Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Švýcarsko: Čtvrtfinále povinností, medaile tajným snem

Bern – Minimálně obhajoba osmé příčky z předchozího šampionátu, takový je cíl hokejistů Švýcarska na nadcházejícím mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu. Velmi disciplinovaně a v defenzívě spolehlivě hrající Švýcaři ale mohou směle pomýšlet i na boje o medaile, jak se jim to podařilo před třemi lety. Pomoci jim k tomu má i zkušený kádr s řadou hráčů z NHL a celkem deseti pamětníky stříbrného "stockholmského zázraku".

Sport
zdroj: ČT4

Loni na MS v Praze a Ostravě postoupili hráči s helvétským křížem na prsou do čtvrtfinále ze čtvrtého místa skupiny A. Výsledkově zde ale příliš nezářili, porazit totiž dokázali pouze Německo a Francii a celkem čtyřikrát prohráli v prodloužení, a to i se sestupujícím Rakouskem. Přesto to stačilo na čtvrtfinálovou jistotu už před závěrečným kolem základních skupin. V souboji s vítězem ostravské skupiny, celkem USA, sice po první třetině vedli, pozdější bronzoví medailisté ale nakonec zvítězili 3:1.

V rámci přípravy na mistrovství světa se Švýcaři dvakrát utkali i s Českem, ve Vispu zvítězili nad svěřenci Vladimíra Vůjtka 3:2, v odvetě v Bielu podlehli 1:2 v prodloužení. Celkově z osmi duelů vyhráli pětkrát včetně cenného vítězství ve Švédsku a v konečné tabulce Euro Hockey Challenge obsadili čtvrtou příčku. Se čtyřmi brankami nejlepší střelec přípravy Grégory Hofmann z Lugana se protlačil i do konečné nominace trenéra Patricka Fischera.

Utkání Švýcarsko - Česko
zdroj: ZUMA autor: Robert Hradil

Kostra švýcarského týmu se tradičně rekrutuje z domácí soutěže, v posledních letech jedné z nejkvalitnějších evropských lig. V užší nominaci ale nechybí ani pětice posil z NHL, včetně aktuálně asi nejlepšího Švýcara působícího v zámoří, Nino Niederreitera z Minnesoty. Kouč Fischer má v kádru dále brankáře Reta Berru z Colorada, obránce Raphaela Diaze z New York Rangers, Yannicka Webera a útočníka Svena Andrighetta z Montrealu. Při posledním zužování pak vypadl Niederreiterův spoluhráč z týmu Wild Christoph Bertschy.

Vedle pětice posil z NHL je v týmu ještě bek Christian Marti, jenž hrál na farmě Philadelphie v Lehigh Valley v AHL. Ve hře mají Švýcaři ještě v play-off NHL obránce Romana Josiho v Nashvillu a budou čekat, zda bude k dispozici. Série Predators se San Jose bude rozhodnutá nejdříve ve čtvrtek 5. května, či nejpozději týden nato. Pokud by byl Josi k dispozici, nedočkal by se startu jeden hráč ze současného pětadvacetičlenného kádru.

Sport
zdroj: ČT4

V něm je celkem deset hráčů, kteří jsou vicemistry světa z roku 2013 ze Švédska a Finska. U vyrovnání nejlepšího výsledku v historii z roku 1935 byli Berra, Diaz, Niederreiter a také zadáci Eric Blum, Robin Grossmann a forvardi Andres Ambühl, Morris Trachsler, Denis Hollenstein, Simon Moser a Julian Walker.

Do šampionátu vstoupí Švýcaři v sobotu 7. května proti Kazachstánu, v dalších duelech narazí postupně na Norsko, Dánsko, Lotyšsko, Rusko, Švédsko a na závěr v úterý 17. května na českou reprezentaci.

Nominace Švýcarska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Robert Mayer (Ženeva), Sandro Zurkirchen (Ambri-Piotta), Reto Berra (Colorado Avalanche)

obránci: Félicien Du Bois, Noah Schneeberger (oba Davos), Eric Blum (Bern), Patrick Geering (Curych), Robin Grossmann (Zug), Raphael Diaz (NY Rangers), Christian Marti (Lehigh Valley/AHL), Yannick Weber (Vancouver)

útočníci: Andres Ambühl, Samuel Walser, Dino Wieser, Marc Wieser (všichni Davos), Grégory Hofmann, Julian Walker (oba Lugano), Reto Schäppi, Morris Trachsler (oba Curych), Denis Hollenstein (Kloten), Simon Moser (Bern), Gaëtan Haas (Biel), Lino Martschini (Zug), Sven Andrighetto (Montreal), Nino Niederreiter (Minnesota)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články