Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Slovenské déjà vu, Bělorusové otočili zápas a vyhráli 4:2

Petrohrad - Slováci chtěli včerejší vysokou prohru s Německem odčinit v zápase s Běloruskem, ale jejich plán se vůbec nevydařil. Skóre zápasu sice otevřel Andrej Sekera a druhý gól přidal Jurčo, nicméně Bělorusové ve třetí třetině otočili vývoj utkání čtyřmi brankami na 4:2 a udrželi si naději zahrát si čtvrtfinále. Naopak Slováci si svoji pozici opět zkomplikovali a budou muset uspět proti některému z favoritů. 

Brankář slovenské reprezentace Július Hudáček
zdroj: ČTK autor: Dmitri Lovetsky

Slovensko v úterním zápase utrpělo těžký direkt od Němců, kteří s favority zamávali pěti góly a suverénně získali tři body. Slováci se z nečekané prohry, která přišla po dvou vydařených zápasech s Maďarskem a Francií, chtěli rychle oklepat v zápase s dalším outsiderem Běloruskem.

Vstup do zápasu jim ale nevyšel podle představ. Brankář Hudáček, který dostal v bráně přednost před Konrádem, nejprve dostal dvě minuty za zdržování hry a v oslabení usedl na trestnou lavici i Marcinko za podržení. V dlouhé početní nevýhodě ale slovenské fanoušky vylekala jen rána Kostitsyna, který navíc pálil mimo.

Do sestavy se po svalových problémech vrátil Daňo, naopak Jurčo musel po nešťastném zásahu Marinčinovy hole zamířit do kabin na šití krvavého zranění. Ani Daňo si ale návrat na led příliš neužil, dvakrát za krátký čas totiž usedl na trestnou lavici. V následné přesilovce pálil od modré Kostitsyn, Hudáček ale stihl sklapnou betony včas.

Ve hře 4 na 4 poté na druhé straně vyslal tvrdý projektil Marcičin, ten ale letěl těsně nad. V posledních sekundách první dvacetiminutovky se do útočného pásma vřítil Réway, ale brankář Koval jeho pokus dokázal vytěsnit nad břevno s nasazením vlastní helmy.

Sekera vstřelil třetí gól na šampionátu

Skóre zápasu se tak měnilo až ve druhé třetině, ve které se při přesilovce 5 na 3 prosadil potřetí na turnaji Sekera. Kapitán Slovenska vypálil od modré a nasměroval svůj tým za důležitou výhrou.

Druhý gól mohl přidat Daňo, který ale nedokázal při dorážce zvednout puk nad beton brankáře Kovala. Toho po střele Skalického dokázal překonat Šťastný, který objel bránu, ale zastavila ho tyč. Z následné dorážky se mohl prosadit Lušňák, ale nastřelil pouze hůl běloruského obránce.

Na 2:0 tak zvýšil až ve 37. minutě Jurčo, který se mezitím vrátil do zápasu po šití. V prostoru před Kovalem se zorientoval nejlépe a precizní tečí poslal do horního růžku střelu Mikúše. Bělorusové se těsně před druhou sirénou ještě pokusili zkorigovat vývoj zápasu, ale Kitarova i Yevenka vychytal pohotový Hudáček.

Velký běloruský obrat

Na začátku třetí třetiny se už ale Bělorusové prosadili a zdramatizovali vývoj zápasu. Gotovets vystřelil od mantinelu a Mikúš si střelu nešťastně srazil do vlastní brány. Gól pramenil ze statické hry Slováků a ani v následných minutách se obraz slovenské hry nezlepšil.

Další ránou pro slovenský výběr bylo zranění klíčového obránce Sersena, kterému při útočném výpadu podjely brusle a přivodil si nepříjemné zranění v oblasti třísel, které mu nedovolilo pokračovat v zápase.

Následně se do velké šance dostal Kaljužnij, ale Graňák slovenské naděje na poslední chvíli zachránil. To už se ovšem nedalo říct o 49. minutě, kdy na modré čáře propadl Réway a Gavrus tváří v tvář Hudáčkovi vyrovnal stav utkání na 2:2.

Do vedení se Slováci mohli dostat opět po střele Bartánuse, který již překonal brankáře Kovala, tomu se ale puk na poslední chvíli odrazil od kraje betonu mimo tyč.

Iniciativu tak vzali do svých rukou Bělorusové a zápas dokázali otočit ve svůj prospěch. Z přečíslení se prosadil Stepanov střelou mezi betony a brilantní obrat dokonal Linglet.

Bělorusové tak během třetiny dokázali zasadit čtyři smrtelné zásahy a dokráčeli ke třem bodům. Naopak Slováci druhý den po sobě ztratili dobře rozehraný zápas a jejich šance na postup do čtvrtfinále se výrazně ztenčily.

Slovensko - Bělorusko 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 21. Sekera (Réway, Daňo), 37. Jurčo (Mikuš, L. Hudáček) - 43. Gotovec (Lisovec), 49. Gavrus (Gotovec, Kovyršin), 55. Stěpanov (Lisovec), 58. Linglet (Platt, Lisovec). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 3172.

Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Skalický, Lušňák, Šťastný - od 21. navíc Cehlárik. Trenér: Zdeno Cíger.

Bělorusko: Koval - Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Djukov, Korobov, Ustiněnko - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Pavlovič, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články