Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi zachránili turnajové ambice. Čtyřgólový obrat se Švédy dokonali ve třetí části

Z mdlob české reprezentace k euforii. Národní tým předvedl proti Švédsku velkolepý obrat a po vítězství 4:2 udržel naděje na čtvrtfinále. Momentálně svěřenci Filipa Pešána drží čtvrtou příčku ve skupině A a na šampionátu v Rize budou dělat další kroky k postupu. Po dvou třetinách vedli hráči Tre kronor 2:0, jenže vzepětí zařídili z přesilovek Jakub Vrána s Janem Kovářem. Vítězný gól přišel z hole Lukáše Kloka.

Jakub Flek se raduje s Jiřím Smejkalem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Jestli se některá herní činnost nemusela během turnaje podrobovat kritice, šlo o přesilové hry. A díky nim se čeští hokejisté udrželi v turnaji. V úvodu třetí třetiny nakopl mužstvo ranou pod břevno Vrána, na kterého navázal po pohledné kombinaci Kovář.

Momentálně z dvanácti početních převah na turnaji čeští hokejisté využili pět s úspěšností 41 procent. Opaření Švédové poté díky tomu nestíhali a Klok s Jakubem Flekem dokreslili výsledek a důležité vítězství. "Je to naše pointa, ohrozit gólmana. V důležitých momentech to může rozhodnout zápas, dnes se nám to povedlo. Budeme se snažit v tom pokračovat a pracovat na přesilovkách dál," prohlásil Vrána.

Dlouho se zdálo, že rozhodne švédská efektivita a trpělivý výkon. Český tým sice do utkání vstoupil dobře, v první desetiminutovce zamknul soupeře v přesilovce a předtím Jiří Sekáč nezakončil slibnou šanci na dlouhou ruku po chytrém přikopnutí patičkou Filipa Chytila.

Jenže Tre kronor trestali. Ve 13. minutě se český cíl vzdaloval. Kovářovi přeskočil puk hokejku v útočném pásmu, Češi se dostali za hru a následný rychlý brejk zužitkoval Andreas Wingerli. Forvard Skellefteå AIK tečoval pobídku Maxe Friberga.

Švédsko bylo psychicky nahoře, což potvrdil v přesilovce přesnou ranou Rickard Rakell. Obranná jednotka si opět nepohlídala přihrávku přes osu, tentokrát od Adriana Kempeho.

Svěřenci Filipa Pešána se sice oklepali herně ve druhé třetině a snažili se reagovat, ale ještě to bylo bez gólu. Největší šanci třetiny měl Michael Špaček, který zaklel na střídačce po tečované střele Wingerlim, puk si to nasměroval pouze do tyčky.

Z bolestivých grimas energie pro tým

Příběh Vrány v zápase nabral na obrátkách ve třetí třetině. Do utkání nastupoval z pozice třináctého útočníka, poté se však objevoval ve druhém útoku, i když na střídačku často odjížděl s bolestivou grimasou, protože se potýká se zraněním ramene. Na začátku třetí části však nastartoval obrat přesnou střelou zápěstím pod horní tyčku.

"Nechci o tom moc mluvit, není to úplně stoprocentní. Lékařský tým tady dělá výbornou práci. Hrozně mi s tím pomáhá, pracujeme na tom. Snažím se to udržet každý den. Není to stoprocentní, ale na led jdu udělat vše, co můžu," řekl forvard Detroitu.

O chvíli později Kovář dostal z pozice Adama Reideborna, ale jeho pokus do odkryté branky zastavil hokejkou Jonathan Pudas. Kapitán si spravil chuť později, když zakončoval rychlou kombinaci se Sekáčem a Kubalíkem. "Když to zastavil, tak jsem nevěřil. Myslel jsem si, že to bude gól, ale najednou se tam objevila hokejka, ještě zvednutá, a trefil jsem patku. Bylo ale super, že jsme hned z přesilovky vstřelili gól a nemusel jsem se dlouho trápit," uvedl Kovář.

Parádní obrat dokonal ve 49. minutě ukrytou střelou od modré čáry Lukáš Klok a završil snovou sedmiminutovku. Na konečných 4:2 pečetil do prázdné branky rychlonohý Jakub Flek. A co si z snového večera přenést do dalších utkání?

"Hodně zblokovaných střel na konci zápasu, Šimi (Hrubec) taky zachytal super. Tlačili jsme se více do brány, měli jsme více střel. Od Matěje Stránského třeba dobrá clona před gólem Kuby Vrány. Je to určitá cesta – jednoduchý hokej, napadat a střílet a něco tam padne vždycky," popsal světlé stránky výkonu Lukáš Klok.

Skupina A (Olympijské sportovní centrum):

Česká republika - Švédsko 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 42. J. Vrána (M. Stránský), 45. Jan Kovář (Sekáč, D. Kubalík), 49. Klok (Jan Kovář), 59. Flek (D. Kubalík) - 13. Wingerli (Friberg), 16. Rakell (A. Kempe, Nygren). Rozhodčí: Gofman, Romasko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Bez diváků.

Sestavy:

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, Šustr, Šulák, Sklenička - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Vrána, Chytil, Sekáč - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, R. Hanzl, Smejkal - Blümel. Trenér: Filip Pešán.

Švédsko: Reideborn - Pudas, Tömmernes, Lööv, Pilut, Nygren, Dahlbeck, Sellgren - Rakell, P. Lindholm, O. Lindberg - M. Kempe, A. Kempe, Rasmussen - Olofsson, Lundeström, Sörensen - Friberg, Wingerli, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články