Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Norové přetlačili v urputné bitvě Švýcary 4:3 v prodloužení

Moskva - Hlavními hrdiny zápasu, který ještě více zamotal situaci v boji o play-off, byli bratři Olimbové. Norská dvojice zařídila dvě branky, starší Mathis navíc přihrál Martinsenovi na vítěznou branku v prodloužení. Norsko si tak překvapivě připsalo na úkor Švýcarů první výhru na šampionátu za výsledek 4:3pp. Naopak hráči helvétského kříže si zkomplikovali očekávanou cestu do čtvrtfinále a po dvou zápasech mají pouze dva body.

Utkání Norsko - Švýcarsko
zdroj: ČTK/TASS autor: Artyom Korotayev

Trenéři obou týmů udělali po úvodních prohrách změny v brance. V norském brankovišti nahradil zkušeného Haugena Lars Volden, u Švýcarů zůstal na lavičce po nepovedeném utkání proti Kazachstánu Reto Berra a místo něj nastoupil Robert Mayer.

Do utkání vstoupili aktivněji Norové, ale přehnaný forčeking Tollefsena vedl k vyloučení hned po 64 vteřinách. Přesilovou hru následně využil se štěstím Samuel Walser, když jeho branku musel posvětit videorozhodčí, a přinesl tak Švýcarům uklidnění.

Norové se ale z počátečního neúspěchu rychle oklepali a po přečkání dalšího oslabení se postupně vrátili do zápasu. Mezi nejaktivnější patřil Mats Zuccarello, kterého si ale švýcarská obrana pečlivě hlídala. Seveřané srovnali hru a následně i skóre, v ponechané výhodě se z pravého kruhu prosadil v 15. minutě Ken Andre Olimb a určil tím stav utkání po první třetině na 1:1.

Hra ve čtyřech na obou stranách zahájila druhou třetinu, ale ani jedno z mužstev nedokázalo využít většího prostoru na ledě. Švýcaři se však nepoučili z předchozího vývoje utkání a přenechali iniciativu svému soupeři. Norové využili švýcarské nedůslednosti v obranném pásmu a po přihrávce Forsberga na úplně volného Roymarka v předbrankovém prostoru dokonali obrat.

Švýcaři pod hrozbou další bodové ztráty přidali v bruslení a útočném snažení, ale nedařilo se jim dostávat Seveřany pod tlak. Naopak, Norové pokračovali v urputném a fyzicky náročném způsobu hry, který dělal hráčům helvétského kříže starosti při marné snaze o vyrovnání. Diváci se tak mnoha gólových situací v této fázi zápasu nedočkali.

Odměnou byla Švýcarům další přesilová hra, ale ta se jim moc nepovedla. Oba Ambühlovy pokusy nemohly Voldena vystrašit. V prvním případě stáhl puk do lapačky, v tom druhém zasahovat ani nemusel. A tak přišel trest na druhé straně. Přesilovku Norů využil po nádherné střele v mezikruží najetý Mathis Olimb, vymetl horní roh Mayerovy branky a zvýšil už na 3:1.

Švýcaři se dostali na rozdíl jedné branky po dobré práci Mosera před norskou brankou. Nejprve tečoval nahození od modré čáry a poté si odražený puk sám dorazil. Jeho spoluhráčům kontaktní branka nesmírně pomohla a švýcarský tlak se nadále stupňoval.

Norský jednobrankový náskok ale držel Volden a Seveřané úspěšně narušovali švýcarskou aktivitu brejkovými výpady či jednoduchým vyhozením z obranného pásma. Zejména útok bratrů Olimbů si dokázal v útočném pásmu vytvářet dobrými kombinacemi ojedinělé příležitosti a Norové tak zaměstnávali Mayera až do konce utkání.

Švýcaři se pokusili v závěru o hru bez brankáře. Když se už zdálo, že Norové výhru uhájí, vyrovnal pouhých deset vteřin před koncem Felicien du Bois dělovkou od modré čáry a poslal zápas do prodloužení. V něm rozhodl po další přihrávce Mathise Olimba Martinsen a přiřkl další bod Norům.

Norsko - Švýcarsko 4:3 v prodl. (1:1, 2:0, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 15. K. Olimb (M. Olimb, Zuccarello), 24. Röymark (Forsberg),
39. M. Olimb (K. Olimb, Rosseli Olsen), 64. Martinsen (M. Olimb, Trygg) - 3. Walser (Martschini, Weber), 44. Moser (Diaz, Niederreiter), 60. Du Bois (Diaz, Ambühl). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Piechaczek - Ponomarjow (oba Něm.), McIntyre (USA). Vyloučení: 4:3. Využití: 2:1. Diváci: 4515. 

Norsko: Volden - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödergaard -
Bastiansen, Zuccarello, Martinsen - K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen - Röymark,
Forsberg, Valkvae Olsen - Haga, Ask, Dahlström - Trettenes, Stene. Trenér: Roy
Johansen. 
Švýcarsko: Mayer - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Grossmann, Schneeberger - Ambühl, Hollenstein, Martschini - Niederreiter, Moser, Haas - Hofmann, Andrighetto, Walser - Walker, Trachsler, D. Wieser - M. Wieser. Trenér: Patrick Fischer.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články