Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Vůjtek po prohře: Když to neustojíme, nemáme na čele skupiny co dělat

Moskva - Trpký byl pro české hokejisty zápas s Dánskem. Češi poprvé na šampionátu prohráli, přitom mohli mít zápas v kapse, kdyby tři z jejich střel v zápase skončily místo na tyčce v bráně. Trenér Vůjtek má starost hlavně o to, zdali Češi zůstanou na čtvrtfinále v Moskvě. A doufá, že mladé mužstvo se dokáže rychle oklepat z prohry.

Vladimír Vůjtek (vpravo) a Jiří Kalous
zdroj: ITAR-TASS autor: Artyom Korotayev

"Musí to ustát," řekl kategoricky o svém mužstvu Vůjtek. "Když to neustojí, tak nemáme co dělat ve špičce této skupiny. Máme ještě jeden zápas, pořád to máme ve vlastních rukách. Musíme uhrát zápas se Švýcarskem, nebo čekat na další výsledky," doplnil Vůjtek.

Kdyby Češi bývali porazili Dány, o jejich setrvání v ruském hlavním městě by bylo jasno. Nyní musejí porazit v normální hrací době nevyzpytatelné Švýcary, aby byli v tabulce první. Český trenér si ale nemyslí, že kvůli boji o Moskvu je mužstvo pod větším tlakem.

"Tlak je celé mistrovství. To už byl na postup do čtvrtfinále, ustáli jsme to i zkraje, když jsme porazili ty silné týmy, i když tam jsme nebyli favorité. Uvidíme, jak se mužstvo srovná," řekl Vůjtek.

Vítězství Německa nad Spojenými státy ale může hokejistům zamotat hlavu, zdali by nebylo lepší jít do čtvrtfinále z druhého místa. Pro Vůjtka je ale hlavní zůstat v Moskvě. "Ten cíl je jednoznačný. Chceme tady zůstat, protože je to velká výhoda. Je celkem jedno, proti komu bychom potom hráli," řekl Vůjtek.

Nepřehráváme slabší soupeře rozdílem třídy, upozorňuje Vůjtek

Češi na turnaji porazili Rusko (3:0) i Švédsko (4:2), ale po Lotyšsku teď utrpěli ztrátu i s dalším papírově slabším soupeřem. "Myslím, že jsme herně byli trošku lepší než Dánové. Přeci jen jsme těch střel měli o dost víc než soupeř, ale už jsem to říkal na začátku turnaje. Nejsme mužstvo, které by přehrávalo takzvané slabší soupeře rozdílem třídy jako třeba Rusové. Musíme hrát pořád v plném bruslení a možná i to nám dneska trošku chybělo," podotkl Vůjtek.

Podle Vůjtka chybělo k úspěchu jen to, aby jeho tým pojistil jednobrankové vedení. "První dvě třetiny jsme soupeře přestříleli, dali jsme tři tyčky a spadnout tam druhý gól jako s Kazachstánem, tak by ten zápas asi dopadl jinak," navázal Vůjtek.

Dánové dokázali vyrovnat ve 44. minutě v přesilové hře. Bývalého trenéra Slovenska ale mrzelo, jak k vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě došlo. "Bohužel jsme udělali hrubou chybu v rozehrávce. Kdybychom dobře rozehráli, tak k tomu vyloučení nedošlo. Ale ztratili jsme tam kotouč, ten šel ke střídačce a rozhodčí napočítal šest hráčů. Stačilo puk vyvézt na druhou stranu ven a při tom střídání by se to nestalo," vrátil se k situaci, při které Dánové vypíchli puk obránci Tomáši Kundrátkovi.

Vůjtek ale žehral spíše na nízkou produktivitu v utkání. V předešlých pěti zápasech dali Češi vždy nejméně tři branky, tentokrát se jim to nepodařilo. Celkem pomohla soupeři v utkání pětkrát tyč.

"Byla to samozřejmě jen jedna obdržená branka, na to se nemůžeme vymlouvat. My jsme měli hlavně dát více gólů," uvedl Vůjtek. "Byly tam dvě tyčky, to jsme mohli odskočit na 2:0. Deset vteřin po tom prvním gólu byla jedna od Birnera, těsně před koncem druhé třetiny teč Plekance. A to se nám vymstilo."

Kam s Faksou? Vůjtek ho preferuje na střed

Vůjtek poprvé zařadil do hry posilu z NHL Radka Faksu. Útočník Dallasu nastoupil do druhé třetiny ve čtvrté formaci místo pravého křídla Richarda Jarůška. Po dlouhém cestovaní a dnešním ranním příletu do Moskvy strávil na ledě celkem pět minut a 51 vteřin. Český trenér bude s asistenty přemýšlet, jak Faksu zařadit v dalších zápasech.

"Je v podstatě lepší na centru. Uvidíme. Ale samozřejmě jsme od něj nemohli dneska čekat nějaké velké výkony. Jeho cesta se hodně protáhla, přijel ráno v sedm a je to pro hráče složité," řekl Vůjtek. "Dali jsme ho tam, aby nasál atmosféru mistrovství světa, a předpokládáme, že v úterý už bude v lepší pozici a v lepším stavu. Musíme se poradit, kam s ním. Je to centr a levé křídlo, uvidíme," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články