Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Může být Varaďa nástupce Pešána? I přes smlouvu do roku 2027 se rozhodl opustit Třinec

Rozhodnutí, za kterým může být podtext ve vztahu k reprezentaci. Trenér Václav Varaďa by i přes platnou smlouvu až do roku 2027 mohl po sezoně skončit na střídačce extraligového Třince. Pětačtyřicetiletý kouč svůj záměr oznámil vedení klubu i hráčům, viceprezident Jan Czudek to pak uvedl na oficiálním webu Ocelářů. Varaďa, o němž se uvažuje jako o možném nástupci kouče národního týmu místo Filipa Pešána, to potvrdil po utkání 36. kola v Hradci Králové.

Václav Varaďa na střídačce reprezentační dvacítky
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Bývalý úspěšný útočník je hlavním trenérem Třince od roku 2017. Dvakrát dovedl slezský tým k triumfu v extralize a v aktuální sezoně Oceláři útočí na zlatý hattrick. Varaďa je nejúspěšnějším koučem v klubové historii.

"Já se soustředím s Třincem na zbytek sezony. Věřím, že to máme dobře rozběhlé, a pokud budeme zdraví, tak máme šanci se dostat tam, kde si všichni přejeme. Je pravda, že jsem vedení oslovil a během ledna budeme řešit nějakým způsobem, jak to celé dopadne," řekl Varaďa po prohře v Hradci Králové 1:5.

Důvody nechtěl zatím specifikovat. "Já bych poprosil o shovívavost a nějakým způsobem o čas, který tahle záležitost potřebuje. Já se osobně vyjádřím na svém blogu zítra nebo pozítří, kde malinko více odkryju karty, ale budu čekat na návrat majitele klubu (Jána Modera), který by měl být v prvním týdnu v lednu zpátky. Tam se bude řešit, co dál," doplnil Varaďa.

"Jsme zaskočeni, že i přes sedmiletý kontrakt nyní společně řešíme další budoucnost Václava Varadi v naší organizaci, protože se rozhodl na konci sezony odejít. Jeho uvolnění může proběhnout za jasně daných podmínek, které jsou obsaženy ve smlouvě, jejíž obsah nebudeme zveřejňovat," uvedl Czudek. Dlouholetou smlouvu s platností do roku 2027 Varaďa s klubem podepsal loni v dubnu.

Varaďa, dvojnásobný mistr světa, by v případě odchodu z Třince mohl od příští sezony teoreticky převzít seniorskou reprezentaci místo Filipa Pešána, kterému po mistrovství světa skončí smlouva a jehož angažmá u národního týmu zatím není příliš úspěšné. V nedávném rozhovoru pro deník Sport Varaďa uvedl, že by rád trénoval v zahraničí.

Vedení Ocelářů věří, že jednání o Varaďově budoucnosti nebude mít vliv na výsledky týmu v aktuální sezoně. Třinec má před dnešními zápasy 36. kola extraligy v čele soutěže náskok osmi bodů na druhý Hradec Králové, na jehož ledě se představí. "Věříme, že s týmem letos opět směřuje k obhajobě extraligového titulu, a jsme přesvědčeni, že Václav Varaďa udělá pro úspěch organizace v probíhající sezoně maximum," řekl Czudek.

Varaďa své záměry oznámil vedení i týmu. "Já jsem to hráčům oznámil ve stejný den, kdy jsem to sdělil vedení. Jak na to reagovali? Samozřejmě nejásali, ale potřebovali znát pravdu a vědět důvod, než se to dostane úplně ven," řekl Varaďa.

Třinecký kanonýr Martin Růžička nechtěl situaci okolo trenéra moc rozebírat. "Asi bych to radši nekomentoval. Nás v tuhle chvíli zajímá, abychom vyhráli extraligu potřetí za sebou. Pak bych řešil, co bude dál," prohlásil Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články