Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG: Vítězové a poražení uzávěrky přestupů v NHL

Změť výměn a přesunů hráčů v NHL na poslední chvíli nabízí jako každý rok různá hodnocení. Kdo patří mezi vítěze uzávěrky přestupů a kdo naopak šlápl vedle? A jak konkrétní tahy klubů zahýbaly s rozložením sil?

Martin Nečas se raduje z gólu se spoluhráči z Caroliny
zdroj: ČTK/AP autor: Karl B DeBlaker

Při hodnocení je zajisté namístě přistupovat k jednotlivým krokům klubů NHL s ohledem na jejich aktuální situaci.

Týmy se dají rozdělit na tři základní skupiny – na ty, které chtějí ještě více posílit šance na úspěch ve vyřazovacích bojích, pak na kluby bojující o postup do play-off a třetí skupinou jsou celky, které naopak nemají reálnou šanci na boje o Stanley Cup a s vidinou zisku výběrů v draftu některé hráče raději obětují.

Hlavním vítězem přestupové uzávěrky je podle mého soudu Carolina. Hurricanes perfektně zareagovali na zranění důležitých obránců Dougieho Hamiltona a Bretta Pesceho a přivedli jak Bradyho Skjeie (z New Yorku Rangers), tak Samiho Vatanena (New Jersey). Navíc sáhli po útočníkovi Vincentu Trocheckovi a svým způsobem oslabili konkurenční Floridu v honbě za pozicí divoké karty pro play-off.

"Canes" tak kádr vhodně vylepšili a na jaře se pokusí mnohem zvučnější a ambicióznější soupeře zaskočit podobně, jako tomu bylo loni.

"Věříme hráčům, které tady máme, ale potřebovali jsme posílit na určitých pozicích," uvedl prezident klubu a generální manažer Don Waddell. "Jsme nadšení z hráčů, které jsme přivedli. Je to silný vzkaz, že jsme tady proto, abychom vyhráli," dodal.

Nenápadný, ale možná klíčový tah předvedl zástupce Pacifické divize. Vegas Golden Knights se rozhodli vyztužit brankoviště a z Chicaga získali Robina Lehnera, fantoma loňské sezony. Společně s Marcem-Andrém Fleurym tak má klub z Nevady možná nejvyrovnanější gólmanskou dvojici v lize.

Připočtěte k tomu dřívější příchod obránce Aleca Martineze z Los Angeles a cíle v letošním ročníku jsou zřejmé. Rytíři tím jasně demonstrovali, že z vyrovnané divize, ve které se celky neustále přetahují o co nejlepší pozici, chtějí postoupit do play-off z první příčky a zopakovat cestu do finále z roku 2018. K tomu jim má pomoct právě Lehner, který by měl plnohodnotně zastoupit Fleuryho při odpočinku týmové jedničky.

Mezi kluby, které se naopak hráčů zbavovaly, vyčnívá Ottawa. Senators, kteří se nachází ve velké přestavbě týmu, vytěžili z "povánočního" výprodeje maximum. Do vypršení lhůty pro výměny navýšili počet výběrů v draftu pro tento rok na 13 a pro draft 2021 disponují dalšími devíti volbami. Letos budou navíc vybírat z talentů v prvním kole hned třikrát a ve druhém kole pak čtyřikrát.

Rozpaky naopak budí kroky Tampy Bay. Personálně dobře postavený a fungující tým naruší příchody Blakea Colemana (New Jersey) a Barclaye Goodrowa (San Jose), přičemž zástupci Blesků obětovali nejen talentovaného útočníka Nolana Footea (který letos získal v Ostravě zlato na mistrovství světa juniorů a o jehož schopnostech se přesvědčil i český tým), ale hlavně dva výběry v prvním kole draftu. Jen případný zisk Stanley Cupu by mohl tento risk zpětně ospravedlnit.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články