Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Švédové se dlouho trápili, nakonec ale Dánsko porazili 5:2

Moskva - Čtyři góly v přesilových hrách přinesly Švédsku druhé vítězství ve skupině A hokejového mistrovství světa nad Dánskem. Tre Kronor sice po gólu Ehlerse prohrávali, dvěma slepenými brankami ve 28. a 29. minutě ale skóre otočili a dál už jen zvyšovali náskok. Dvěma brankami k hladké výhře 5:2 přispěl Mikael Backlund.

Utkání Švédsko - Dánsko
zdroj: AP autor: Sergei Fadejčev

"Máme před sebou ještě hodně dlouhou cestu a musíme být lepší. Jdeme ale správným směrem. Dáváme hodně gólů v přesilových hrách. Zatím z toho mám dobrý pocit," řekl trenér Švédska Pär Marts.

Dánové šli do zápasu povzbuzeni sobotní výhrou nad dalším severským soupeřem Norskem a favorizovaných Švédů se nezalekli. Hned v úvodu se ale museli bránit při Lassenově vyloučení a po Rosenově střele je zachránila tyč. Postupně se ale hra vyrovnala a Dánové v 7. minutě poprvé vážněji zahrozili, když Nicklas Jensen z mezikruží těsně minul Fasthovu branku.

Červenobílí přežili celkem bez problémů i druhé oslabení a následně sami zatlačili trochu bohorovně hrající Tre Kronor do defenzívy. Björstrandovu střelu zdálky krotil nadvakrát Fasth, Boedker od modré čáry minul tyčku o milimetry a štěstí stálo při Švédech i při Christensenově teči zblízka. Na střelu Ehlerse tečovanou jedním ze švédských obránců už ale Fasth reagovat nemohl a Dánové šli v 16. minutě zaslouženě do vedení.

Těsně před sirénou se mohlo měnit skóre dvakrát v rychlém sledu, Nyquistovu zadovku na Wennberga v situaci dva na jednoho zblokoval na poslední chvíli Jensen, na druhé straně dánský talent Ehlers prokličkoval zkoprnělou švédskou obranou, jeho bekhendový blafák ale zastavil lapačkou skvělý Fasth.

Švédové se dlouho nemohli dostat do hry ani po přestávce a během prvních osmi minut druhé třetiny nevystřelili na Dahma ani jednou. Naopak zvýšit mohl Eller, Fasth ale stihnul srazit betony včas. Sjörgrena pak odstavila na poslední chvíli od puku švédská obrana a Madsen v ideální pozici těsně minul.

A tak z ničeho udeřilo na druhé straně. Střelu Fantenberga zblokoval bránící dánský hráč bruslí jen k Rosenovi, který pohotově překonal bezmocného Dahma. Vzápětí šli Dánové do čtyř a úspěšná Backlundova dorážka v nepřehledné situaci před dánskou brankou definitivně převážila nejen skóre, ale i aktivitu na stranu favorita.

V závěru třetiny se nechal za podražení vyloučit Madsen a vzápětí putoval na trestnou lavici za faul vysokou holí i Jesper B. Jensen. A Švédové nabídnutou šanci využili maximálně, Omarkovu přihrávku zpoza branky přetavil v gól Nygren a v pokračující přesilovce se prosadil znovu Backlund, který na třetí pokus doklepl kotouč za bezmocného Dahma.

"Věděli jsme, že musíme důvěřovat svým instinktům. Víme, že Dánové mají dobrý tým s řadou výborných hráčů. Tak od 25. minuty jsme měli lepší pohyb a oni s námi měli velký problém," řekl Robert Rosén. "Když máte tolik přesilovek, je důležité dát nějaký gól. V minulém zápase se nám to nepovedlo, takže je hezké, že teď to vyšlo," uvedl Backlund.

Ve třetí třetině už působili Dánové trochu odevzdaně a Tre Kronor si v poklidu hlídali bezpečný náskok. V 50. minutě navíc vybojoval puk před brankou Nyquist, položil si Dahma a z úhlu pohodlně zakončil. Dánové už jen šest vteřin před koncem kosmeticky upravili skóre, když se po kombinaci třetího útoku trefil obránce Jesper B. Jensen.

Švédsko - Dánsko 5:2 (0:1, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 28. Rosén (Fantenberg, Ritola), 29. Backlund (Ericsson, Omark), 38. Nygren (Omark, Sundström), 39. Backlund (Ericsson, Omark), 50. Nyquist - 16. Ehlers (J. Jensen, Eller), 60. J. Jensen (Bjorkstrand, Green). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson - Chartrand-Piche (oba Kan.), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 5:8. Využití: 4:1. Diváci: 5385.

Švédsko: Fasth - Larsson, E. Gustafsson I, Fransson, E. Gustafsson II, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Ritola - Lundberg, Sjögren, Norman. Trenér: Pär Marts.

Dánsko: Dahm - J. Jensen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Nielsen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Kristensen - Ehlers, J. Hansen, Eller - Storm, Nicklas Jensen, Madsen - Bjorkstrand, Christensen, Green - Starkov, Poulsen, Bau Hansen. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články