Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

NHL je tradicí nedostižná, říká František Kaberle

Praha – Severoamerická NHL se po loňské částečné výluce dočkala startu plnohodnotné 96. sezony. Zároveň uplynulo pět let od doby, kdy do nejprestižnější ligy světa naposledy naskočil František Kaberle, který svůj poslední ročník za oceánem odehrál v dresu Caroliny. A dva roky po konci profesionální hokejové kariéry má možnost hodnotit začátek sezony 2013/2014 s patřičným odstupem. 

František Kaberle
zdroj: Getty Images autor: Harry How

NHL je stále nejprestižnější hokejovou štací na světě. Přestože se jí snaží konkurovat bohatá KHL, Kaberle upozorňuje, že Rusové na vyrovnání kvality své zaoceánské sestry zatím nemají a dle jeho názoru ani mít nebudou. "NHL je tradicí nedostižná, KHL tohoto v životě nemůže dosáhnout," myslí si a vyzdvihuje zejména podmínky, jakých se dostává hokejistům v zámoří.

Přestože je tradice NHL opravdu bohatá, kanadskoamerická soutěž rozhodně neupadá do konzervativismu. Jednou z posledních výrazných novinek jsou změny v pravidlech ohledně brankářské výstroje. Betony mají být přibližně o pět centimetrů kratší. Kaberle změnu hájí. "Je to dobře, poslední dobou padá čím dál méně gólů."

Pozornost domácích fanoušků je tradičně zhusta upřena na české hráče, zejména na Jaromíra Jágra. "Jestli mu bude přát zdraví, bude pořád platným hráčem. Hlavně v přesilovkách, kde má dobrou střelu a dokáže se prosadit. Jestli bude zdravý, bude pro Devils velkým přínosem," je přesvědčen Kaberle.

Ovšem nezatracuje ani mladé hráče. Největší naděje se vkládají do Dimitrije Jaškina, který opustil přípravný kemp St. Louis a přešel do farmy v Chicagu, a Tomáše Herlta, který bojuje o své místo v kádru San Jose. "Hertl má šanci se zabudovat, kemp se mu povedl," říká Kaberle.

Rodina bývalého obránce byla vždy hokejově spjata s Kladnem, kde momentálně hraje i Františkův mladší bratr Tomáš. František letos ještě žádný zápas Rytířů naživo neviděl, ale kladenský hokej přesto sleduje. "Hodně se toho změnilo. Sezonu nezačali špatně, ale myslím, že mají mužstvo kvalitní na to, aby hráli lépe," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články