Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Němci rozstříleli Slovensko 5:1, rozhodli třígólovou druhou třetinou

Petrohrad - Slováci ve svém třetím vystoupení na mistrovství světa bojovali v zápase s Německem o třetí výhru, ke které je přiblížil gól Cehlárika. Němci však třemi góly ve druhé třetině otočili vývoj zápasu a ve třetí třetině si vítězství pojistili dalšími dvěma brankami. Debaklu Slovenska 1:5 nepomohlo ani střídání brankářů a postup Slováků do čtvrtfinále nebude tak lehký, jak se po prvních dvou zápasech mohlo zdát. O postupu může dále snít i Německo, pro které byla výhra klíčová. 

Oslava vítězství Německa nad Slovenskem
zdroj: ČTK autor: Alexander Demianchuk

Do zápasu lépe vstoupili Slováci, kteří byli aktivnější a vytvářeli si více příležitostí. Ta největší přišla na konci přesilovky, kdy Hudáček nastřelil tyč. Následnou dohrávku celé akce Slováci překombinovali. Na druhé straně se před brankářem Konrádem objevil nepokrytý Riedel, který ale střílel doprostřed brány.

Na gól si tak fanoušci museli počkat až do 9. minuty, kdy si svoji první branku na mistrovství připsal Cehlárik. Mikúš poslal přihrávku napříč brankovištem, německý gólman Pielmeier se nestihl přesunout a Cehlárik ho z ostrého úhlu propálil. Rozhodčí sice zprvu signalizoval, že se o gól nejedná, nicméně vzápětí své gesto správně změnil.

Ke konci první třetiny mohl vedení navýšit Jurčo, ale Pielmeier byl tentokrát pozorný. Na druhé straně zkoušel své štěstí z bekhendu Gogulla, ale Konráda nezaskočil.

Do druhé třetiny nastoupili Němci mnohem aktivněji a na obrazu hry to bylo hned znát. Slováci zvolnili tempo a ve 24. minutě za to byli potrestáni vyrovnávacím gólem. Schutz zpoza brány vracel puk před Konráda a Hager ho dokázal dopravit za jeho záda.

Pro Slováky to ale nebylo dostatečným varováním a jejich výkon se nevrátil do kolejí první třetiny. Zpytovat své svědomí mohli ve 29. minutě, kdy Němci otočili vývoj zápasu gólem Gogully. Ten vypálil od modré a Jaroš puk nešťastně tečoval přímo do horního růžku slovenské brány.

Slovenský pád se ani poté nezastavil a pět minut před koncem druhé třetiny odskočili Němci už na dvoubrankový rozdíl. Z přesilovky se totiž prosadil Reimer a nad svěřenci trenéra Cíglera se začala stahovat mračna.

Zmar slovenského týmu byl dokonán ve třetí třetině, ve které Němci přidali další dva góly a pojistili si vítězství. Nejprve rodák z Winnipegu Macek projel slovenskou obranou a tvrdou ránou k tyči překonal Konráda, kterého v bráně vzápětí vystřídal Hudáček. Ani ten ale čisté konto neudržel. Draisaitl sice při hře 4 na 3 minul odkrytou bránu, ale Kahun v závěru zápasu z dorážky zvýšil na konečných 5:1.

Němci mohli vyhrát dokonce 6:1, ale puk se za brankovou čáru dostal až vteřinu po závěrečné siréně.

"Byl to z naší strany špatný zápas," přiznal kouč poražených Zdeno Cíger. "Jako by v naší hře scházela jakákoliv motivace. Zatímco zápasy předtím jsme odehráli disciplinovaně a agresivně, dnes jsme vůbec nebruslili. Němci hráli fyzický hokej a my jsme nikde nebyli," hodnotil zklamaný Cíger.

Po dvou jednoznačných slovenských výhrách tak přišlo těžké vystřízlivění a pokud si Slovensko bude chtít připsat další vítězství, bude muset v zítřejším zápase proti Bělorusku podat diametrálně jiný výkon. "Věřím, že po této porážce se mužstvo probudí a začne hrát opět disciplinovaně a jako jeden tým. Doufám, že s Bělorusy odehrajeme naprosto odlišný zápas," přál si Cíger.

Naopak Německo se po dvou prohrách dočkalo zaslouženého úspěchu, který je udržuje ve hře o postup do čtvrtfinále. "Ve druhé třetině jsme dali tři velice důležité góly a myslím, že dnes jsme si vítězství zasloužili," uvedl střelec druhého gólu Philip Gogulla.

"Proti Finsku jsme minule neměli zrovna moc povedený start, ale dnes jsme to změnili. Zabrali jsme celých 60 minut a každý z nás odehrál dobrý zápas," sdělil útočník Brooks Macek.

"Byl to hodně důležitý zápas a my jsme v něm potřebovali odčinit minulé utkání. Dosáhli jsme velkého vítězství," pochvaloval si německý trenér Marco Sturm, jehož svěřenci vyzvou v příštím utkání Kanadu a s velkou pravděpodobností budou muset předvést ještě lepší výkon, pokud chtějí získat další body.

Slovensko - Německo 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Cehlárik (Bartánus, Mikuš) - 25. Hager (Schütz, Gogulla), 29. Gogulla (Müller, Hager), 35. Reimer (Kahun, Draisaitl), 44. Macek (Braun, Müller), 55. Kahun (Reimer, Rieder). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Rantala (Fin.) - Kilian (Nor.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Diváci: 3715.

Slovensko: Konrád (44. J. Hudáček) - Sersen, Meszároš, Sekera, Marinčin, Mikuš, Graňák, Švarný, Jaroš - Dravecký, Réway, Bakoš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Cehlárik, Marcinko, Bartánus - Lušňák, Šťastný, Hrnka. Trenér: Zdeno Cíger.

Německo: Pielmeier - Holzer, Ehrhoff, Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun - Kink, M. Goc, Seidenberg - Noebels, Draisaitl, Macek - Reimer, Kahun, Rieder - Schütz, Hager, Gogulla - Fauser. Trenér: Marco Sturm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články