Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Švýcaři ovládli přestřelku s Lotyšskem a přiblížili se čtvrtfinále

Moskva - I zápas mezi Švýcarskem a Lotyšskem odrážel to, co se zatím děje v mimořádně zamotaném boji o čtvrtfinále ve skupině A. Švýcaři nejdříve během pěti minut nasázeli tři branky, jenže Lotyši za stejnou dobu srovnali na 3:3. Švýcaři se nevzdali a znovu strhli vedení na svou stranu, 26 vteřin nato ale Lotyši opět vyrovnali. Na třetí švýcarský úder už ale Lotyšsko zareagovat nedokázalo a prohrálo tak 4:5. Švýcaři tak před zápasy s favority mají sedm bodů a Lotyši se možná ještě budou strachovat o sestup. Stejně tak ale neztrácejí naději ani na postup do čtvrtfinále.

Utkání Švýcarsko - Lotyšsko
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Už od prvních minut bylo zřejmé, který tým potřebuje v utkání zvítězit více. Švýcaři i díky přesilovce po trestu Džerinše na 2+10 minut za vražení zezadu přišněrovali Lotyše před Masalskisovou bránou. Svěřenci Patricka Fischera neměli daleko do vedení po několika nebezpečných střelách i šanci Diaze, který objel bránu, nezasunul ale za připraveného Masalskise.

Lotyši měli také příležitost skórovat, a to hlavně díky téměř minutové přesilovce pět na tři. Tu ale neproměnili i proto, že Daugavinš po rychlé souhře promáchl ve vynikající pozici. Největší šanci v první třetině si ale vypracovali Švýcaři. Niederreiter obdržel puk před Masalskisem a z otočky vystřelil vedle pravého Masalskisova betonu, kotouč ale poslal jen do tyčky.

Ani Lotyši ale nezůstávali pozadu. Další velkou příležitost měl Bukarts, netrefil ale odkrytou levou polovinu Berrovy brány. Do nájezdu před švýcarského gólmana se krátce poté dostal Širokovs, ale Berra byl připraven.

Tři minuty před úvodní sirénou pak mohli jít do vedení Švýcaři po chybě při lotyšském přečíslení. Niederreiter měl před sebou zcela volnou pravou polovinu hřiště a vyslal nepříjemnou střelu, Masalskis ale zasáhl vyrážečkou. Z dorážky se měl prosadit Moser, ale střela se mu nepovedla.

Zatímco první třetina tak byla vyrovnaná, druhá část se odvíjela zcela v režii Švýcarů. Ti se prosadili třikrát během necelých pěti minut. Nejdříve využili další přesilovku, když se po rychlé kombinaci po ose Diaz a Andrighetto prosadil Niederreiter. Tentýž hráč přidal i druhý zásah znovu po přičinění Diaze a díky pohotové střele propálil Masalskise.

A o další dvě a půl minuty později přišel třetí švýcarský gól. Andrighetto nahodil puk z pravého křídla a kotouč do brány srazily dva náhodné zásahy - nejdříve od brusle jednoho z lotyšských beků a poté po další teči Hofmannovy brusle.

Tři obdržené góly ale Lotyše nesrazily - naopak se jim podařilo ještě během druhé třetiny srovnat, a to rovněž během pouhých pěti minut. Redlihs nejdříve v přesilovce přesně tečoval puk do brány po střele Sotniekse a dalším zásahu Cibulskise, a po podobné linii padla i druhá branka Lotyšů. Sotnieksovu tvrdou ránu Berra pouze vyrazil před sebe, kde číhal znovu Redlihs a parádně přizvedl puk nad švýcarského gólmana.

Vyrovnání se Lotyši dočkali necelou minutu a půl před koncem prostřední části. Při jejich rychlém protiútoku chtěl Kenins přenést puk na Pavlovse, který by zakončoval do prázdné brány. Předtím ale stačil puk vypíchnout Trachsler a výstavním vlastním gólem puk umístit do horního rohu Berrovy brány.

Švýcary kruté vyrovnání nepoložilo a ve třetí třetině se opět dostali do vedení. Andrighetto si našel prostor a skvělou střelou švihem zakončil za Masalskise. Jenže vzápětí Lotyši opět srovnali. Galvinšovo nahození od modré čáry ve shluku těl lehce tečoval Širokovs a Berra už na puk nedokázal zareagovat.

Švýcarsko ale mohlo opět vést, Trachsler se ocitl zcela sám před Masalskisem, ale nepropálil lotyšského gólmana. Napotřetí už ale vedení Švýcarů konečně vydrželo. Puk po zbrklé přihrávce Bukartse propadl až na modrou čáru k Blumovi, který propálil zástup hráčů a Masalskis, který měl zakrytý výhled, inkasoval na konečných 4:5.

Švýcarsko - Lotyšsko 5:4 (0:0, 3:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 24. Niederreiter (Andrighetto, Diaz), 27. Niederreiter (Du Bois, Diaz), 29. Hofmann (Andrighetto, Schappi), 46. Andrighetto (Geering), 59. Blum - 34. M. Redlihs (Sotnieks, Cibulskis), 38. M. Redlihs (Sotnieks, Cibulskis), 39. Keninš, 47. Širokovs (Galvinš, Daugavinš). Rozhodčí: Mayer (USA), Sidorenko (Běl.) - Lederer (ČR), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 5:6, navíc Džerinš (Lot.) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 5692.

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Marti, Schneeberger, Grossmann - Ambühl, Hollenstein, Walser - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Schappi, Andrighetto - M. Wieser, D. Wieser, Walker. Trenér: Patrick Fischer.
Lotyšsko: Masalskis - M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Cibulskis, Jerofejevs, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - Indrašis, Džerinš, Bukarts - M. Redlihs, Meija, Pavlovs - Abols, E. Kulda, Bičevskis - Širokovs. Trenér: Leonids Beresnevs. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články