Jandač je z vyřazení zklamaný, ale tým chválil: Nic bych neudělal jinak

Ani trenér Josef Jandač nedovedl český národní tým k medaili na mistrovství světa. Bezprostředně po vyřazení ve čtvrtfinále americkým týmem byl kouč, jenž odchází trénovat do KHL, zklamaný z vyřazení, ale jinak byl s výkonem hráčů i celého týmu v průběhu šampionátu spokojený.

Josef Jandač na lavičce české reprezentace
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

V rozhovoru pro ČT se vrátil ke špatnému vstupu do utkání s USA, kdy Pavel Francouz dvakrát inkasoval. "Hráli jsme zbytečně bázlivě, měli jsme respekt. Ty dva góly nás přibrzdily," konstatoval s tím, že byl sám špatným úvodem překvapený. "Snažili jsme se, aby kluci hráli od začátku odvážně a uvolněně. Ale asi na ně dolehla tíha okamžiku, a hlavně potom ten první gól z kategorie lacinějších. Vzápětí druhý - při něm jsme si špatně rozebrali hráče. To nás přibrzdilo ještě víc," vrátil se kouč k úvodu čtvrtfinále, po němž český celek prohrával 0:2. 

Potom už Jandač viděl zlepšení, které se projevilo i na skóre. "Ve druhé třetině už to z nás padlo, začali jsme hrát líp. Dali jsme kontaktní gól díky přesilovce. Nakonec to bylo o jednom gólu, který jsme dostali bohužel my," konstatoval, že si cení přístupu hráčů, kteří se dokázali vrátit do utkání. 

Klíčový moment viděl jasně. "Byla jím přesilovka v polovině třetí třetiny, z níž jsme nic neudělali a pak jsme inkasovali," vzpomínal Jandač, který chtěl dobrý pohyb soupeře eliminovat stejnou zbraní, ale… "To se nám na začátku nepovedlo," vrátil se k vlažnému startu svého týmu do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Jandač: Bylo to o gólu, který jsme dostali bohužel my

Z obdržených gólů brankáře Francouze nevinil. "Chytal spolehlivě. Možná se můžeme bavit o tom prvním gólu," řekl.

Rozdílovým hráčem utkání byl Američan Kane, který dal dva góly vítězů. "Je to jeden z nejlepších hráčů světa. Asi něco musí umět, když bere 14 milionů dolarů, a tady svoji šikovnost prokázal."

To, že Američané, kteří byli jako domácí, mohli reagovat a nasazovat na českou elitní formaci tu Larkinovu, se podle českého kouče moc řešit nedalo. "Tím, že máme druhé střídání, tak jsme na to moc reagovat nemohli. Blokovali i Nečasovu lajnu. Jediné, co s tím šlo dělat, bylo zkusit utavit je třeba tou naší první lajnou, které jsem dal hodně prostoru," vysvětloval trenér.

Jandač také chválil mladé hráče. "S turnajem rostli. Všichni mladí kluci byli zpočátku trochu nervózní, pak šli nahoru," konstatoval a přidal celý tým. "Hráče jsme vybrali správně. Kostrbatý začátek jsme kvůli doplnění týmu na poslední chvíli trochu čekali. Pak hodně pomohl příjezd kluků z Bostonu - Krejčího s Pastrňákem. Celkem v klidu jsme postoupili, ale ve čtvrtfinále jsme to bohužel nedohráli do vítězství."

Přiznal, že z výkonu týmu zklamaný není, z vyřazení ano. "Přeji svým nástupcům u týmu, aby byli úspěšnější," dodal. A na otázku, zda je si vědom nějaké chyby, kterou by udělal v průběhu turnaje, odpověděl záporně. "Teď, hned po zápase, si nejsem vědom ničeho. Byl jsem na tuhle otázku připravený, říkal jsem si, jak odpovím, přemýšlel jsem o tom. Ale ne, nic bych neudělal jinak," dodal a poděkoval hráčům i realizačnímu týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články