Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plekanec: Mohli jsme si za to sami. S ohledem na vývoj je to asi zisk

Moskva – Na začátku to vypadalo ideálně. Tomáš Plekanec se proti Lotyšům dvakrát rychle trefil a vše nasvědčovalo tomu, že si český tým dojde pro klidné vítězství. Opak ale byl pravdou. Reprezentace musela zachraňovat výsledek minutu před koncem a o triumfu rozhodla až v nájezdech. Vzhledem k vývoji tak kapitán Čechů bere dva body jako zisk.

Tomáš Plekanec (uprostřed) se raduje ze vstřelené branky českého týmu
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

"Nakonec s ohledem na vývoj skóre je to pro nás asi zisk. Nedali jsme na 3:0, měli jsme šance, ale nepovedlo se. Byl to s nimi další zápas jako přes kopírák," řekl Plekanec, který zažil s Lotyši i jedinou remízu z MS v roce 2006 vedle 15 výher ve vzájemných zápasech i úspěch po tuhém boji v osmifinále olympijských her v roce 2010 ve Vancouveru 3:2 v prodloužení.

Češi v pátek večer při vstupu do turnaje překvapili favorizované domácí Rusy výhrou 3:0 a v druhém duelu je Lotyši potrápili. Navázali také na povedený vstup, při němž podlehli Švédsku 1:2 až v prodloužení.

"Byla tam únava, ale to neříkám jako výmluvu. Trochu jsme si to udělali sami. Ve druhé třetině jsme párkrát přetáhli střídání. Stalo se nám to i v tom prvním zápase. Musíme se na to soustředit, aby to střídání bylo kratší. Máme vyrovnané čtyři lajny, takže musíme držet tempo nahoře," doplnil Plekanec.

Oddechl si, že mužstvo zabránilo první prohře s Lotyšskem v historii a zachránilo důležité dva body. "Michal Řepík, Honza Kovář a Michal Birner tam vlezli, skvěle se nacpali do pásma, puk šel hned na branku. Bylo moc důležité, že jsme v tom krátkém čase, co zbýval po třetím lotyšském gólu, ještě našli cestu k vyrovnání. Měli jsme i štěstí, ale snad jsme si body za ty výkony zasloužili," uvedl Plekanec.

Pět bodů ze dvou zápasů bere jako dobrý start. "Myslím, že bychom to určitě před turnajem brali. Nikdo nevěděl, co od nás čekat, ale jsme rádi, že jsme to zvládli. Byli bychom raději, kdybychom došli k výhře pohodovým způsobem," podotkla třiatřicetiletá hvězda Montrealu.

"Lotyši byli ale bruslařsky vyspělí, zahráli dobře takticky. Měli jsme hlavně tu dlouhou pětiminutovou přesilovku zahrát lépe, stříleli jsme ve špatný moment. V neděli je třeba si odpočinout a přichystat se na Švédy," dodal Plekanec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články