Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nadějný český start zhatily úspěšné přesilovky soupeře, Kanada překvapení nepřipustila

Vynikající kanadské přesilové hry rozhodly o postupu favorita juniorského šampionátu do finále turnaje po přesvědčivém vítězství 7:2. Čeští mladíci do dvaceti let sice vedli po trefě Filipa Zadiny, ale hráči javorových listů ještě do první přestávky využili dvě početní výhody a navrch zužitkovali i třetí příležitost. Hvězdou utkání se stal autor hattricku Batherson. Kanaďané si o zlato zahrají proti Švédům, Čechy čekají v duelu o bronz Spojené státy. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 22 hodin, finálové utkání pak od 02:00.

Utkání Kanada "20" - Česko "20"
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Přesilovky měly rozhodnout semifinálový duel mezi juniory Česka a Kanady. Prognózy se naplnily v první polovině zápasu. Zatímco Češi nevyužili nabídky za stavu 1:0 a poté při ztrátě 1:2, kdy Nečas se Zadinou minuli prázdné brány, javorové listy zhodnotily hned tři početní výhody a po obratu v zápase odskočily do rozhodujícího náskoku 3:1.

Drake Batherson přidal nakonec ke dvěma přesilovkovým tečím samostatnou průnikovou akci, po které završil hattrick. Z českých řad mu sekundoval pouze Zadina, který v závěru zápasu přidal druhý gól, na turnaji celkově sedmý a zmírnil českou porážku.

Češi začali proti Kanadě na rozdíl od čtvrtfinálového duelu proti Finsku aktivně a první minuty patřily evropskému outsiderovi. Po dvou jistých zákrocích Josefa Kořenáře zahrozil nejprve Martin Nečas, ale ten ještě v dobré příležitosti minul. Rychlou nápravu ale zařídil kanonýr Filip Zadina, který už kanadského brankáře Harta prostřelil na bližší tyč a zaznamenal šestý gól na turnaji.

Druhou branku mohl přidat Nečas v přesilové hře, ale poskakující puk netrefil do odkryté kanadské brány a nastřelil pouze horní tyč. A tak přišel trest. Martin Kaut vystřelil puk z vlastního pásma do hlediště a v přesilové hře Kanaďané potvrdili neuvěřitelnou statistiku, kdy v každém zápase dokáží alespoň jednu využít. Nečasovi se nepodařilo pod tlakem vyhodit a Steel ránou bez přípravy propálil Kořenáře.

Více než 52% úspěšnost v početních výhodách potvrdili kanadští junioři ještě do první přestávky. Po dalším vyloučení se sice zdálo, že se česká defenziva ubrání, ale tři sekundy před návratem Alberta Michnáče na led tečoval Batherson nahození Makara a zařídil dílčí obrat v utkání.

Ve druhé třetině pak Zadina napodobil v další přesilovce Nečase a tentokrát to byla největší česká naděje před nadcházejícím draftem NHL, kdo minul prázdnou branku. Hart při tom ani nestačil zareagovat. A situace z první třetiny se opět opakovala. Batherson znovu tečoval v početní převaze Makarovu pobídku a upravil už na 3:1.

Kanaďané se poté uklidnili a náskok výrazně navýšili dalšími třemi góly. Před brankou se nejprve uvolnil Comtois, po něm Kyrou a nakonec znovu Batherson, který dokončil hattrick. Poté Kořenáře vystřídal Škarek, ten ale čisté konto neudržel, když ho z mezikruží prostřelil Katchouk.

Češi se snažili výsledek zápasu zkorigovat. To se povedlo ve třetí třetině alespoň Zadinovi, který si tak připsal už sedmý zásah. Kanaďané vyzvou ve finále Švédy, Češi se utkají o bronz s domácími Američany.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu - semifinále:

ČR - Kanada 2:7 (1:2, 0:4, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. F. Zadina (Nečas, Michnáč), 51. F. Zadina (Budík) - 16. Steel (Clague, Kyrou), 19. Batherson (Makar, R. Thomas), 28. Batherson (Makar, Bean), 30. Comtois (B. Howden, Formenton), 33. Kyrou (Steel, Dubé), 37. Batherson (McLeod), 46. Katchouk (Raddysh, Thomas). Rozhodčí: Schukies (Něm.), Tufts (USA) - Hagerström (Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:3. Diváci: 6941.

ČR: Kořenář (37. Škarek) - Hájek, Budík, Hrdinka, J. Galvas, Šalda, Vála, F. Král - M. Kaut, K. Reichel, M. Zachar - F. Zadina, Nečas, Michnáč - Kurovský, Chytil, R. Pavlík - Kodýtek, Hrabík, Lauko - od 37. navíc Safin. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.

Kanada: Hart - Timmins, Mete, Fabbro, Clague, Bean, Makar, C. Foote - Dubé, Steel, Kyrou - Katchouk, Raddysh, R. Thomas - Comtois, Howden, Formenton - Steenbergen, Batherson, McLeod - Gadjovich. Trenéři: Dominique Ducharme, Tim Hunter a Trevor Letowski.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články