Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Švýcaři předvedli skvělý obrat proti Dánsku a udrželi naděje na čtvrtfinále

Moskva - O nic méně zamotanější není souboj o čtvrtfinále ve skupině A. Švýcaři byli ještě deset minut před koncem téměř odsouzeni do bojů o udržení a s Dánskem prohrávali 0:2. Zápas ale nakonec dokázali zachránit. Díky trefám Webera a Niederreitera dovedli zápas do prodloužení, kde jej ve prospěch Švýcarů rozhodl Blum. Švýcarsko má tedy zatím v boji o čtvrtfinále nad Dány navrch.

Slavící švýcarští hokejisté
zdroj: ITAR-TASS autor: Sergei Fadeichev

Švýcaři byli od začátku aktivnější a tlačili se do brány, ale byli to Dánové, kteří udeřili jako první. Skandinávský tým využil hned svou první přesilovku, když Frederik Storm perfektně tečoval střelu Nicklase Jensena a dostal puk za záda Reta Berry.

První třetina nabídla poměrně hodně šancí díky množství přesilovek po situacích, které rozhodčí místy posoudili dost diskutabilně. V deváté minutě se opět mohl prosadit Storm, jenž si našel spoustu prostoru před Berrou a vyslal hned několik střel na švýcarského brankáře. Ten sice všechny rány pochytal, nedůraz Švýcarů byl ale vypovídající pro obraz první třetiny.

Dánové čekali na příležitosti, Švýcaři naopak neřešili svou častou početní převahu ideálně. Přestože často tlačili Dány až k vlastnímu brankovišti a rychle kombinovali, chyběla jim větší přímočarost. Švýcaři sice v první části přestříleli Dánsko 16:8, ale nemířili dostatečně přesně, ani nestříleli z dobrých pozic, aby se mohli prosazovat i z dorážek, na které čekali útočníci před Dahmovou bránou.

Dánští hokejisté naopak prokázali skvělou produktivitu. V poslední přesilovce první třetiny Eller vytvořil prostor Ehlersovi pro střelu, Švýcaři proti útočníkovi Winnipegu vystoupili pozdě, čehož Ehlers využil skvělou ranou k pravé spojnici a zvýšil na 2:0.

Křeč Švýcarů se prohloubila ve druhé třetině. Dánové lépe bruslili, svého soupeře přestříleli a zápas měli víceméně pod kontrolou. Švýcarsko sice zahrozilo v polovině zápasu, kdy si vytvořilo závar před Dahmovou bránou, obránci se ale dobře zorientovali a nedovolili Švýcarům dorážet. O dvě minuty později Niederreiter vůbec netrefil puk před odkrytou bránou.

To ale bylo ze strany Švýcarů ve druhé třetině víceméně vše. Dánové měli dokonce čtyři minuty před koncem prostřední části přesilovku pět na tři a mnoho nechybělo k tomu, aby se radovali i potřetí. Eller ale ve dvou obrovských příležitostech minul, nejdříve nedostal puk do prázdné brány, podruhé trefil tyčku.

Na začátku třetí třetiny výborně probruslil přes celé kluziště Bau, otočil se kolem vlastní osy a snažil se z úhlu zakončit za Berru, ale neprostřelil švýcarského brankáře. Jen o několik vteřin poté ale zápas poznamenalo vážné zranění Jespera B. Jensena. Švýcarský útočník Andres Ambühl dohrál souboj u mantinelu a trefil čistě dánského obránce do hlavy. Jensen několik minut ležel bezvládně na zemi za hrobového ticha na stadionu a musel být odvezen na nosítkách.

Přes další závar před dánskou brankou poté, co se před ni probil Niederreiter, se zdálo, že Švýcaři působí v utkání velice odevzdaně. Zcela nečekaně proto přišlo snížení švýcarských hokejistů v padesáté minutě. Moser výborně vysunul Webera, který přesnou střelou z mezikruží překonal Dahma.

O dvě minuty později ale mohli Dánové vést opět už o dvě branky, když se Madsen dostal až před Berru, ten ale dánskému útočníkovi v pravé chvíli vypíchl puk. Švýcaři ale svého soupeře přitlačili a dvě minuty a dvě vteřiny před koncem se dočkali vyrovnání. Nahození Diaze tečovali Moser a Niederreiter, od něhož puk šťastně proskákal až za Dahma.

I napotřetí tak na mistrovství světa šli Švýcaři do prodloužení. Napoprvé ještě nevyužili stoprocentní příležitost, když si od modré sám před Dahma najel Hollenstein, nepřekonal ale dánského brankáře. O chvíli později však přece jen přišla rozhodující trefa. Ambühl vyhrál vhazování pro Bluma, který parádní ranou pod víko propálil Dahma.

Švýcaři tak udrželi poslední naděje na čtvrtfinále, momentálně jsou na tom v tabulce o vzájemný zápas lépe než Dánové. Ty však ještě zápasy s papírově slabšími soupeři ve skupině čekají.

"Je dobře, že jsme to nevzdali, ale musíme začínat lépe. Nemůže takhle pořád dotahovat," řekl švýcarský útočník Nino Niederreitter, který se na obratu podílel gólem a asistencí. "Myslím, že v příštích zápasech už bychom měli hrát jen 60 minut. Před utkáním jsme chtěli získat tři body, ale prohrávali jsme 0:2, takže výsledek je pro nás pozitivní," doplnil kapitán Švýcarů Andre Ambühl.

Švýcarsko - Dánsko 3:2 v prodloužení (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 50. Weber (Moser, Niederreiter), 58. Niederreiter (Moser, Diaz), 65. Blum (Ambühl) - 8. Storm (Nicholaus Jensen, Nielsen), 19. Ehlers (Eller, J. Hansen). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin - Otmachov (oba Rus.), Chartrand-Piche (Kan.). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:2. Diváci: 5962.

Švýcarsko: Berra (40:07-40:29 Mayer) - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Grossmann, Schneeberger - Ambühl, Hollenstein, Walser - Hofmann, Niederreiter, Moser - Schappi, M. Wieser, Andrighetto - Martschini, Trachsler, D. Wieser - Walker. Trenér: Patrick Fischer.

Dánsko: Dahm - J. Jensen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Nielsen, O. Lauridsen - Ehlers, J. Hansen, Eller - Storm, Nicklas Jensen, Madsen - Bjorkstrand, Christensen, Green - Starkov, Poulsen, Bau Hansen. Trenér: Jan Karlsson. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články