Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slovensko na senzaci nedosáhlo. Kanada si zastřílela a má další výhru

Petrohrad – Ani pátému vyzyvateli se na mistrovství světa nepodařilo zpomalit rozjetou Kanadu. Hokejisté Slovenska proti favoritovi tahali až na pár výjimek po celý zápas za kratší konec a zaslouženě prohráli 0:5. Javorové listy tak i nadále zůstávají stoprocentní a skupinu B vedou díky lepšímu skóre nad Finskem. Naopak Slováci dostali další ránu v boji o čtvrtfinále.

Radost hokejistů Kanady
zdroj: REUTERS autor: Maxim Zmeyev

Kdo bude favoritem a kdo může pouze překvapit, bylo jasné před prvním vhazováním. Zatímco Slovensko na turnaji trápí zranění, rozpory v týmu a nevýrazná forma, Kanada si v Rusku zatím užívá. Ve všech čtyřech předešlých střetnutích naplno ukázala kvalitu a dokráčela si pro vítězství.

A úvod utkání také podle toho vypadal. Javorové listy začaly aktivně, dobře bruslily a svého soupeře tlačily, z čehož rezultovaly i šance. Nebezpečnou střelou se prezentoval Duchene a při závaru se snažili puk za čáru dotlačit Brassard s Perrym. Slováci však i díky gólmanovi Hudáčkovi úvodní desetiminutovku přečkali.

V jedenácté minutě se ale za jejich brankou poprvé rozsvítilo červené světlo. Brassard vyhrál buly, po kterém od modré vypálil Rielly a Hudáček byl na jeho pokus krátký. To však z jejich strany v úvodní dvacetiminutovce nebylo vše. Následně sice nevyužili přesilovku, ale devadesát sekund před odchodem do kabin chyboval Sekera. Marchand našel najetého Duchena, jenž se nemýlil.

Kanaďané po změně stran přepnuli na nižší rychlostní stupeň, což Slovensko vycítilo a začalo hrát mnohem odvážněji. Outsider si vytvořil hned několik příležitostí a ta z pětadvacáté minuty volala po gólu. K Draveckému se dokutálel puk a slovenský útočník měl před sebou odkrytou branku, jenže v pádu zamířil do břevna.

Javorové listy dlouho působily laxním a ospalým dojmem. Budíček přišel až šest minut před sirénou, kdy Hall využil tečí přesilovku, a Kanada od tohoto momentu na ledě opět začala vládnout. Slovensko mělo problémy se dostat z obranné třetiny a Kanaďané ještě v druhé části tlak znovu zužitkovali. Puk putoval po ose Stone, Reinhart až k Scheifelemu, jenž si před brankou pohrál s pukem a překonal Hudáčka.

Třetí část už byla naprosto v režii Kanady, které pomáhala i častá nedisciplinovanost Slováků. Další branku ale zámořský celek vstřelil ve hře 5 na 5. Perry nezjištnou přihrávkou našel úplně volného Brassarda a ten už neměl problém trefit odkrytou branku.

Na Slovácích za rozhodnutého stavu bylo již znát, že už střetnutí chtějí mít co nejdříve za sebou. Další branku už ale nedostali. Připsali si však třetí porážku na turnaji a vzhledem k faktu, že se střetnou už jen s Finskem a USA, boj o čtvrtfinále budou mít hodně náročný.

Kanada - Slovensko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Rielly (Brassard), 19. Duchene (Marchand), 34. Hall (Stone, McDavid), 39. Scheifele (Reinhart, Stone), 51. Brassard (Perry, Murray). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 5512.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Matheson, Dumba - Stone, Scheifele, Domi - Perry, Brassard, Hall - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Duchene, McDavid, Marchand - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Slovensko: J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Mikuš, Graňák, Jaroš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Daňo, Réway, Bakoš - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Skalický, Lušňák, Cehlárik. Trenér: Zdeno Cíger.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články