Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na půl plynu k další výhře a nule. Rusové bez potíží zdolali Bělorusko

Ani třetí překážka v cestě mistrovstvím světa hokejisty Ruska nezpomalila, natož aby jim nadělala větší potíže. Rozjeté sborné k další výhře na turnaji stačil i výkon na půl plynu. Nejhorší celek skupiny A Bělorusy porazila 6:0 a připsala si třetí nulu v řadě. Jeden z velkých favoritů na zlato se tak přiblížil jistotě čtvrtfinále, naopak jejich soupeř zůstává bez bodu. 

Radost hokejistů Ruska po vstřelené brance do sítě Běloruska
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Pohled na hráče Ruska na lavičce příliš nenapovídal, že by hráli ostrý zápas. Po krůpějích potu ani památka a pohledy reprezentantů v rudých dresech občas vypadaly, že už by nejradši měli střetnutí za sebou.

Zápas s Běloruskem jim příliš starostí nenadělal. Jen dvakrát outsider, který i v úvodních zápasech dostal výprask, trochu zvedl tep fanouškům favorita. V obou případech se o to postaral Jegor Šarangovič, jemuž ale ve skórování na konci první třetiny zamezila tyč a na začátku druhé části skvělý zákrok brankáře Igora Šesťorkina.

Jinak na ledě byl po většinu času jeden tým. Rusové střetnutí kontrolovali a jen jeden zásah jim chyběl k tomu, aby i ve třetím duelu na šampionátu zvítězili 7:0. V současnosti tak mají skóre 20:0. "Nejsme zklamaní, že jsme tentokrát nedali sedm branek. Hráli jsme proti dobrému týmu a výsledek 6:0 není špatný," pousmál se útočník Maxim Šalunov.

Hlavní hvězdou byl veterán Pavel Dajcuk, autor dvou branek a jedné asistence, jenž neměl daleko k hattricku. "Snažíme se z naší hry odstranit zbytečné chyby a musíme v tom pokračovat i nadále. Myslím, že jich bylo opět méně, ale hlavní je, že jsme vyhráli," řekl po konci střetnutí.

Útočník Petrohradu až do měření sil s Bělorusy na šampionátu gólově mlčel, ale tentokrát se v něm probral instinkt střelce. Legenda Detroitu už v šesté minutě šikovně obkroužila branku a poslala Rusy do vedení.

Sborná poté výrazně ubrala na tempu, přesto to na ledě chvílemi vypadalo jako hra kočky s myší. V první části ovšem další branky nepadly, jelikož Dacjuk a po něm Kaprizov orazítkovali pouze brankovou konstrukci a nezadařilo se ani Bělorusům při závěrečném chvilkovém vzepření. "První třetina byla pro nás asi nejtěžší na turnaji. Bělorusové hráli dobře a bylo důležité, že jsme nedostali gól," řekl Kirill Kaprizov.

Na další góly proto fanoušci čekali až do pětadvacáté minuty, kdy poprvé předvedl skvělé vidění spoluhráčů Alexander Barabanov. Útočník čtvrté formace nejprve našel Maxima Šalunova, jenž sám před brankářem zamířil přesně a spoluhráči okamžitě děkoval. Stejný hráč pak o chvíli později přihrál po pěkné individuální akci zase Iljovi Kablukovovi a ani on nabídnutou pozicí neopovrhl.

Druhou část pak navíc pár sekund před odchodem do kabin uzavřel při chuti hrající Dacjuk, jenž využil přesilovou hru přesnou trefou do šibenice.

Jízda Rusů vyvrcholila v závěrečné části. Vitalije Trusa, jenž se stal už třetím gólmanem v brance Běloruska na turnaji, ještě dokázal propálit šikovnou tečí nastřelovanou přihrávkou Maxim Mamin a kanonádu završil po přihrávce Dacjuka Kaprizov.

Dalším soupeřem ruských hokejistů bude až ve čtvrtek česká reprezentace, která ještě předtím nastoupí v úterý proti Švýcarsku. "Všichni víme, že nejdůležitější zápasy nás teprve čekají," dodal Kaprizov, který na turnaji nasbíral již šest bodů za čtyři branky a dvě asistence.

Rusko - Bělorusko 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Dacjuk (Dadonov), 26. Šalunov (Barabanov, Kablukov), 30. Kablukov (Barabanov, Trjamkin), 40. Dacjuk (Chafizullin, Šalunov), 46. Mamin (Zajcev), 48. Kaprizov (Dacjuk, Dadonov). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Sjöqvist (Švéd.) - Lhotský (ČR), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 6360.

Rusko: Šesťorkin - Kiselevič, Gavrikov, Zajcev, Něstěrov, Chafizullin, Trjamkin, Jakovlev - Michejev, Andronov, Mamin - Dadonov, Dacjuk, Kaprizov - Bučněvič, Anisimov, Grigorenko - Šalunov, Kablukov, Barabanov. Trenér: Ilja Vorobjov.

Bělorusko: Trus - Lisovec, Chenkel, Korobov, Vorobej, Děnisov, Djukov, Falkovskij, Ustiněnko - Pavlovič, Kovyršin, Suško - Matěruchin, Kitarov, Drozd - Linglet, Šarangovič, Platt - Děmkov, Razvadovskij, Gavrus. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články