Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Musíme počkat, co na to IIHF, řekl k MS v Bělorusku a Lotyšsku sekretář svazu Urban

Opatrně našlapují představitelé tuzemského hokeje kolem světového šampionátu. Ten mají v příštím roce hostit Bělorusko s Lotyšskem, ale kromě koronavirové pandemie se přidává na stranu negativ i politická situace v Bělorusku, kde lidé už měsíce protestují proti údajně zmanipulovaným volbám prezidenta Lukašenka, jenž proti protestujícím posílá do ulic policisty nejen s obušky. A co na to generální sekretář Českého hokeje Martin Urban? Podle něho bude ze všeho nejdůležitější postoj Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Generální sekretář Českého hokeje Martin Urban
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Minsk má na přelomu května a června hostit MS společně s Rigou, ale sílí hlasy, aby IIHF Bělorusku kvůli napjaté situaci v zemi po kontroverzním znovuzvolení Alexandra Lukašenka prezidentem spolupořadatelství odebrala. To přiživil i postoj Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který už doporučil všem sportovním federacím, aby se vyhnuly pořádání akcí v Bělorusku, a Lukašenkovi a zástupcům tamního olympijského hnutí zakázal přístup na OH.

IIHF zatím stále nerozhodla, takže přibývá jen spekulací. Renomovaný kanadský časopis The Hockey News například uvedl, že se federace chystá přesunout běloruskou část MS do Ruska.

Pořadatelství mistrovství světa v Bělorusku rozebíral Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

"Možná jste zaznamenali prohlášení Reného Fasela (prezidenta IIHF) o tom, že MOV by neměl ovlivňovat stanovisko IIHF. Nicméně o tom rozhoduje ne jeden člověk, ale celá Rada IIHF," řekl během tiskové konference Urban. "Víme, že ta situace vůbec není jednoduchá, ale komunikujeme s ostatními zeměmi. Ale na to, co se stane, si musíme trošku počkat. To právo má jediný subjekt, a tím je IIHF," dodal Urban.

Její dva hlavní představitelé Fasel a generální sekretář Horst Lichtner měli v úterý naplánovanou cestu do Běloruska. Ta se ale neuskutečnila, protože oba dva měli pozitivní test na covid-19. Nákaza ovlivnila i další plánovaný program.

"Zítra měla následovat videokonference se všemi účastnickými zeměmi mistrovství světa, kde jsme měli být informováni. Bohužel ale byla zrušena, protože to téma nemůže být na stole. Budeme si muset počkat, až se oba pánové uzdraví a budou moci jednat. Má to tedy v rukou IIHF a my se budeme chovat podle toho, jak rozhodne nebo co nám doporučí," uvedl Urban.

"Všechno se to kvůli onemocnění Reného Fasela a zrušení té cesty posunulo. Pokud IIHF vznese tento bod na pořad jednání a hlasování a osloví jednotlivé federace, tak náš postoj bude záviset na rozhodnutí jedenáctičlenného Výkonného výboru Českého hokeje," podotkl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Jedním z viceprezidentů výboru je i Petr Bříza, český zástupce v Radě IIHF. "V té ale rozhoduje za sebe," řekl Zikmund.

Připustil, že výkonný výbor se touto věcí dosud intenzivně nezabýval. "Učinil by tak v okamžiku, kdy IIHF tu otázku položí na stůl. Platí každopádně, že bezpečnost všech účastníků turnaje je pro nás prvořadá a rozhodující," doplnil Zikmund.

Fasel v posledních dnech odmítl, aby MOV zasahoval do rozhodnutí IIHF. "Situaci pečlivě sledujeme. Cílem je uspořádat turnaj v Bělorusku, chceme to udělat pro fanoušky, kteří si to zaslouží. Nesmíme dopustit, abychom se dostali pod tlak politiky, nechceme být rukojmími politických her. Vedeme transparentní diskusi s místními úřady. Bezpečnost a zdraví účastníků turnaje i diváků jsou naší prioritou," zdůraznil Fasel.

"Přijde čas učinit finální rozhodnutí, zda turnaj přeložíme, nebo ne, ale naším cílem je hrát v Bělorusku. Doufám, že se situace postupem času uklidní a běloruské orgány najdou východisko ze současné situace. Nechali jsme si na rozhodnutí nějaký čas, s lotyšskými i běloruskými organizátory jsme v úzkém kontaktu. Tento týden jsme nemohli odjet, ale plánujeme cestu do Běloruska uskutečnit, jak to jen půjde," řekl Fasel.

Otazníkem dál zůstává alespoň teoretická možnost účasti hráčů z NHL v závislosti na tom, jakou podobu bude mít zámořská sezona. "Ta situace se nijak moc nezměnila. Musíme počkat, na čem se domluví v NHL. Mluví se tam o zkrácené sezoně a asi o 48 zápasech v základní části, takže pak by hypoteticky asi nějaká minimální šance byla, ale opravdu tomu nijak velkou šanci nedáváme," uvedl generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

"Nevěřím, že se NHL bude zaobírat mistrovstvím světa. Podle mého hráče z NHL na šampionátu neuvidíme," řekl reprezentační kouč Filip Pešán. Přesto řadu z těch, kteří před startem zámořských soutěží působí v Evropě, nominoval na nadcházející turnaj Channel One Cup v Moskvě.

"Je to poslední šance je vidět před odletem do zámoří. Chci využít současnou situaci, abych hráče viděl a poznal jejich práci. A aby oni poznali tu naši, než odletí. Kdo ví, kdy s nimi bude možný další kontakt. Další akcí může být klidně až olympiáda...," vysvětlil Pešán.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články