Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slováci si poradili se snaživou Francií a mají druhou výhru

Petrohrad - Slovenští hokejisté ve svém druhém utkání na turnaji porazili Francii 5:1 a v tabulce skupiny B již na svém kontě mají šest bodů. Do utkání přitom nevstoupili dobře, od první minuty prohrávali, ale brzy srovnali stav, šli do vedení a celé utkání kontrolovali. Francouzi odešli z utkání poraženi a zůstávají na dvou bodech za výhru nad Německem po samostatných nájezdech.

Radost slovenských hráčů
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Sergei Savostyanov

Slováci vstupovali do utkání jako zřejmí favorité a úvodní tlak tomu nasvědčoval. Pak ale přišel propad v útočném pásmu, chytrý dlouhý pas francouzské obrany na najíždějícího Perreta, který se tváří v tvář Hudáčkovi nemýlil - na zakončení k tyčce slovenský gólman nestačil. Slováci byli opaření, ale ve čtvrté minutě srovnali stav na 1:1. Sekera vypálil od modré mimo dosah brankáře Hueta.

Hra se pak přelévala ze strany na stranu bez toho, aby jedno z mužstev dokázalo vyvinout stabilnější tlak. Po přestávce působili aktivněji Francouzi, kteří dlouho hráli přesilovku, avšak solidní příležitost si nevypracovali. To na druhé straně byl blíže brance Jurčo, který zakončoval situaci 2 na 1 - trefil ovšem jen boční síť. Francouzi poté již hluboko ve druhé třetině rovněž přišli se šancemi. Tu největší, kdy se na Hudáčka řítil rozjetý Bozon, ale slovenský gólman dokázal vyřešit.

Byli to tak Slováci, kdo se prosadil - v přesilovce se mezi kruhy dostal k puku hráč Liberce Bakoš, otočil se a na jeho prudkou ránu Huet nereagoval. Brzy bylo pro favorita ještě lépe, když se Hudáček z levé strany prohnal zmatenou francouzskou defenzivou a s lehkostí zasunul puk za Hueta. Z nervózního stavu, kdy se Francouzi snadno mohli dotáhnout, najednou vedlo Slovensko o komfortní tři branky a mohlo se uklidnit.

Ve třetí třetině se dlouho hrálo ve velkém tempu, když ani Slováci nejevili známky toho, že by zbývající minuty chtěli vypustit a dohrát na půl plynu. Hueta vystřídal ve francouzské brance Hardy a musel řešit několik bleskových akcí a dorážek, byl ale vždy připraven. To Hudáček měl na druhé straně méně práce, Francouzi ale zápas nevzdávali a snažili se alespoň o korekci stavu. Šanci jim dalo v závěru vyloučení Jaroše, avšak ani v přesilovce Hudáčka překonat nedokázali.

Naopak zmiňovaný Jaroš se při svém návratu z trestné ocitl na konci pohledné kombinace několika přihrávek a upravil stav na konečných 5:1. Slovensko vysoce vyhrálo a turnajem postupuje s jistotou, Francii zůstávají dva body za výhru nad Německem po samostatných nájezdech.

"Začali jsme zápas dobře, jenže potom jsem se vůbec nedrželi našeho systému. Začali jsme hledat možnost dlouhých přihrávek a všechny možné jiné věci. Když hrajete proti týmu, jako je Slovensko, soupeř váš vytrestá a z podobných věcí něco vytěží," uvedl po utkání střelec francouzského gólu Perret.

Krátce po polovině zápasu se dvakrát v krátkém sledu vyznamenal Hudáček, když dokázal uhájit branku před pohromou při šancích, v nichž se ocitli Raux s Bozonem. Galský kohout místo jásotu z vyrovnání brzy zaplakal, neboť Bakoš v 35. minutě využil přesilovku, jen 48 vteřin poté si s Huetem pohrál Libor Hudáček a zvýšil už na 4:1.

"Ustáli jsme ten nepovedený úvod a potom jsme začali hrát svou hru. Dotáhli jsme a otočili skóre, což bylo super. Když jsme jim pak odskočili čtvrtým gólem, bylo to už snadnější a snadnější," uvedl autor čtvrté trefy Libor Hudáček. "Myslím, že jsme hráli lépe než včera (proti Maďarsku). Ale hráli jsme jen 55 minut, nikoliv celých 60. Takže to ještě není úplně ono. Ale odvedli jsme dobrou práci ve třetí třetině," konstatoval Andrej Sekera.

Francie - Slovensko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Perret (Beron) - 4. Sekera (L. Hudáček, Viedenský), 14. Graňák (Dravecký, Lušňák), 35. Bakoš (Meszároš, Sersen), 36. L. Hudáček (Jurčo, Viedenský), 58. Jaroš (Viedenský, Jurčo). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Gebei (Maď.) - Lazarev (Rus.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 3850.

Francie: Huet (41. Hardy) - Auvitu, Trabichet, Beron, Chakiachvili, Janil, Raux, Dieude-Fauvel - Fleury, Bellemare, Desrosiers - Y. Treille, Meunier, Perret - S. Treille, Bozon, Bertrand - Claireaux, T. Da Costa, Ritz. Trenér: Dave Henderson.

Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný, Jaroš - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Lušňák, Šťastný, Hrnka. Trenér: Zdeno Cíger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články