Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Milan Nový: Náš tým se mi líbí, jdeme "českou cestou"

Praha - V reprezentaci a v lize nastřílel během své kariéry 594 gólů  takovou bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný český hokejista. Milan Nový se do historie zapsal jako nekompromisní zakončovatel s neuvěřitelně pohotovou a přesnou ránou. Českému týmu na letošním mistrovství světa v Rusku věří. Ve studiu Sportovních zpráv vyzdvihl "českou cestu", která spočívá v charakterním týmu složeném především z extraligových hráčů. 

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: České mužstvo má charakter, tvrdí Nový

Jak se vám momentálně na mistrovství světa líbí český tým?

Velmi. Myslím si, že jdeme českou cestou, tak to mám radost. Vláďa Vůjtek je skvělý trenér, musel mít odvahu, že tam dal nováčky. Ale je vidět, že to mužstvo má charakter a bojuje. Když všechno půjde dobře, tak si myslím, že si o tu medaili zahrajeme.

Jste zastáncem "české cesty"?

Já si myslím, že to je jediná cesta. Spoléhat sami na sebe. Byl jsem na finále Sparty s Libercem, to byl nádherný hokej. A ti kluci nyní v českém týmu hrají. Nikdo nám to nedá, to si musíme vybojovat. NHL je skvělá soutěž, ale myslím si, že momentálně tam zas tak velké hráče nemáme. 

Kde vidíte největší sílu českého týmu? Je to právě v tom, že český tým je složen z tuzemských extraligových hráčů?

Ano, tým má charakter a hráči bojují. Velká jména jsou důležitá, ale důležitá je především ta týmová práce, to je cesta k úspěchu.

Na co by se měl český tým nyní soustředit, v čem by se měl zlepšit?

Vždycky je co zlepšovat. Až budeme hrát ve čtvrtfinále nebo o medaili, tak budou rozhodovat přesilovky. Když se hraje pět na pět, tak moc gólů nepadne. Ale všichni vědí, že vyhrává mužstvo, které dostává nejméně gólů. Takže když budeme hrát dobře dozadu a budeme mít šikovné útočníky, tak ty góly dáme. A když budou mít chvíli, tak ať v té Moskvě trénují střelbu, protože ta bude rozhodovat.

Vy jste byl klasickým kanonýrem, nechybí vám někdo takový v současném týmu a vůbec v českém hokeji?

Líbí se mi Roman Červenka, já jsem hrál ještě s jeho tátou a pošťuchoval jsem ho, že nedává tolik gólů jako Roman. Máme výborné hráče, ale na téhle úrovni, jako je mistrovství světa, není jednoduché dávat velké množství gólů. Ale máme tam hráče, kteří góly umějí dávat a to je pozitivní.

Český tým má za sebou tři utkání, další čtyři jsou před ním. Říkáme, že je čekají lehčí soupeři, je to opravdu tak?

Už to není tak, že bychom s těmito soupeři vyhráli 6:1. Dneska vyhrajete, ale vyhrajete o dva, tři góly a hráči musí opravdu pracovat na sto procent. Já si myslím, že kluci to vědí, my bodovat budeme, ale nečekám žádné vysoké výhry. Teď to máme rozehrané tak, že by nám to první místo ve skupině, které je pro čtvrtfinále důležité, nemělo uniknout. Musíme s těmi týmy trochu pošetřit síly a bodovat.

Dal by se současný tým české reprezentace přirovnat k sestavě z roku 2010, kdy podceňovaný český tým nakonec vyhrál zlato?

Ta cesta je dlouhá. Hráči ale mají sebevědomí, věří si a to je na mistrovství světa velmi důležité. Pokud by přivezli nějakou medaili, tak by to byla velká odměna. Pokud se dostanou mezi ty čtyři, tak se může stát cokoliv. Mohou skončit čtvrtí, to známe z Prahy. Mohou být ale i první.

Hlavní zprávy