Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Němci šťastnou brankou v poslední minutě porazili hokejisty USA 3:2

Petrohrad – Němci se díky výhře 3:2 nad týmem Spojených států dostali na třetí příčku tabulky skupiny B a přeskočili tak jejich dnešního soupeře. S aktuálním ziskem deseti bodů si navíc hlasitě řekli o místenku v play-off. Naopak Američané si výrazně zkomplikovali situaci a o čtvrtfinále budou muset ještě pořádně bojovat.

Utkání Německo - USA
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitri Lovetsky

Do utkání lépe vstoupili hráči Německa, kteří si už po 61 vteřinách vybojovali po závaru před brankou Condona první přesilovou hru, a tu ihned zužitkovali. Poté, co se Američané shlukli okolo vlastní branky, zůstal na vrcholu kruhu volný Boyle a jeho střelu doklepl do prázdné branky Hager. Hokejisté USA byli po rychle obdržené brance jako opaření a Thomas Greiss byl v brance Německa zpočátku bez práce.

Američany vymanil z tlaku až faul Němce Boylea, ale ani v početní výhodě se výrazněji neprosadili. Do ošemetné situace se po skončení oslabení dostal Greiss, na jehož pravý beton spadl puk z výšky. Američané udeřili až při hře ve čtyřech hráčích na obou stranách, když si McCabe perfektně najel na přihrávku Comphera.

Z vyrovnání se ale hráči USA dlouho neradovali, vedení na stranu Německa strhl obránce Ehrhoff, který propálil Condona přízemní střelou po zmatcích v americkém obranném pásmu. Úvodní třetina už další nebezpečné situace před oběma brankami nepřinesla, nic na tom nezměnily ani první hráčské strkanice, a tak Německo vedlo po první části 2:1.

Co se nedařilo Američanům v první dvacetiminutovce, napravil Auston Matthews hned na začátku 21. minuty, kdy schovanou střelou zápěstím propálil Greisse na lapačku, a využil konečně americkou přesilovku. Hokejisté Spojených států poté umocnili úvodní tlak v další početní výhodě, ale Němci už další inkasovanou branku nepřipustili.

V dalším průběhu utkání tempo zápasu poněkud opadlo a týmy se neuměly prosadit přes střední pásmo. Hráči si tak museli pomáhat nahazováním kotoučů do útočné třetiny kluziště, ale k vážnějším šancím to nevedlo. Po individuální akci se do dobré pozice dostal Leon Draisaitl, ale s jeho ztlumenou střelou si Condon poradil.

V situaci dva na jednoho na konci druhé třetiny pak Nelson hledal Matthewse, ale přihrávka na největší americký talent neprošla, a proto Greiss nemusel vůbec zasahovat. Týmy tak odcházely do kabin po čtyřiceti minutách za nerozhodného stavu 2:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Hager: Američany jsme překvapili svým důrazem

Boj o střední pásmo pokračoval i ve třetí třetině a pevné obrany na obou stranách nepouštěly soupeře do vyložených šancí. Mnoho střel dokázali bránící hráči zblokovat, přesto byl zaměstnanějším mužem v masce Greiss kvůli výraznější americké aktivitě. Na druhé straně Noebels nepropálil Condona v polovině poslední části z dobré pozice na vrcholu kruhu.

Nerozhodný stav vydržel i přes německou přesilovku a taktický boj spěl až do prodloužení. Když se zdálo, že se v základní hrací době už nerozhodne, prošlo Condonovi nahození Holzera švihem od modré čáry i kvůli dobré cloně z hráčů před brankovištěm pouhých 33 vteřin před koncem.

Německo se vítězstvím 3:2 výrazně přihlásilo do čtvrtfinálových bojů, naopak hokejisté USA si zkomplikovali situaci ve skupině a o play-off budou muset ještě tvrdě bojovat.

Německo - USA 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Hager (Schütz, Boyle), 14. Ehrhoff (Schütz, Hager), 60. Holzer (M. Goc) - 11. McCabe (Compher, Murphy), 21. Matthews (Nelson). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Wehrli - Fluri (oba Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:1. Diváci: 4798.

Německo: Greiss - Reul, Müller, Holzer, Ehrhoff, Boyle, Akdag, Ankert - Kink, M. Goc, Seidenberg - Noebels, Draisaitl, Macek - Schütz, Hager, Gogulla - Reimer, Kaš Flaake. Trenér: Marco Sturm.

USA: Condon - Murphy, McCabe, Warsofsky, Skjei, Wideman, Hanifin, Santini - Maroon, Larkin, Foligno - Nelson, Matthews, Vatrano - Motte, Compher, Hendricks - Schroeder, Hinostroza, Wood - Fasching. Trenér: John Hynes.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články