Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O medaile budou bojovat zástupci skupiny B. Kanaďané narazí na USA, Finové na Němce

Mistrovství světa v Rize dospělo do semifinálové fáze. Zbývající čtveřici týmů včetně obhájců titulu Finů čekají poslední dva zápasy. Výběr Suomi se střetne v podvečerním duelu s Němci od 17:15, Američané změří síly v zámořském derby s Kanaďany už od 13:15. Přímé přenosy sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 13 hodin.

Utkání Kanada - USA
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Hastegaard

Na turnaji už zůstali pouze zástupci základní skupiny B, takže je čekají ve zbývajících bitvách druhá setkání na turnaji. Finové jsou v semifinále počtvrté z posledních pěti šampionátů a od stříbra v roce 2016 v Rusku útočí na třetí finále. V základní skupině se potkali s Němci minulý týden v sobotu a vyhráli 2:1.

"Je to těžký soupeř, hrají nepříjemným stylem a jednoduše. Musíme dobře bránit a hrát lépe v útočném pásmu. Bude to náročné a klidně může zase rozhodnout jeden gól," řekl finský útočník Iiro Pakarinen s odkazem na čtvrtfinálovou výhru nad českým týmem.

Kde hledat příčiny českého neúspěchu? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Finové mají v kádru osmičku hráčů, kteří by si mohli zopakovat po dvou letech triumf. Jsou to brankář Jussi Olkinuora z Magnitogorsku, obránci Oliwer Kaski z Omsku, Petteri Lindbohm ze švýcarského celku Biel-Bienne, Atte Ohtamaa z Jaroslavle, Miika Koivisto z Växjö a útočníci Marko Anttila z Jokeritu Helsinky, Niko Ojamäki z Linköpingu a Jere Sallinen z IFK Helsinky.

Němci se díky vítězství nad Švýcarskem 3:2 po samostatných nájezdech dostali mezi nejlepší čtyři po 11 letech. Naposledy se jim to podařilo na domácím šampionátu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem, kde skončili čtvrtí. Ale jejich historický počin v podobně stříbra z olympijských her v Pchjongčchangu je jen tři roky starý.

Byli u něj obránci Jonas Müller z Eisbärenu Berlín, Moritz Müller z Kolína nad Rýnem a útočníci Marcel Noebels s Leonhardem Pföderlem z Eisbärenu Berlín, Matthias Plachta z Mannheimu i posila z Edmontonu Dominik Kahun, rodák z Plané u Mariánských Lázní. V semifinále MS jsou Němci teprve podruhé od zavedení systému play-off v roce 1992. Medaile získali naposledy v roce 1953, kdy byli druzí.

"Ještě jsme neskončili," řekl kapitán Moritz Müller po vyřazení Švýcarska. "Když chcete být mistry světa, musíte porazit každého," dodal ještě v době, než se večer dozvěděl jméno dalšího soupeře.

Kanada vstoupila do turnaje porážkami s Lotyšskem, USA a Německem a do play-off jí pomohla až výhra Němců nad Lotyši. Zlepšené výkony nejmladšího týmu turnaje vyvrcholily ve čtvrtfinále výhrou nad Ruskem 2:1 v prodloužení.

Teď se Kanaďané budou snažit o odplatu Američanům. "Bude to atraktivní zápas. Je to dobrá rivalita. Hrajeme teď lepší hokej, budeme se snažit hrát naši hru a užít si to," prohlásil brankář Darcy Kuemper.

V semifinále je Kanada pošesté za sebou a jen v roce 2018 v Dánsku zůstala mimo stupně vítězů. Po triumfech v letech 2015 v Praze a 2016 v Moskvě vybojovala v letech 2017 v Kolíně nad Rýnem i naposledy v Bratislavě stříbro. Ze současného kádru byli v týmu před dvěma roky jen obránce Troy Stecher z Detroitu a útočník Adam Henrique z Anaheimu, který je kapitánem týmu.

Američané jsou po výhře nad Slovenskem 6:1 v semifinále mistrovství světa za posledních osm turnajů počtvrté, v letech 2013, 2015 a 2018 brali bronz. Do finále se v systému play-off dosud nedostali. "Je to o jednom zápase. Není důležitý jen pro nás, ale pro celý americký hokej. Proč bychom to nemohli dokázat právě my?" prohlásil útočník Colin Blackwell.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články