Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Mantha pomohl pěti body sestřelit Velkou Británii a už se těší na Slováky

Je na světovém šampionátu dospělých poprvé, ale už o sobě dal hodně nahlas vědět. Největší měrou se zasloužil o kanadskou demolici týmu Velké Británie. Ta schytala v neděli od jednoho z největších favoritů světového šampionátu v Košicích osm gólů a v pěti měl prsty Anthony Mantha. Čtyřiadvacetiletý útočník Detroit Red Wings dvakrát zakončoval sám a třikrát asistoval. Zápas Slovensko - Kanada můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport a ctsport.cz.

Anthony Mantha
zdroj: ČTK/DPA autor: Monika Skolimowska

"Dnes do sebe všechno krásně zapadlo, v lajně nám zafungovala chemie, i puky se odrážely k nám," řekl po zápase Mantha, který reprezentoval Kanadu na MS osmnácti- i dvacetiletých a dodal, že už se těší na pondělní zápas se Slováky a atmosféru na stadionu.

Tenhle mladík, který má bez pěti centimetrů dva metry a váží téměř metrák, má mimořádný tah na branku a hokej v genech. Jeho dědeček Andre Pronovost nastřílel v zámořské soutěži téměř sto gólů a v dresu Montrealu čtyřikrát vyhrál Stanley Cup. Na sklonku kariéry působil v Detroitu, za který teď hraje jeho vnuk.

Ten má v Red Wings, kteří si ho vybrali před šesti lety v prvním kole draftu jako dvacátého, za sebou třetí pořádnou sezonu. Ze strany vedení klubu nebylo jeho angažování žádným krokem do neznáma. Mantha na sebe upozornil v Quebec Major Junior Hockey League, v níž za tým Val-D’Or ve dvou sezonách nastřílel 107 gólů (50 a 57). V sezoně 2013/14 byl se 120 kanadskými body vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže a hráčem roku, když 24 góly ve stejném počtu zápasů v play-off svému týmu pomohl vyhrát.

Kariéru v Detroitu začal před čtyřmi lety, kdy v první sezoně v NHL nastoupil v deseti zápasech. Teď už jich má čtyřiadvacetileté levé křídlo 217 a nasbíral v nich 135 bodů za 68 gólů a 67 asistencí.

Jasná řeč čísel vypovídá o tom, že Manthova forma roste. V posledních dvou sezonách zaznamenal shodně 48 bodů, ale zatímco v předminulé sezoně nastoupil v 80 zápasech, v té právě končící jich odehrál jen 67. Dal v ní ale o gól víc (25) a na branku soupeřů vypustil 198 střel, což je o osm víc než v sezoně 2017/18.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články