Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zapomenutý teenager předvedl nejlepší na závěr, chválí kanadský tisk McDavida

Praha - Kanadská média po triumfu hokejové reprezentace na mistrovství světa oslavují útočníka Connora McDavida. V průběhu turnaje na sebe více pozornosti strhávali Fin Patrik Laine a Auston Matthews z USA, hlavní favorité letošního draftu NHL, ve finále se však předvedla loňská jednička. McDavid svým prvním gólem na šampionátu, který byl nakonec vítězný a pomohl Kanadě porazit Finsko 2:0.

Connor McDavid v zápase s Finskem
zdroj: ČTK

"Pár víkendů bruslil ve stínu a vypadal jako zapomenutý teenager. Odehrál devět zápasů bez vstřeleného gólu, ale to nejlepší předvedl na závěr," uvedl Calgary Herald. Televizní stanice TSN poukázala na fakt, že Kanada předvedla nejlepší výkon na turnaji ve finále. Vyzdvihla čtvrtou nulu brankáře Cama Talbota a vítězný gól McDavida. "Osmnáctiletý Patrik Laine byl se sedmi góly vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, což je neuvěřitelný příběh. Ale McDavid svým prvním gólem na turnaji rozhodl finále," podotkl moderátor Bryan Mudryk, který ocenil bojovnost a nasazení Kanaďanů v nedělním duelu.

"Kanada vynulovala Finy," napsal Toronto Sun a rovněž připomíná, že když se během turnaje hovořilo především o výkonech Matthewse s Lainem - i v souvislosti s blížícím se draftem - McDavid upadal v zapomnění. Finále ale vše změnilo. Útočník Mark Scheifele listu řekl, že McDavidovi velký okamžik v podobě vítězného gólu předpověděl. "Před utkáním jsem mu řekl, že mám pocit, že to bude jeho zápas. Je to neuvěřitelný hráč a ve finále byl úchvatný. Ukazuje to, jakým je typem hráče, ale i jak silná je to osobnost," uvedl Scheifele.

McDavid zkompletoval zlatou sbírku jako nejmladší hokejista

Devatenáctiletý talent Connor McDavid se po triumfu Kanady na mistrovství světa v Moskvě stal nejmladším hokejistou, který dokázal zkompletovat sbírku zlatých medailí ze světových šampionátů osmnáctek, dvacítek i dospělých. "Ani jsem to nevěděl, neřeším to. Byly to tři různé týmy, pokaždé to bylo super. Je to skvělý pocit," prohlásil rodák z Richmond Hill, který na osmnáctkách triumfoval v roce 2013 a na dvacítkách loni.

"Kanada přitáhla šrouby," napsal o kanadském triumfu deník Montreal Gazette. "Byl to nudný hokej. Ale to bylo přesně to, co Kanada chtěla," vyzdvihl fakt, že Kanaďané válcovali na MS soupeře ofenzivní silou, ale poučeni porážkou 0:4 s Finy ve skupině vykročili ve finále za úspěchem jinou cestou. "Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř. A věděli jsme, že to nebude nijak divoký zápas, ale spíše takový s výsledkem 1:0, nebo 2:0. Kluci zaslouží uznání - pouze čekali u svých zbraní na vhodnou příležitost," prohlásil obránce Matt Dumba.

Agentura Canadian Press, jejíž zpravodajství převzala většina kanadských webů, připomíná, že Kanada je prvním týmem od roku 2009, který dokázal světový titul obhájit. Podobný kousek se zámořským hráčům podařil i v letech 2003 a 2004. K úspěchu v Petrohradu a Moskvě jim na Ttwitteru gratuloval i kanadský premiér Justin Trudeau, který také poukázal na fakt, že dokázali navázat na loňský triumf.

Američané potřebují ke zlatu zkušeného brankáře, obránce a střelce

USA Today se věnuje zejména drtivé porážce Američanů v boji o bronz s Ruskem 2:7. Čtvrté místo s ohledem na fakt, že USA měly na turnaji nejmladší tým a jeho lídry byli osmnáctiletý Auston Matthews a o rok starší Dylan Larkin, považuje za úspěch. "Američané by potřebovali v týmu více zkušených hráčů z NHL. Svaz má ale problém přesvědčit hráče, aby na mistrovství světa startovali," podotkl v listu hokejový novinářů Kevin Allen a poukázal na to, že evropským zemím a vcelku i Kanadě se to daří.

"Američané nedokázali vyhrát MS od roku 1933. V posledních letech byli konkurenceschopní, protože jim nechybělo nadšení. Kdyby měli letos zkušeného brankáře, obránce a střelce, mohli bojovat o zlato," dodal Allen. Změnit by to podle něj mohlo zapojení bývalých hvězd Chrise Cheliose, Mikea Modana nebo Briana Leetche do realizačních týmů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články