Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

BLOG: Jak je důležité míti Davidy

Jaký je rozdíl mezi hokejistou a špičkovým hokejistou? Kdo sledoval včerejší zápas národního týmu, už ví. Duo David Pastrňák s Davidem Krejčím přijelo a porazilo sbornou 4:3. Proti týmu Ruska, který na turnaji neobdržel dosud jediný gól, se postarali o všechny branky a ukázali, že český hokej má stále hvězdy světového formátu.

David Pastrňák se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Víte, kteří dva čeští hráči za posledních 15 let nasbírali v play-off NHL alespoň 20 bodů? Správně. Krejčí tuto hranici překonal hned dvakrát, když vedl svůj tým do finále Stanley Cupu. Pastrňákovi se tento zápis povedl letos a hned ze dvou důvodů je unikátní. Stále mu je jen 21 let. A navíc k této bilanci potřeboval pouhých 12 zápasů.

A na šampionátu pokračuje tam, kde letos ve vyřazovacích bojích skončil. V prvním zápase si připsal dva góly, jednu asistenci a bezpočet vytvořených příležitostí pro spoluhráče. Před zápasem mluvil o tom, jak moc by si chtěl zahrát se svým spoluhráčem z Bostonu ve stejné lajně. A na ledě ukázal proč. Ti dva o sobě vědí i poslepu.

Navíc nebýt staršího parťáka, "Pasta" by na šampionátu nejspíše chyběl. Sám přiznal, že o národním týmu nepřemýšlel a až pobídka od Krejčího ho přiměla do Kodaně přiletět. Ten se po letech zdravotních peripetií konečně zase objevil v dresu národního týmu. A byla to náramná podívaná.

Přestože do Dánska oba dorazili teprve ve čtvrtek brzy ráno a příliš toho nenaspali, zastínili naprosto všechny ostatní hráče na ledě. Doposud dominantní útok tohoto turnaje Dacjuk – Dadonov – Kaprizov zneviditelněl a byl rozložen.

Jak asi budou hrát, až budou odpočinutí? To zjistíme již brzy. Další zápas čeká českou reprezentaci již v pátek proti Bělorusku a na medvědy z Bostonu se bude opět hodně spoléhat. Ruská prověrka totiž znovu odhalila všechny bolesti našeho mužstva.

Obrana proti týmům ze světové špičky obstojí jen velmi těžko a mladíci doplácejí na nezkušenost. Kapitán Červenka se ne a ne prosadit, v zápasech má sice myšlenku, nedaří se mu ji ale finalizovat. Tomáš Plekanec na ledě důsledně plní defenzivní úkoly a je stále bez bodu. V součtu s loňským rokem vyšel bodově naprázdno již 12 utkání v kuse.

A právě proto je přílet Davidů-spasitelů pro tým tak důležitý. Oba jsou zvyklí na pozici lídrů, a navíc jsou skvěle rozehraní ze zámořského kolotoče. Zápasy o všechno jim sedí. Z českých hráčů v NHL v tomto ohledu nemají momentálně konkurenci.

Mistrovství světa je často označováno za turnaj jednoho zápasu. Krejčí s Pastrňákem ve středu večer prokázali, že vítězství dokážou pro tým v jednom zápase urvat prakticky sami. Proč by to tedy nemohli ve vyřazovací části šampionátu předvést znovu? Přeci jenom na play-off jsou specialisté…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články