Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rusy by měl posílit Kuljomin, ve hře je příjezd Tavarese nebo Greisse

Moskva – Domácí Rusko by měl na světovém šampionátu v Moskvě posílit Nikolaj Kuljomin. Pro devětadvacetiletého útočníka skončila klubové sezona poté, co jeho New York Islanders vypadli ve druhém kole play-off NHL s Tampou 1:4 na zápasy. Na mistrovství světa by se ale mohlo představit i několik jeho spoluhráčů, ve hře je mimo jiné příjezd kanadského kapitána Ostrovanů Johna Tavarese, německého brankáře Thomase Greisse nebo českého veterána Marka Židlického.

Corey Perry a John Tavares v dresu Kanady
zdroj: ČT24

Vedení ruského svazu sice oznámilo nominaci Kuljomina, ale zároveň poukázalo na fakt, že dvojnásobný světový šampion ještě musí absolvovat výstupní lékařskou prohlídku. Trenér Oleg Znarok čeká také na konec série Washingtonu a Pittsburghu, po jejímž skončení budou pro reprezentaci volní hvězdní útočníci Alexander Ovečkin nebo Jevgenij Malkin.

Konec Islanders v bojích o Stanley Cup ale zajímá také realizační týmy kanadského a amerického výběru. Kanaďané by kromě Tavarese mohli povolat zkušeného obránce Johnnyho Boychuka nebo mistra světa do 18 let z roku 2009 Travise Hamonice, do útoku bude nejspíš k dispozici pracovitý Cal Clutterbuck.

Pro Spojené státy by pak mohl být posilou vítěz Stanley Cupu s Chicagem Nick Leddy nebo útočník Kyle Okposo, který má za sebou bodově druhou nejlepší sezonu kariéry.

Ovšem zatímco Kanaďané by snad s výjimkou Tavarese už pouze doplňovali nabitý kádr javorových listů, celkům z druhého výkonnostního sledu by příjezd hráčů Islanders mohl výrazně pomoci v bojích o čtvrtfinále, případně záchranu.

Rozhodování německých trenérů o pozici jedničky by mohl rozlousknout Thomas Greiss, jeden z hlavních strůjců postupu Ostrovanů přes Jágrovu Floridu v prvním kole play-off.

Švédský kouč Dánů Jan Karlsson pak jistě osloví Franse Nielsena. Centr druhé řady Ostrovanů byl třetím nejproduktivnějším hráčem týmu v základní části i v play-off a Dánům by výrazně pomohl nejen v přesilovkách.

Michail Grabovskij
zdroj: AP autor: Gene J. Puskar

Naopak slovenský trenér Zdeno Cíger se bude muset obejít bez dlouhodobé slovenské gólmanské jedničky Jaroslava Haláka a zraněný je rovněž zkušený Bělorus Michail Grabovskij. Stejně jako v případě Kuljomina ale mohou kluboví lékaři zakázat start komukoliv z výše jmenovaných.

Poslední dva duely s Tampou vynechal i český veterán Marek Židlický, který zatím neví, zda bude vůbec pokračovat v aktivní kariéře. "S Židlickým jsme se zatím nespojili, ale budeme to zvažovat," uvedl reprezentační asistent Josef Jandač. Příjezd zkušeného dirigenta přesilovek je ale s ohledem na zdravotní problémy v této sezoně spíše nepravděpodobný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články