Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Pospíšil: Nemyslím, že trenéři tají sestavu. Spíš si nejsou jistí složením pětek

Moskva - Ještě ráno nebylo zřejmé, kdo všechno z českého týmu vůbec bude v nominaci na úvodní zápas s Ruskem. Spekulace, že trenérský tým v čele s Vladimírem Vůjtkem tajil sestavu, ale odmítá expert ČT sport David Pospíšil. Podle něj si spíš trenéři nejsou zcela jistí, jak poskládat čtyři pětky.

Vladimír Vůjtek a Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Až dopoledne před zápasem s Ruskem byla dopsána na českou soupisku pětice hráčů  bek Milan Doudera a útočníci Tomáš Filippi, Richard Jarůšek, Petr Koukal a Martin Zaťovič. Expert ČT sport David Pospíšil ale soudí, že nejde o taktické tahy.

"Nevím, jestli trenéři tají sestavu," přemýšlí Pospíšil. "Můj názor je, že trenéři si úplně nejsou jistí, jak by ty čtyři lajny měly vypadat, protože ti hráči jsou strašně vyrovnaní," tvrdí dlouholetý útočník Pardubic a Plzně.

Podle Pospíšila není takové otálení se složením formací nijak neobvyklé. "Trenéři to nějakým způsobem v hlavě mají. Jedná se třeba o dvě, tři změny, jak to k sobě napasovat, aby to bylo stoprocentně, jak si to představují. Hokejisti se připravují všichni stejně, takže jim je jedno, jestli se to dozví až dnes na snídani," myslí si dvojnásobný český reprezentant.

Pro začátek šampionátu by pro reprezentaci stejně mohl být zásadnější fakt, že v kádru je většina hráčů nováčků na mistrovství světa. "Máme v týmu asi šestnáct nebo sedmnáct nováčků a to znamená, že i oni potřebují sbírat zkušenosti a rozjezd do turnaje možná bude kostrbatý," soudí Pospíšil.

Je nám líto, video expirovalo.
Pospíšil: Trenéři si nejsou jistí, jak by lajny měly vypadat

"Jsem hrozně rád, že je tam pár hráčů, kteří už mají něco za sebou a mohou ty reprezentačně mladé kluky usměrnit, jako je třeba Petr Koukal, Roman Červenka, nemluvě o Tomáši Plekancovi, jenž zvládá roli kapitána a navíc je neskutečně platný na ledě," říká Pospíšil. "To všechno jsou hráči, kteří mohou na začátek turnaje přinést klid do hlav hráčům, již si nejsou třeba úplně jistí, jak to bude vypadat."

Český tým přitom hned na začátek čeká test z nejostřejších  postaví se hvězdnému výběru domácího Ruska. Pospíšil si ale myslí, že sborná by díky práci trenéra Olegse Znarokse mohla být soudržnější než dříve.

"Mají zase hvězdný tým, ale mají také trenéra Znarokse, který si dokáže udržet disciplínu. To dokazuje i fakt, že nenominoval Kovalčuka, který je sice pan hokejista, ale je to hvězda, která si dělá, co chce," říká Pospíšil. "Tím dal ostatním najevo, že se pojede podle jeho not a že je to strašně důležitý turnaj po domácím neúspěchu v roce 2007. Tým sestavoval i podle povahových vlastností, třeba i proto vzal Radulova, který mu nepřijel na soustředění hned poté, co obdržel pozvánku," popisuje expert ČT.

Českému týmu by ale mělo prospět, že začne na turnaji s mimořádně kvalitním celkem, soudí Pospíšil. "Je lepší, když začínáte hned se silnějším, protože cítíte hned tempo. A i když zápas prohrajete, tak to vlastně nic neznamená. Důležité zápasy, které musíme zvládnout, nás teprve čekají. Vstup je samozřejmě důležitý, ale prohrát s Rusy, kteří šampionát pořádají a jsou mezi favority, není žádná velká tragédie," myslí si bývalý reprezentant.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články