Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Boston nevyužil mečbol, sérii prodloužil Tkachuk. Colorado je na hraně vyřazení

Česká enkláva si na postup musí ještě počkat. Hokejisté Bostonu na vlastním ledě podlehli Floridě 3:4 v prodloužení a nevyužili první postupový mečbol. V 67. minutě rozhodl o výhře Panthers Matthew Tkachuk. Padlo také Colorado. Obhájci Stanley Cupu podlehli Seattlu 2:3 a stejným poměrem ztrácí i v sérii.

Radost hokejistů Floridy
zdroj: ČTK / AP autor: Charles Krupa

Boston v pátém zápase s Floridou mohl stvrdit postup do konferenčního semifinále, v průběhu středečního duelu však ani jednou nevedl. Bruins dokázali srovnat na 1:1, 2:2 i 3:3, v prodloužení ale po chybě brankáře Linuse Ullmarka při rozehrávce rozhodl o výhře Panthers Tkachuk.

"Když jsem špatně rozehrál, snažil jsem se zneškodnit nahrávku před branku, bohužel mě puk trefil do brusle a odrazil se přímo ke Tkachukovi. Poté už jsem neměl šanci vrátit se do pozice a on pohodlně uklidil puk za čáru," popsal klíčový moment zápasu nešťastný gólman.

Jeho protějšek Sergej Bobrovskij naskočil od první minuty do druhého zápasu za sebou a pod výhru Panthers se podepsal 44 zásahy. Ten nejdůležitější si schoval na poslední vteřinu základní hrací doby, kdy zlikvidoval samostatný únik Brada Marchanda a prodloužil Floridě sezonu.

"V závěru třetí třetiny předvedl několik skvělých zákroků. Zneškodněním Marchandova úniku nás udržel ve hře. V prodloužení jsme udeřili docela brzy a vybojovali jsme si přesun série na Floridu," pochválil Bobrovského střelec vítězné branky.

V sestavě Bruins se objevili čtyři Češi, ani jeden z nich nebodoval. David Pastrňák vyšel naprázdno podruhé za sebou a v play-off zůstal na dvou bodech. Nejproduktivnějším českým hokejistou ve vyřazovacích bojích je dál Pavel Zacha, jenž v pěti zápasech nasbíral čtyři asistence. K druhé výhře Panthers v sérii přispěl sedmi hity Radko Gudas.

Boston i kvůli říznému českému bekovi poprvé v sezoně prohrál druhý domácí zápas za sebou. "Nedaří se nám udržet koncentraci po celých 60 minut. Dnes jsme nezachytili začátek zápasu a pustili jsme soupeře do hry. Navíc mu pomáháme velkými chybami. V posledních dvou domácích zápasech jsme nedokázali vnutit Floridě svou hru, ale stále jsme v pozici, kdy nám k postupu stačí vyhrát jediný duel,” uvedl trenér Bruins Jim Montgomery.

Colorado v pátém zápase série se Seattlem padlo 2:3 a dostalo se na hranu vyřazení. Obhájcům titulu k výhře nestačily ani dva body Nathana MacKinnona. Rozdílovou branku vstřelil v úvodu třetí třetiny Yanni Gourde. Brankář Colorada Pavel Francouz i v pátém zápase série zůstal na střídačce.

Skvělý debut v NHL má za sebou Tye Kartye. Jednadvacetiletý útočník ozdobil své první utkání za Kraken brankou a stal se teprve osmým hráčem v historii ligy, který si odbyl premiéru v play-off a zároveň dal gól. Kartye se prosadil v polovině zápasu, když z pravého kruhu ranou bez přípravy prostřelil Alexandara Georgijeva.

"Viděl jsem, že máme puk, tak jsem si v útočném pásmu zkusil najít prostor. Jordan (Eberle) mě skvěle našel a já jeho nahrávku uklidil z první. Ještě před rokem a půl byl pro mě takový večer divokým snem. Je to pro mě opravdu speciální," řekl hokejista, který byl v uplynulé sezoně vyhlášen nejlepším nováčkem nižší AHL.

Seattle se probojoval do play-off poprvé v historii a má na dosah skalp obhájců titulu. Překvapivý postup může Kraken završit před vlastními fanoušky. "Musíme si udržet svou herní tvář. Věřím tomu, že zkušení hráči dokážou pomoct týmu v tom, aby se soustředil na další zápas," uvedl trenér Seattlu Dave Hakstol.

1. kolo play-off NHL:

Východní konference – 5. zápas:

Boston – Florida 3:4 v prodl. (0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

Branky: 23. Marchand, 45. Bergeron, 50. Hall - 9. Duclair, 39. Bennett, 46. Reinhart, 67. Tkachuk. Střely na branku: 47:26. Diváci: 17 850. Hvězdy zápasu: 1. Tkachuk (Florida), 2. Marchand, 3. McAvoy (oba Boston). Stav série 3:2.

Západní konference – 5. zápas:

Colorado – Seattle 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Branky: 28. MacKinnon, 57. Rodrigues - 27. Geekie, 30. Kartye, 42. Gourde. Střely na branku: 28:28. Diváci: 18 143. Hvězdy zápasu: 1. Kartye, 2. Geekie, 3. Gourde (všichni Seattle). Stav série 2:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články