Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bitva o Stanley Cup se může odehrát jen v USA. Kanadská města jsou zatím v nevýhodě

Celkem deset zájemců čítá oficiální seznam míst, z nichž budou vybráni dva až tři pořadatelé bojů o Stanley Cup při snaze o dohrání sezony NHL. Přestože jsou tři z nich z Kanady, je možné, že vedení ligy bude nakonec nuceno vybírat kvůli přetrvávajícím omezením v koronavirové krizi pouze mezi uchazeči z území Spojených států amerických.

Prázdná aréna Toronta Maple Leafs
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Kandidáty na pořadatelská města, z nichž jedno by mělo hostit boje ve Východní a druhé v Západní konferenci, jsou Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis (St. Paul), Pittsburgh, Toronto a Vancouver. NHL zvažuje i variantu, že pro finále Stanley Cupu by vybrala ještě i třetí místo.

Kanadští uchazeči - Edmonton, Toronto a Vancouver - ale už dost možná na americká města ztrácejí, a to s ohledem na tamní restrikce a potíže. V provincii Ontario (Toronto) je problematické testování, u vlády Britské Kolumbie (Vancouver) se neočekává umožnění výjimek pro NHL, největší naděje tak měl i s ohledem na možnosti haly Rogers Place a jejího zázemí Edmonton.

Šéfka kanadské agentury pro veřejné zdraví Theresa Tamová ale před týdnem a půl zdůraznila, že dvoutýdenní povinná karanténa pro všechny cestující ze zahraničí nadále zůstává klíčovým prvkem ochrany před covidem-19. Druhý nejvýše postavený muž NHL Bill Daly přiznal, že tím by byly "kanadské" varianty předem ztracené. S ohledem na všechny okolnosti mají mít nejslibnější vyhlídky ze zástupců USA Las Vegas a Columbus.

Vancouver Canucks, kteří nechybějí mezi 24 týmy, jichž se má pokračování sezony týkat, dokonce zvažují, že pokud se situace nezmění v nadcházejících týdnech, přesunou svůj tréninkový kemp do USA. "Je to něco, o čem přemýšlíme, zároveň si ale necháváme ještě prostor několika dalších dnů, kdyby se něco měnilo," uvedl generální manažer týmu Jim Benning.

"Samozřejmě bychom rádi využívali naše možnosti a zázemí, takový je perfektní scénář, který bychom si přáli ze všeho nejvíc. Ale pravda je taková, že jsme mluvili i o možném přesunu jinam," dodal Benning.

NHL má vybírat z desítky adeptů během několika příštích týdnů. Zohledňovat bude vedle jiného vládou nastavená pravidla a regulace, výskyt nemoci covid-19 v komunitě a také možnosti testování. Termín možného restartu sezony je stále nejistý.

"Chceme být v takové pozici, abychom měli v reálném čase spoustu možností, jakmile bude zřejmé, jaký je aktuální stav v té době, kdy bude potřeba učinit rozhodnutí," řekl komisař Gary Bettman. "Teď můžeme vybrat jednu dvě lokace, ale podle toho, jak se věci vyvíjejí, to nemusí být zrovna dobrá volba za tři čtyři týdny," doplnil Bettman.

Každý tým bude moci přicestovat do centrálních měst pro dohrání sezony v maximálním počtu 50 lidí, a to včetně hráčů, trenérů a dalších zaměstnanců. Liga plánuje umožnit klubům soupisku s 28 hráči v poli a neomezeným počtem gólmanů pro přípravné kempy i zápasy. Přípravné kempy ale neodstartují dříve než začátkem července.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články