Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruská sborná si poradila s Lotyšskem 4:0, Panarin byl u všech branek

Moskva – Sborná si na ruský Den vítězství poradila s nepříjemně hrajícími Lotyši, a to zejména díky dvojici Bobrovskij – Panarin a po dobře zvládnuté třetí třetině Rusko zvítězilo 4:0. Brankář Bobrovskij pochytal všech 27 střeleckých pokusů Lotyšska, útočník Panarin se blýskl čtyřmi body za dvě branky a stejný počet přihrávek.

Radost hokejistů Ruska
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

Do první šance zápasu se dostali domácí Rusové, po prohození ve středním pásmu se do úniku po levé straně dostal Dadonov, ale Merzlikins v brance Lotyšů byl při prvním zákroku připraven. Oba týmy ale jinak začaly vcelku opatrně a zpočátku se na obou stranách vyčkávalo, s čím soupeř vyrukuje.

Bobrovskij si první zákrok připsal až v páté minutě, ale s dalekou střelou Sotniekse neměla ruská brankářská jednička větší problémy. Galvinš byl poté vyloučen za nedovolené bránění a sborná měla k dispozici první přesilovku. Rusům se ale kombinace příliš nedařila a Merzlikinse ohrozili až na jejím konci.

Do většího tlaku se tak paradoxně dostala domácí reprezentace až po skončení početní výhody, ale branku z něho nevytěžila. Lotyši se po vymanění z ruského sevření osmělili, hru vyrovnali a častěji zaměstnávali ruskou obranu. Nejtěžší situaci připravil Bobrovskému Miks Indrašis, který ruského brankáře prověřil bekhendem z otočky. Merzlikins na druhé straně vychytal lapačkou také pokus Ljubimova, a tak se šlo do kabin za stavu 0:0.

Začátek druhé třetiny se ale Lotyšům nevydařil. Už po 29 vteřinách našel Dacjuk volného Panarina a ten bez přípravy propálil Merzlikinse dělovkou po ledě od levého mantinelu. Ruský nápor byl navíc umocněn druhou početní výhodou v utkání, ale lotyšská defenziva odolala. Skóre se neměnilo ani po střele Mozjakina.

Zafungovala až kombinace po ose Panarin-Šipačov-Dadonov, když posledně jmenovaný zakončoval do prázdné branky, a ve 28. minutě tak zvýšil na 2:0. Lotyšsko mohlo krátce poté zareagovat díky poskytnuté přesilovce, ale sborná se ubránila. Naopak další branku do lotyšské sítě mohl přidat v samostatném úniku s chutí hrající Panarin, ale Merzlikins ho vychytal pravým betonem.

Velkým zásahem do utkání bylo vyloučení ruského obránce Alexeje Jemelina za faul kolenem na Indrašise a následná pětiminutová přesilovka Lotyšů. Do nejlepších příležitostí se postupně dostali Abols, Daugavinš a Bukarts, ale Bobrovskij byl bezchybný. Poté měli Lotyši k dispozici dvojitou výhodu, když na trestnou lavici usedl navíc Vojnov, ale ani přesila dvou mužů na ledě nevedla ke snížení.

Daugavinš otevřel třetí třetinu střeleckým pokusem z vrcholu levého kruhu, ale Bobrovského nepřekvapil. V další ruské přesilovce zase zahrozil Panarin, kterého spoluhráči vybízeli ke střelbě z jeho oblíbené pozice po pravé ruce brankáře. Rusům ale nevyužitá přesilovka neuškodila. Třetí branku přidal ve 48. minutě po další povedené spolupráci Šipačov, kterého našel Panarin, a po chytré teči vedla sborná už o tři branky.

Rusům pak nebyla uznána branka po zásahu Mozjakinovy brusle a v další šanci se ocitl Šipačov, skóre se však ani v jednom případě neměnilo. Lotyši měli poslední šanci na zdramatizování utkání v přesilové hře pět minut před koncem, když byl vyloučen Plotnikov a o pět vteřin po něm i Zajcev. Lotyši měli k dispozici dvojnásobnou převahu, neboť navíc sáhli ke hře bez brankáře, a tak hráli v šesti hráčích proti třem ruským hráčům.

Lotyši však přesilovku nevyužili a kvůli špatnému střídání se o zbytek výhody sami připravili. Naopak to byl opět Panarin, který zakončil další přesilovou situaci do prázdné branky a stanovil konečné skóre na 4:0. 

Lotyšsko - Rusko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 21. Panarin (Dacjuk), 28. Dadonov (Šipačov, Panarin), 48. Šipačov (Panarin, Dadonov), 58. Panarin (Čudinov, Šipačov). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Fonselius - Nieminen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:5, navíc Jemelin (Rusko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 10.440.

Lotyšsko: Merzlikins - M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Andersons, Jerofejevs, Cibulskis - Daugavinš, Girgensons, Abols - M. Redlihs, Širokovs, Skvorcovs - Indrašis, Džerinš, Bukarts - Pavlovs, Meija, E. Kulda - Bičevskis. Trenér: Leonids Beresnevs. Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Zajcev, Marčenko, Bělov, Čudinov, Antipin - Dadonov, Dacjuk, Mozjakin - Ljubimov, Kalinin, Tělegin - Plotnikov, Burmistrov, Širokov - Panarin, Šipačov. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články