Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tahouni reprezentace? V útoku by měl zářit Plekanec či Pastrňák, v obraně Kempný

Zranění, neprojití zdravotní prohlídkou, únava či rodinné důvody. Kouči českého výběru Vladimíru Vůjtkovi před šampionátem chodila omluvenka za omluvenkou a v Rusku tak se spoustou plánovaných posil z NHL nemůže počítat. Pár jmen v čele s Tomášem Plekancem však ze zámoří přeci jenom přijelo a společně s určitými hráči z Evropy by měli vytvořit kostru reprezentace, která by ráda ze šampionátu přivezla medaili.

Sport
zdroj: ČT4

Tomáš Plekanec

Kdo by měl být největším tahounem a hvězdou českého výběru, není pochyb. Tomáš Plekanec dlouhodobě patří k nejlepším hráčům, která národní tým má. Třatřicetiletý útočník opět dokázal, že reprezentovat je pro něj velká čest. "Hrát za nároďák byl vždycky můj sen a pokud zdraví drží, tak není důvod nejezdit," řekl Plekanec, jenž v letošní sezoně NHL v dresu Montrealu nasbíral 54 bodů za 14 gólů a 40 asistencí.

Houževnatý útočník se zúčastní už devátého mistrovství světa, z nichž si zatím odvezl tři medaile. Hned na prvním v Rize 2006 byl u zisku stříbra a později přidal dva bronzy. Na seniorské zlato však kapitán, který povede český výběr s céčkem na hrudi už potřetí, stále čeká. Nezískal ho ani loni, kdy přijel pomoci alespoň na semifinále a boj o třetí místo. Nakonec se ale musel spokojit s nepopulární "bramborou". Nejcennější kov tak v národním dresu vybojoval pouze v roce 2001 na mistrovství světa juniorů do 20 let. To se tehdy hrálo také v Rusku a Moskvě. Že by po patnácti letech navázal na úspěšný turnaj?

Sport
zdroj: ČT4

David Pastrňák

Z NHL do Ruska pojedou kromě Plekance ještě další tři posily ze zámoří. Obránce Michal Jordán, jenž se držel na okraji sestavy Caroliny a v 36 duelech dal jeden gól, a útočník Jiří Sekáč, jemuž se taky příliš nevedlo. Dvakrát změnil dres a posbíral jen šest bodů. Největší očekávání tak budou směřovat na stále teprve devatenáctiletého Davida Pastrňáka. 

Mladé křídlo má v zámoří za sebou druhou sezonu, v níž bojovalo se zraněním i výkyvem formy, ale nakonec dokázalo nasbírat 26 bodů za 15 gólů a 11 asistencí. Pastrňák už letos jednou reprezentoval, když se účastnil mistrovství světa dvacetiletých, a šampionát v rusku bude pro něj velkou premiérou v seniorském národním týmu. "Pasta", jak se mu říká, by měl v první lajně spolupracovat s Plekancem a český tým bude spoléhat, že naplno ukáže svůj velký talent.

Sport
zdroj: ČT4

Michal Kempný

Loni byl blízko startu na mistrovství, s týmem prožíval v Praze atmosféru, ale Vladimíru Růžičkovi se nakonec na soupisku nevešel. Michal Kempný si tak premiéru na šampionátu odbyde až letos a neměl by být jen jedním ze členů týmu. Od pětadvacetiletého obránce Omsku se očekává, že bude hlavní hvězdou české defenzívy. Není se čemu divit, jeho výkony v probíhajícím ročníku ho k tomu předurčují.

Ofenzivně laděný bek se totiž po odchodu z brněnské komety do Ruska nejenže chytl, ale na Sibiři zazářil. Několikrát byl v základní části vyhlášen obráncem týdne KHL a v play-off se stal nejlepším obráncem čtvrtfinále. Aby toho nebylo málo, tak ho budoucí trenér národního týmu Josef Jandač vzal na Světový pohár, kde by kádr měli tvořit z drtivé většiny jen hráči z NHL. A právě do zámoří asi povedou Kempného další kroky. O jeho služby stojí hned několik týmů v čele s Chicagem a na šampionátu by si tak mohl ještě o něco vylepšit renomé.

Sport
zdroj: ČT4

Jan Kovář

I další pravděpodobný tahoun českého týmu zažil skvělou sezonu v KHL. Útočník Jan Kovář
i letos naplno dokazoval, jak mu angažmá v Magnitogorsku svědčí. Opět fungovala jeho spolupráce s ruskými hvězdami Sergejem Mozjakinem a Danisem Zaripovem, která Metallurg dotáhla už k druhému Gagarinovu poháru během tří let. Pětadvacetiletý český útočník ve vyřazovací části zářil a stal se druhým nejproduktivnějším hráčem play-off.

Bývalý centr Plzně, s níž rovněž získal titul, by proto měl patřit k hlavním útočným esům českého výběru. Už i loni, kdy na šampionát do Prahy přijelo o poznání více zámořských hvězd, měl v sestavě národního týmu místo a stal se s devíti body druhým nejproduktivnějším členem výběru Vladimíra Růžičky. A pokud mu Vladimír Vůjtek letos najde ideální parťáky, mohl by formu ukázat i na šampionátu v Rusku.

Sport
zdroj: ČT4

Roman Červenka

23 gólů + 38 asistencí = 61 bodů a jasné vítězství v produktivitě základní části extraligy. Roman Červenka po návratu z Petrohradu, kde v minulé sezoně slavil titul, ale klub s ním přestal počítat, v domácí soutěži opět pookřál a ukázal, že je jedním z nejlepších českých útočníků působících v Evropě. Třicetiletý kanonýr ani tentokrát nechybí na světovém šampionátu, který bude už jeho pátým.

Z nich si dovezl jedno zlato a jeden bronz, a právě bronzový šampionát 2011 na Slovensku zachytil Červenku v nejlepší formě, když zaznamenal hned jedenáct bodů. Podobný výkon by chtěl zkušený hráč předvést i v Rusku. Kromě velkého úspěchu České republiky bude totiž hrát také o svoji budoucnost. Pro příští sezonu má již podepsanou smlouvu ve švýcarském Fribourgu, v případě nabídky z NHL by ale mohl zamířit podruhé v kariéře právě do zámoří. "Pokusím se ukázat na ledě, že na NHL mám. A když někdo bude mít zájem, budu rád a určitě bych šel. Když ne, budu hrát ve Švýcarsku," řekl o možnostech.

zdroj: ČT4

Hlavní zprávy

Nejčtenější články