Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Norové zdolali nováčky z Kazachstánu 4:2 a poskočili v tabulce

Moskva - Hokejisté Norska porazili Kazachstán 4:2 a po prvním tříbodovém zisku na mistrovství světa se posunuli na čtvrté místo základní skupiny A. Čtvrteční soupeř české reprezentace měl výraznou střeleckou převahu, o výhře však definitivně rozhodl až při závěrečné power play soupeře. Kazachům k úspěchu nepomohly ani dvě využité přesilové hry.

Slavící norští hokejisté
zdroj: AP autor: Ivan Sekretarev

Nováček elitní skupiny z Kazachstánu se na šampionátu zatím nepředstavil ve špatném světle. Zápas se Švýcarskem Kazaši dokázali dotáhnout do prodloužení a posléze i na nájezdy, ve kterých tým helvétského kříže dokázali nakonec zdolat. V utkání s domácí sbornou Kazachstán také dokázal držet krok, nakonec ale favorizovaným Rusům podlehl 4:6.

Norové naopak zaostali za svými očekáváními, když měli po dvou zápasech stejné bodové skóre jako úterní soupeř z Kazachstánu. Norští hokejisté podlehli v úvodním utkání Dánům jasně 0:3. V utkání se Švýcarskem dokázali Norové vydřít vítězství v prodloužení.

Souboj dvou týmů, které byly ve vyrovnané moskevské skupině stále ve hře o postup do čtvrtfinále, začal lépe pro Nory. Ve čtvrté minutě otevřel skóre krátce po skončení přesilové hry Johannesen. "Je fajn dát gól, ale hlavní je, že jsem ve hře," řekl Johannes Johanneson.

Vzápětí mohl přidat další gól Bastiansen, Kolesnikova v kazašské brance ale nepřekonal. I díky tomu mohl v sedmé minutě, čtyři sekundy před koncem přesilovky, vyrovnat Dawes a začala přetahovaná o vedení v utkání.

Oba celky následně nevyužily řady početních výhod, skóre se změnilo až ve 34. minutě, kdy se prosadil Ken Andre Olimb. Kazachstán ale následně potvrdil, že je zatím nejúspěšnějším týmem na MS ve využívání přesilových her. O vyrovnání se postarala další zámořská posila týmu kouče Nazarova Bochenski.

Norsko však dokázalo ještě ve druhé třetině odpovědět, vedení na stranu Seveřanů vrátil druhý z bratrů Olimbů Mathis, který překonal Kolesnika po individuální akci. Gól útočníka Düsseldorfu se ukázal jako klíčový, Kazachstán totiž už vyrovnat nedokázal a navíc při závěrečném risku bez brankáře inkasoval počtvrté.

 "Čeká nás teď velmi těžký zápas proti Čechům a víme, že oni, Rusové a Švédové
jsou lepší než ostatní v naší skupině. Ostatní si ale berou body navzájem, takže
máme naději," uvedl autor vítězné branky Ken Andre Olimb, který doufá, že Norové
dokážou postoupit do čtvrtfinále.

Kazachstán - Norsko 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Dawes (Boyd, Semjonov), 36. Bochenski (Savčenko, Dawes) - 4. Johannesen (Forsberg), 34. K. Olimb (Nörstrebö, Rosseli Olsen), 39. M. Olimb (K. Olimb, Holös), 58. Zuccarello (Haugen). Rozhodčí: Mayer (USA), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 9:6. Využití: 2:0. Diváci: 7384.

Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza - Dawes, Bochenski, Boyd - Starčenko, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Krasnoslobodcev, Puškarjov - Panšin, Solarjov, Markelov. Trenér: Andrej Nazarov.

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödergaard - Bastiansen, Zuccarello, Martinsen - K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen - Röymark, Forsberg, Valkvae Olsen - Dahlström, Trettenes, Stene - Ask. Trenér: Roy Johansen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články