až v 11. minutě Brad Marchand. Rask odolal bravurně ráně Michala Handzuše, ale v 18. minutě pálil tvrdě Johnny Oduya, zlomil svou ranou hůl Dennise Seidenberga a se zatoulaným pukem ukázal šikovné ruce Kane. Ve 26. minutě už byl náskok Chicaga dvoubrankový. Po přečíslení tří na dva objel branku Bryan Bickell, pokusil se zakončit, což sice Rask dobře přečetl, jenže dojíždějící Kane vzápětí dorážel a na jeho střelu už neměl šanci zareagovat.

Kane měl poté další šanci, hattrick ale nezkompletoval. Snížit mohli Milan Lucic, Seidenberg a Chára, na druhé straně mohl přidat třetí gól při přesilovce Patrick Sharp, stav se ovšem neměnil. Na začátku třetí části neproměnil svou příležitost Krejčí, Brandon Saad se na druhé straně dostal za záda bostonských beků, tváří v tvář proti Raskovi však neuspěl. Ve 44. minutě našel Krejčí precizní "žabkou" zpoza branky najíždějícího Cháru, který hrozivou bombou málem protrhl síť v horním rohu branky Coreyho Crawforda.

Uklidnit domácí mohl Marcus Krüger, Rask byl však proti. V dramatickém závěru Boston tlačil, Jágr a Marchand měli vyrovnání na dosah, na Raska pálil naopak z přečíslení dvou na jednoho Bickell. Zápas ale nakonec uzavřel 14 sekund před vypršením základní hrací doby Bolland. Kromě bolestivé porážky budou Bostonští možná muset vstřebat i citelnou ztrátu v ofenzivě. Jen velmi kratičký part odehrál v Chicagu útočník Patrice Bergeron, jenž byl ještě během zápasu převezen do nemocnice na pozorování.

Chicago Blackhawks - Boston Bruins 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 18. P. Kane (Oduya, Toews), 26. P. Kane (Bickell, Toews), 60. Bolland (FROLÍK) - 44. Chára (KREJČÍ, Lucic). Rozhodčí: Rooney, Watson - Heyer, Murphy. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Střely na branku: 32:24. Diváci: 22 274. Stav série: 3:2.

Chicago: Crawford - Seabrook, Keith, Hjalmarsson, Oduya, Rozsíval, Leddy - P. Kane, Toews, Bickell - Hossa, Handzuš, Sharp - Frolík, Krüger, Bolland - Stalberg, Shaw, Saad. Trenér: Joel Quenneville.

Boston: Rask - Seidenberg, Chára, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Paille - S. Thornton, Söderberg, Peverley. Trenér: Claude Julien.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články