Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Snový start do šampionátu. Český tým skolil domácí Rusy

Moskva – Porazit Rusy je úspěch, porazit Rusy s nulou v zádech je velký úspěch, porazit Rusy s hvězdami nabitou sestavou s nulou zádech a ještě na mistrovství světa v Moskvě, to už je pořádný úspěch. A přesně takový si na úvod světového šampionátu připsala česká reprezentace. Národní tým favorizovanou sbornou zdolal 3:0, když se o branky postarali Tomáš Kundrátek, Roman Červenka a Michal Birner. Výborným výkonem k triumfu pomohl i brankář Dominik Furch.

Když byl před zápasem trenér Vladimír Vůjtek dotázán, co od Rusů čeká a jak proti nim uspět, odpověděl: "Od první minuty vyvinou velký tlak, který se pokusíme eliminovat. Pokud se nám povede první třetinu uhrát s dobrým skóre, pak máme šanci." To ještě nevěděl, jak prorocká slova pronesl.

Sborná hnána našlapanou moskevskou arénou do střetnutí přesně dle jeho odhadů vlétla aktivně a chvílemi si vytvářela až drtivý tlak. Český tým však v obranné třetině dobře pracoval, aktivně napadal a favorita do velkých příležitostí nepouštěl.

Výjimkou byly chvíle kolem desáté minuty, kdy Rusové rozjeli v útočném pásmu doslova kolotoč a dvakrát nebezpečně pálil Marčenko. Furch, jenž dostal v brance přednost před Francouzem, ale neinkasoval a v první části předváděl spolehlivý a bezchybný výkon.

Češi sice nebyli v první části tolik u puku, ale i díky třem přesilovkám vytvořili více velkých příležitostí. Do první z nich se dostal po výměně puku s Plekancem Červenka a proti jeho střele z úhlu zasáhl Bobrovskij.

Ještě v lepší pozici byl v čtrnácté minutě při početní výhodě Kovář, jenž se dostal až před ruského brankáře, ale zamířil vedle. Český tým to však příliš mrzet nemuselo. Poté, co se počet hráčů na ledě vyrovnal, Kovář našel na kruhu stojícího Kundrátka a tečovaný pokus skončil až v brance.

Pro ambiciózní Rusy to byl šok a ještě větší přišel po osmačtyřiceti sekundách druhé části. Při další přesilové hře vypálil od modré čáry Jeřábek, před Bobrovským se nejlépe zorientoval Červenka a střelou mezi betony zvýšil vedení.

Českému týmu začátek druhé části vycházel skvěle i nadále a Rusové chvílemi nevěděli, kde jim stojí hlava. Do dvou výborných šancí se dostal kapitán Plekanec a zejména situace, kdy na něj zívala odkrytá branka, volala pro gólu.

Domácí se probrali až kolem třicáté minuty a probrání to bylo pořádné. Nejprve Mozjakin orazítkoval břevno a poté sborná dvě minuty nedovolila Čechům vystřídat. Z obrovského tlaku však i díky obětavým obráncům a výborně chytajícímu Furchovi si Rusové nepřipsali nic jiného než několik spálených obrovských příležitostí.

Český brankář se musel činit i při vstupu do třetí části. Rusko podle očekávání přidávalo stále více pod kotel, k čemuž jim pomohla i krátká přesilovka pět na tři. Furch ale čaroval. Nepřišli si na něj Panarin, Marčenko či Ljubimov, kteří se během pár minut dostali do vyložených pozic.

Převaha Rusů poté polevila a český tým favorita do dalších šancí nepouštěl. Sborná to v závěru ještě zkusila bez brankáře, ale Češi ji okamžitě potrestali. K puku se dostal Birner a střelou do prázdné branky rozhodl o velkém překvapení na úvod turnaje.

Rusko - ČR 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Kundrátek (Jan Kovář, Kempný), 21. Červenka (Jeřábek, Pastrňák), 59. Birner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Nieminen (Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 12 100 (vyprodáno).

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Bělov, Čudinov, Zajcev, Marčenko, Antipin - Tělegin, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Plotnikov - Burmistrov, Širokov. Trenéři Oleg Znarok, Ilja Vorobjov, Harijs Vitolinš, Igor Nikitin a Rašit Davydov.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Filippi, Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články