Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Záruba: Na tomhle českém týmu se mi líbí důslednost

Moskva – České hokejisty čeká ve večerním utkání mistrovství světa se Švédskem těžký soupeř. Opakování "brankostroje" ze Znojma, kdy národní tým nejdříve prohrál 2:7 a následně zvítězil 7:1, se ale spíše nedá očekávat. "To byl skutečně unikát. Bude to pro náš mladý tým další dobrá zkouška," myslí si šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba, jemuž se na české reprezentaci zatím nejvíce líbí důslednost hráčů. "Na to, že je na turnaji třináct nováčků, se to zatím nijak špatně neprojevilo."

Sport
zdroj: ČT4

Český tým na úvod MS zvítězil 3:0 nad favorizovaným Ruskem. "Nečekalo se trápení, spíš se čekalo, co vůbec na ledě nastane. Myslím si, že výkon českého týmu mnoho fanoušků a snad i hráče samotné překvapil, respektive to porovnání s Rusy, kdy české mužstvo mělo zápas až na tříminutový úsek ve druhé třetině docela dobře pod kontrolou," řekl Záruba.

S Lotyšskem si národní tým poradil 4:3 až na nájezdy. "Některým hráčům viditelně docházely síly, protože dva zápasy ve dvou dnech jsou zátěž. Ale to bylo pro obě strany stejné, i u Lotyšů nebyli všichni úplně čerství. A potom – s Lotyši je takovéto utkání vždycky v posledních letech. Není to nic neobvyklého, že Lotyši drží těsné skóre a potom jsou připraveni třeba i na poslední chvíli udeřit," uvedl Záruba, podle něhož nebyl průběh duelu s Lotyšskem nikterak překvapivý. "Jen se ten scénář opakoval z minulých šampionátů nebo olympijských her," dodal.

Že je na světovém šampionátu v české reprezentaci vedené Vladimírem Vůjtkem třináct nováčků, se zatím podle Záruby neprojevilo. "Obraz hry vypadá zhruba stejně jako v minulých letech, jen tam je možná o trochu víc důslednosti, byť to po zápase s Lotyšskem nevypadalo. V některých okamžicích tam nastaly individuální chyby, které Lotyšům pomáhaly. V utkání s Ruskem byla důslednost patrná, skoro každé střídání si hráči splnili, co měli. Bylo vidět, jak jsou kluci hodně soustředění od začátku do konce. Důslednost se mi na tomhle týmu zatím moc líbí," zhodnotil Záruba, který v Moskvě komentuje své pětadvacáté mistrovství světa.

Před zápasem se Švédskem už je po dopoledním rozbruslení jasné, kdo se postaví do brány. Bude to Pavel Francouz. Vůjtek a jeho realizační štáb ale nemají určenou gólmanskou jedničku. "Sázka na vyrovnanou dvojici není úplně od věci. V minulosti se nám několikrát vymstilo sázení na jasnou jedničku, potom se to během turnaje měnilo. V posledních pěti letech se to stalo třikrát a Vůjtek si z toho vzal trochu ponaučení," řekl Záruba.

Podle něj jsou zkrátka v brankovišti dva dobří, vyrovnaní brankáři, kteří ovšem nemají tolik zkušeností s velkými turnaji. "Tak je prostě Vůjtek vyzkouší a potom se rozhodne v posledních zápasech základní skupiny, kdo z nich bude startovat ve čtvrtfinále, pokud se do něj podaří samozřejmě postoupit," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Na turnaji skončil po zdravotních problémech Jiří Sekáč, trenéři tak mají na soupisce dvě volná místa. Vůjtek a spol. stále sledují vývoj zápasů o Stanley Cup. "Dnes v noci vypadli New York Islanders, kde hraje Marek Židlický. To by byla určitě zajímavá posila do obrany, ale nejsem si jistý, jestli by takhle narychlo přijel. V minulosti už se stalo, že dorazil, ale také že odmítl. Netroufám si to zatím odhadnout, je to spíš otázka večera, nebo úterního rána," zamyslel se Záruba.

Před duelem se Švédy ale realizační tým na soupisku podle něj nikoho nepřidá. "Možná si to ještě jeden dva zápasy promyslí a teprve potom případně volná místa z hráčů, kteří jsou v Moskvě, nebo o Židlického, doplní."

Výrazný rozdíl prohra a výhra ze znojemského dvojzápasu se Švédskem se opakovat spíše nebude. „Nepamatuji si, že bychom se Švédy sehráli takovou sérii. Každopádně Švédové se proti Dánům v neděli hodně zvedli. Od druhé třetiny hráli velmi dobře a řekl bych, že se našli. Po Znojmu se trochu hledali, hráči potřebovali zvednout sebevědomí, a to se jim proti Dánům povedlo. Výborné, hodně nebezpečné přesilovky, spolehlivý Viktor Fasth v bráně, bude to těžký soupeř, jako vždycky. Všichni čekají, že to bude jiné utkání a nepadne v něm tolik gólů,“ doplnil Záruba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články