Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Překvapení se nekonalo. Slovensko si v derby poradilo s Maďary

Petrohrad - Po sedmi letech se opět probojovali na mistrovství světa. Znovu se na úvod šampionátu utkali se Slováky, proti kterým je v roce 2009 dělilo třináct vteřin od toho, aby bodovali. Jenže tentokrát Maďaři vyrovnaný stav neudrželi příliš dlouho. Na půl plynu hrající Slovensko vyhrálo pohodlně 4:1 a připsalo si první tři body do skupiny B.

Radost hokejistů Slovenska
zdroj: REUTERS autor: Maxim Zmeyev

Favorizovaní Slováci jako by se nemohli po celý zápas dostat do optimálního tempa a o to hůře se pak prosazovali do šancí. Na konci přesilovky nevyužil možnost Bakoš, pak sice Marcinko otevřel skóre, ale v polovině 14. minuty potrestal Hrnkův prohřešek proti pravidlům úspěšnou dorážkou Banham a vyrovnal.

Gólman Rajna pak vychytal Jurča, ale Slováci si přesto brzy vzali vedení zpět a brzká odpověď na vyrovnání Maďarů jim do dalšího průběhu hodně pomohla. V 18. minutě se prosadil povedenou tečí právě Jurčo.

Ve druhé třetině orazítkoval Meszároš tyč za Rajnovými zády, další příležitost nevyužil Dravecký, na druhé straně ztroskotal na pozorném Konrádovi zkušený Márton Vas. Krátce poté ale Sekera nahrál do rohu Jurčovi, ten otočkou zpoza branky dokázal najíždějícího slovenského kapitána najít zpět a bylo to 3:1.

Ve třetí části zahrozil Bartalis, jehož pokus Konrád vytěsnil lapačkou jen s velkými obtížemi. První výhru Zdena Cígera na světovém šampionátu v roli hlavního trenéra Slovenska pak zpečetil Lušňák. Maďaři už takřka tři minuty před vypršením základní hrací doby sáhli ke hře bez brankáře, ale při bránění se až příliš zaměřili na Hrnku, jenž našel svého spoluhráče z útoku a ten nezaváhal. Maďaři poté při přesilovce ještě sáhli k power play znovu, ale bez úspěchu.

Slovensko - Maďarsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Marcinko (Graňák, Dravecký), 18. Jurčo (Sekera, Marinčin), 36. Sekera (Jurčo, Marinčin), 58. Lušňák (Hrnka, Švarný) - 14. Banham (Galló, Bartalis). Rozhodčí: Mayer (USA), Wiegand - Kaderli (oba Švýc.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 2830.

Slovensko: Konrád - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný, Jaroš - Daňo, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Lušňák, Šťastný, Hrnka. Trenér: Zdeno Cíger.
Maďarsko: Rajna - Wehrs, Dudás, Szirányi, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Garát - G. Nagy, Sofron, Bartalis - Kóger, Galló, Sarauer - Kovács, J. Vas, Sebök - K. Nagy, Magosi, Banham. Trenér: Rich Chernomaz. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články