Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Začněme se smiřovat s tím, že sezona NHL se nedohraje. Bude to tak lepší

Na počátku si nikdo nechtěl připouštět ohrožení sportů v Evropě, natož v Severní Americe. Jenže s postupující celosvětovou hrozbou nákazy koronavirem se zdá čím dál jasnější, že nad dalším pokračováním NHL převažují spíš pochybnosti. Zámořská liga je zatím přerušena, ale je pravděpodobné, že se zbytek sezony zruší. Problémů je totiž víc, než to na první pohled může vypadat.

Prázdná aréna Toronta Maple Leafs
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Po prvotním šoku s pozastavením soutěže, kdy došlo i na nejlepší hokejovou ligu světa, přichází vystřízlivění. To ale s sebou nese řadu nezodpovězených otázek, jak a zda vůbec pokračovat v rozehraném ročníku NHL, která si vzala čas na rozmyšlenou oficiálním vyhlášením pauzy.

Hokejová veřejnost začíná spekulovat, kdy by se mohl kolotoč zápasů znovu roztočit. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jako hlavní zdravotní institut Spojených států doporučil 15. března zrušení nebo odložení akcí s účastí 50 a více osob v USA po dobu osmi týdnů.

Pokud se kluby a vedení ligy budou řídit tímto doporučením (což se dá očekávat), dostaneme se do poloviny května, kdy by připadalo v úvahu vrátit se zpět k soutěžním zápasům.

Ačkoli existuje velká snaha udělit v aktuální sezoně Stanley Cup budoucímu vítězi, převládá v této bezprecedentní situaci skepse. Důvodů je celá řada.

Špatný led v létě jako ten nejmenší problém

Pokud půjdeme po stopách časové osy, základní část by se s restartem v půli května dohrála nejdříve v první třetině června. Se vzrůstající letní teplotou a s výhledem, že by se hrálo play-off při standardní délce dva měsíce, by vyřazovací boje končily někdy začátkem srpna. A teď si představte, jak by vypadala ledová plocha řekněme v hale floridského klubu Tampy Bay…

Kromě meteorologických komplikací, které by se snad ještě daly akceptovat, nastávají ale náročné organizační prvky. Na rozdíl od basketbalistů, kteří se mohou v pozastavené sezoně NBA připravovat individuálně, mají hokejisté podstatně ztížené možnosti. Hromadné tréninkové kempy se mohou nově otevřít nejdříve za 44 dnů.

V červnu se má navíc konat draft. Ten s sebou přináší další kardinální otázku. Jak to bude s podmíněnými volbami (tzv. conditional picks), které mají týmy obdržet od jiných na základě jejich postupu do play-off, jež bude v té době teprve na startu?

A pokud by se hrálo až do léta, jak to bude s hráči, kterým vyprší s koncem června kontrakty a 1. července se stanou s otevřením trhu nechráněnými volnými agenty?

Olympiáda jako nevítaná konkurence

Podle zámořského novináře Elliotta Friedmana navíc není v obecném zájmu kolize s konáním olympijských her (v době vydání článku MOV stále trvá na termínu 24. 7.), jež by způsobily podstatnou ztrátu zájmu o hokej v zámoří. A tím se dostáváme v neposlední řadě k finanční stránce věci. Mějme na paměti, že NHL jako každý severoamerický profesionální sport je v současnosti především velký byznys.

Kdyby se aktuální sezona protáhla do pokročilého léta, výrazně by to narušilo přípravy na další ročník. Ten by se chtě nechtě musel automaticky posunout. Kritické hlasy navíc už teď varují před pozdním startem příští sezony i v případě zrušení zbytku letošních zápasů z důvodu zhoršujícího se stavu pandemie.

Nepopulární rozhodnutí rozloučit se se záchranou tohoto ročníku udělala už nižší ECHL, dříve známá jako East Coast Hockey League. Podobný krok se dá očekávat v blízké budoucnosti od farmářské AHL. Ačkoli si NHL zřejmě ponechá rozhodnutí až na přelom dubna a května, jeví se nyní varianta s "odpískáním" sezony jako nejpragmatičtější volba.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, sportsnet.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články