Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Italské drama zklidnil Gudas gólem od červené čáry. Na vysoké výhře se podílel i debutant Gulaš

Stejně jako proti Lotyšsku zprvu pomalý rozjezd, pak další kanonáda. Česká reprezentace se proti Itálii nejprve střelecky trápila, ale ve druhé třetině čtyřmi zásahy definitivně zlomila odpor outsidera a nakonec zvítězila 8:0. K debaklu Azzurri se přidal i Milan Gulaš, který tak prožil povedenou premiéru na mistrovství světa.

Milan Gulaš (uprostřed s č. 77) se raduje z premiérové branky na MS
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Dal jsem si před zápasem cíl, abych tam nějak nehaproval. Měl jsem trošku obavy z fyzické stránky. Dvě třetiny jsem se cítil docela dobře, ve třetí třetině jsem to začal trochu cítit. Jsem hlavně rád, že jsme to zvládli. Spoluhráčům patří velký dík, že mě podrželi," uvedl 33letý Gulaš k úvodnímu vystoupení na šampionátu.

Svěřenci Miloše Říhy opět nezachytili začátek zápasu a podobně jako v předchozím utkání se na očekávaný gólostroj čekalo marně. Vysvobození ze střelecké nemohoucnosti českých hráčů přišlo až ve druhé části hry. A vše odstartoval nevinnou střelou z vlastní poloviny obránce Radko Gudas, který zvýšil na 2:0.

Řízný bek napřáhl ještě před půlicí čárou a po nečekaném odskoku se musel italský brankář De Filippo pod maskou červenat. Brzy na Gudase navázali v rychlém sledu Frolík, Kovář i Jaškin a poté už soupeř psychicky odpadl.

"Vnímali jsme to jako důležitý moment v utkání, protože si myslím, že vstup do druhé třetiny z naší strany vůbec nebyl povedený. Ten gól z poloviny hřiště nám samozřejmě velmi pomohl, pak výborná podpora 'Mory' (Michala Moravčíka), kdy dával Michal Frolík na 3:0, a za stavu 4:0 jsme pak už měli utkání pod kontrolou," řekl asistent hlavního trenéra Karel Mlejnek.

Italové ale zpočátku nastoupili do zápasu více než koncentrovaní a od prvních minut nepříjemně zaměstnávali Pavla Francouze v české brance, který dostal na šampionátu první příležitost. I když se před utkáním čekalo, že bude bez většího vytížení, opak byl pravdou.

"Velký dík týmu, že jsme to zvládli. Je to spíš o koncentraci, tam člověk bojuje spíš s hlavou, aby nepolevil. Když potom na něj něco jde, nesmí panikařit, musí pořád dělat to, co má. Kluci mi výborně pomohli," dodal Francouz k čistému kontu.

Už v úvodní části čelil několika nebezpečným situacím v otevřené obraně, ale největší práci měl na začátku druhé třetiny. Za stavu 1:0 si připsal tři těžké zákroky a zejména díky jeho přispění vydržel těsný náskok. O ten se postaral Gulaš, který také zaznamenal první utkání na turnaji, v jeho případě ale šlo o kariérní debut.

Plzeňskému útočníkovi se totiž start na světových šampionátech v minulosti vyhýbal, dočkal se až letos a hned šlo o vydařenou premiéru. Gulaš se objevil na první přesilovce v utkání po dvou minutách hry, ale jeho úvodní střela mířila mimo. Prosadil se až v osmé minutě, kdy mu po rotaci "plzeňského útoku" nabil Dominik Kubalík a tvrdou střelou do šibenice otevřel skóre.

Západočeská formace společně s Janem Kovářem hýřila největší aktivitou a za smolaře zápasu by se dal označit právě Kubalík, který spálil několik dobrých gólových příležitostí. Kovář byl jediným úspěšným střelcem v početní převaze, jinak se Češi ve výhodách spíš trápili. Četným kombinacím znovu chyběla častější střelba i moment překvapení.

Konečný výsledek pak v závěru dotvořili Simon, znovu Jaškin a účet uzavřel také dvoubrankový Frolík. Italové tak po páté porážce dál čekají na první vstřelený gól na turnaji. Česká reprezentace se naproti tomu dotáhla s 12 body na dva vedoucí týmy skupiny B, Rusové a Švýcaři ale mají zápas k dobru.

Frolík si připsal celkem čtyři body a s bilancí 10 bodů (5+5) z pěti utkání dokonce vévodí tabulce produktivity před vyhlášenými ofenzivními esy Nikitou Kučerovem, jenž vyhrál kanadské bodování NHL, a Williamem Nylanderem. Kapitán Jakub Voráček je díky dvěma nahrávkám rovněž s 10 body čtvrtý. Jaškin stihl vedle dvou gólů navíc i asistenci.

"Takový zápas se hodnotí těžko. Samozřejmě je spokojenost s výsledkem a s tím, že jsme nedostali gól. Zase tam byl týmový duch a parta, což musíme cenit. Myslím, že i takový zápas nám může dát hodně: zodpovědnost, chuť pracovat za tým a hrát s plným nasazením, zkusit si třeba vhazování, nefaulovat...," uvedl po utkání trenér Říha.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina B (Bratislava):

Česko - Itálie 8:0 (1:0, 4:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Gulaš (D. Kubalík), 28. Gudas (Jaškin), 33. Frolík (Moravčík, Simon), 34. Jan Kovář (J. Voráček, Frolík), 35. Jaškin (Chytil, Řepík), 57. Simon (J. Voráček, Frolík), 58. Jaškin (D. Musil, Řepík), 58. Frolík (Kolář). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Romasko - Lazarev (oba Rus.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 9082.

Česko: Francouz - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Zámorský, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Palát - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Jaškin, Chytil, Řepík. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Itálie: De Filippo Roia - L. Zanatta, Tauferer, Trivellato, A. Hofer, McMonagle, Helfer, Marchetti - Gander, Andergassen, Traversa - Miceli, D. Kostner, Insam - Bardaro, Rosa, Ramoser - Deluca, Lambacher, S. Kostner - Hochkofler. Trenéři: Clayton Beddoes, Riku-Petteri Lehtonen a Giorgio de Bettin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články