Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hořkosladký silvestr. Češi schytali výprask od Kanady, ale zahrají si ve čtvrtfinále

Série faulů a následných využitých přesilovek soupeře změnila poslední vystoupení českého juniorského týmu na světovém šampionátu v jednoznačnou záležitost Kanady. Favorit nakonec zvítězil vysoko 7:2 a ovládl ostravskou skupinu. Svěřenci Václava Varadi skončili na čtvrtém místě a v play-off narazí na vítěze třinecké skupiny Švédy.

Matěj Pekař v souboji s Bowenem Byramem
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

O šanci na výhru český tým připravily především fauly a góly inkasované v oslabení. Kanaďané, kteří se ve čtvrtfinále utkají se Slovenskem, v početních výhodách vstřelili pět branek. O české góly se zasloužili Vojtěch Střondala a Libor Zábranský.

"Naskočit do prvního zápasu nebylo těžké. Škoda, že jsme zbytečně faulovali a nedokázali poslední zápas ve skupině zvítězit. Po první třetině jsme si k tomu řekli svoje, co máme změnit a jak hrát a myslím si, že se to povedlo. Pak jsme ale dostali nešťastný gól a to nám trošku vzalo vítr," prohlásil Střondala.

"Vnímal jsem na začátku, že kluci hrozně chtějí vyhrát a vyšlápnout si na Kanadu, která turnajem tak nějak proplouvala. Věřili, že to dají, ale dostali jsme se do úzkých. Nedisciplinovanost nás stojí síly, Kanada nám odskočila. Ve druhé třetině jsme dali rychlé góly, ale gól na 5:2 po smolném odrazu nám ubral momentum, které jsme získávali. Malinko nám to zase popadalo zdravotně. Ale tento rok je za námi, je tady nový rok a ten chceme vykopnout dobře," řekl rázně trenér Varaďa.

O osudu utkání bylo rozhodnuto velmi rychle. Kanaďané nejprve bez problémů přežili českou přesilovku a pak sami v početních výhodách udeřili. V 5. minutě otevřel skóre Veleno, v 10. minutě přidal druhý gól Foote.

Následně dostal pětiminutový trest za sekání Šik a zámořští hráči toho dokonale využili. Třetí branku kapitána Haytona sice rozhodčí uznali až po dlouhé kontrole u videa, o dalším úspěchu McMichaela ale nebylo pochyb. Při snaze zachránit situaci se navíc zranil brankář Pařík a do hry tak musel poprvé na turnaji Malík.

"Lukáš má zranění v dolní části těla, podle lékařů a prvotních vyšetření by to nemělo být nic vážného. Uvidíme během dne, jak to bude vypadat," uvedl Varaďa.

Češi se snažili zápas zdramatizovat a podařilo se jim to. Dvě Raškovy šance ještě gólem neskončily, ale při Velenově trestu pohotově dorazil Kubíčkovu střelu na MS debutující Střondala a snížil. O 14 sekund později se navíc počtvrté na turnaji prosadil Zábranský a domácí byli zpět ve hře.

Dvojice pro čtvrtfinále:

Švédsko - ČR,
Kanada - Slovensko,
Švýcarsko - Rusko,
USA - Finsko.

Bohužel však jen deset sekund. Chyba Malíka, jenž vyjel za branku pro puk, který se ale od mantinelu nečekaně odrazil jiným směrem, využil Foudy. Kouč Varaďa se navíc pokusil platnost gólu zmařit trenérskou výzvou a odkazem na možný ofsajd, který ale kontrola u videa neodhalila. Češi šli za trest do oslabení, Kanaďané se popáté prosadili v početní výhodě a získali zpět čtyřgólové vedení. Ve třetí části stanovil definitivní skóre McIsaac.

"Je to zklamání. Hráči tam jdou a udělají kiksy, které nás stojí šanci v těchto důležitých zápasech. Je to frustrující a pokud se z toho hráči nepoučí, nemáme proti kvalitním týmům šanci zvítězit," dodal Varaďa.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Skupina B (Ostrava):

Česká republika - Kanada 2:7 (0:4, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Střondala (Kubíček, Teplý), 32. Zábranský (Myšák, Klikorka) - 5. Veleno (Hayton, Addison), 10. Foote (Byram, Smith), 14. Hayton (Cozens, Veleno), 15. McMichael (Cozens, Hayton), 32. Foudy (Smith, McIsaac), 33. Cozens (Addison, Hayton), 50. McIsaac (Cozens, Veleno). Rozhodčí: Fatajev (Rus.), Tscherrig (Švýc.) - Bowles (USA), Merten (Něm.). Vyloučení: 7:4, navíc Šik (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:5. Diváci: 8693 (vyprodáno).

ČR: Pařík (15. Malík) - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Čajka, Blümel - Pytlík, Střondala, Plášek - Raška, Pavel, Myšák - Pekař, Šik. Trenér: Varaďa.

Kanada: Hofer - Bernard-Docker, Byram, Smith, McIsaac, Addison, Bahl, Drysdale - Dudas, Dellandrea, Lavoie - Cozens, Valeno, Foudy - Foote, Hayton, McMichael - Mercer, Thomas, Byfield. Trenér: Hunter.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články