Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vymazal bych to z paměti, ale nejde to, vzpomíná na zlato Čechů z Německa Dacjuk

Moskva – Ruští hokejisté mají na domácím šampionátu v Moskvě jediný cíl. Pro obhájce stříbra z loňska z Prahy a mistry světa z Minsku z roku 2014 je vždy úspěchem jen zlato. První překážkou pro sbornou na domácím turnaji bude v pátek česká reprezentace a Rusové před ní mají i kvůli řadě porážek z minulosti respekt. Nic na tom nemění fakt, že v týmu kapitána Tomáše Plekance je řada nováčků na velké mezinárodní akci.

Pavel Dacjuk na tréninku ruské reprezentace
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Myslím, že Češi dokážou vždycky vybrat dobrý tým," řekl obránce Alexej Jemelin, Plekancův spoluhráč z Montrealu. "Znám i Sekáče, který hrál dříve také za Montreal. Jsou to šikovní hráči, kteří jsou nebezpeční v přesilovkách," doplnil třicetiletý mistr světa z roku 2012.

Obezřetný je před úvodním duelem i centr Pavel Dacjuk z Detroitu. Hlavní hvězda sborné prožila proti Česku zklamání v boji o bronz na olympijských hrách v roce 2006 v Turíně (0:3) i o čtyři roky později ve finále mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem (1:2). Neúspěšný boj v Německu ho stále hodně mrzí.

"Nejraději bych to vymazal z paměti, ale bohužel to nejde. Byl to hodně emotivní zápas," vzpomínal Dacjuk v ruských médiích. Byl v poslední minutě utkání jediný, kdo tehdy překonal gólmana Tomáše Vokouna. Rusové s týmem nabitým hvězdami opouštěli Německo zklamaní se stříbrem. "Vyměnil bych ten svůj gól tehdy za to, abychom vyhráli," uvedl Dacjuk.

V roce 2010 tým kouče Vladimíra Růžičky kromě Jaromíra Jágra či Vokouna postrádal hvězdy, a podobné je to i letos, kdy mají Češi znovu jen čtyři posily z NHL a tým plný nováčků na mistrovství světa. "První zápas je vždycky důležitý. Fanoušci od nás očekávají vítězství a my je nechceme zklamat. Na druhou stranu je na šampionátu ještě dost času se zlepšit," doplnil Dacjuk, který je také mistrem světa z roku 2012 a dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru.

Kouč Oleg Znarok má v širším osmadvacetičlenném kádru deset šampionů z Minsku z roku 2014. Jsou to brankář Sergej Bobrovskij, obránci Anton Bělov, Maxim Čudinov, Denis Denisov a útočníci Vadim Šipačov, Jevgenij Dadonov, Sergej Plotnikov, Sergej Kalinin, Alexandr Burmistrov a Sergej Širokov.

Denisov se Širokovem byli stejně jako Jemelin s Dacjukem i u triumfu v roce 2012. Kanonýr Sergej Mozjakin má ve sbírce triumfy na světových šampionátech z let 2008 a 2009. Tam byl i útočník Alexandr Radulov, nad jehož startem na šampionátu kvůli problémům s třísly visí otazník. Triumfy ve Stanleyově poháru s Los Angeles z let 2012 a 2014 je zase ověnčen bek Vjačeslav Vojnov.

Kouč Znarok zatím zařadil na soupisku před pátečním startem do turnaje osmnáct hráčů - dva brankáře, šest obránců a deset útočníků. Vedle Radulova zatím zůstali mimo gólman Igor Šesťorkin, obránci Bělov, Denisov, Alexej Bereglazov a útočníci Sergej Andronov, Daniil Apalkov, Jegor Averin, Ivan Tělegin a Stěpan Sannikov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články