Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Démon Mangiapane vytáhl Kanadu až do boje o zlato. Američané se finále zase nedočkali

Kanaďané se podruhé v řadě prodrali do souboje o titul na mistrovství světa. Po Bratislavě v roce 2019 se jim to podařilo také v Rize, když v semifinále přešli přes Spojené státy po vítězství 4:2. Hvězdou zápasu se stal Andrew Mangiapane, autor dvou branek.

Andrew Mangiapane (č. 88) oslavuje jednu z gólových tref
zdroj: Reuters autor: Vasilij Fedosenko

Od opožděného startu Mangiapaneho na turnaji v Lotyšsku Kanada v základní hrací době neprohrála. Právě útočník Calgary Flames je hlavní ofenzivní zbraní javorových listů a vynikající formu potvrdil také v semifinále.

Mangiapane zároveň ukázal svou univerzálnost. Nejprve upravil na 2:1 dorážkou v brankovišti, za kterou si tvrdě šel přes americkou obranu. Klíčová trefa na 3:1 zase padla z jeho sólového úniku, kdy dokázal perfektně vymíchat brankáře Calvina Petersena a blafákem poslal Kanadu do náskoku, který už jen zmírnil Alex Chmelevski.

"Cítím se výborně. Hraju s dvěma skvělými spoluhráči v útoku, kteří mi zjednodušují hru, a každé střídání se snažím odevzdat na ledě maximum," řekl Mangiapane k souhře ve formaci s kapitánem Adamem Henriquem a Connorem Brownem, který vede kanadské bodování turnaje se 13 body (2+11).

Mangiapane se na šampionátu zlepšil na sedm branek a celkově 11 bodů v šesti duelech. Kanada se tak po špatném startu do turnaje, kdy na úvod dvakrát prohrála a vstřelila jediný gól, vyšvihla až do finále. Přitom k postupu do play-off jí pomohlo až vítězství Německa nad Lotyšskem v posledním zápase skupinové fáze.

Američané drželi krok v semifinále jen do stavu 1:1, kdy na první trefu Brandona Pirriho zareagoval povedenou tečí Colin Blackwell, který se za USA prosadil ve čtvrtfinále proti Slovensku dokonce dvakrát. Pojistku Kanaďanů přidal v závěru do prázdné branky Justin Danforth.

Spojené státy se tak ani tentokrát neprobojovaly do finále a v systému play-off mistrovství světa stále marně čekají na premiérovou účast v boji o zlaté medaile. Naopak Kanaďané mohou vylepšit stříbro z roku 2019.

Mistrovství světa v hokeji v Rize, semifinále:

USA - Kanada 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 18. Blackwell (Wolanin, Labanc), 44. Chmelevski (Rooney, Mackey) - 3. Pirri (Walker, N. Paul), 25. Mangiapane (Connor Brown), 41. Mangiapane (Connor Brown, Kuemper), 60. Danforth (N. Paul). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Oliver (USA). Vyloučení: 1:0. Bez využití.

USA: Petersen - Wolanin, Hellickson, Z. Jones, Tennyson, Mackey, Ch. Wideman, Clendening - Robertson, T. Moore, Garland - Donato, Drury, T. Thompson - Robinson, Blackwell, Labanc - Chmelevski, B. Boyle, Rooney. Trenér: Jack Capuano.

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Connor Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - N. Paul, Danforth, Pirri - Foudy, Anderson-Dolan, Hagel. Trenér: Gerard Gallant.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články