Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Maďaři po 78 letech dali Kanadě gól, Javorové listy ale outsidera zničily

Petrohrad – Očekávané se stalo skutečností. Rozjetí hokejisté Kanady i své druhé představení na mistrovství světa změnili v gólové hody. V souboji s Maďarskem sice na chvíli polevili a outsider jim dal po 78 letech gól. Obhájci zlata však drama nepřipustili a svého soupeře zničili 7:1. Po dvou duelech na šampionátu tak mají skóre 12:2 a potvrzují, že to myslí s útokem na titul vážně.

Radost hokejistů Kanady
zdroj: REUTERS autor: Maxim Zmeyev

Souboj Davida s Goliášem. Toto přirovnání asi nejlépe vystihovalo duel Maďarska a Kanady. Nováček šampionátu na úvod turnaje podlehl Slovákům a proti Javorovým listům se snažil o zázrak. Hned úvod však naznačil, jak by mohlo probíhat celé střetnutí.

První minuty vypadaly, jakoby hráli Kanaďané přesilovku. Maďaři měli obrovské problémy se dostat z vlastní třetiny a jen se štěstím okamžitě neinkasovali. Stav 0:0 ale nevydržel příliš dlouho. Při početní výhodě Javorové listy předvedly rychlou kombinaci, na jejímž konci byl Scheifele, který z bezprostřední blízkosti rozsvítil červené světlo poprvé.

Na Maďarech ale bylo patrné, že si střetnutí chtějí hlavně užít, jelikož na hvězdy typu McDavida, Halla apod. nenarazí každý den. Krásně se to projevilo v osmé minutě, kdy samostatný nájezd Marchanda vychytal Hetényi a slavil, jakoby evropský celek ovládl celé utkání.

Na další branku ochozy, v nichž dominovali velice hluční Maďaři, nemusely čekat dlouho a znovu se prosadil favorit. Po další pohledné akci zakončoval Hall a po dorážce se prosadil Perry. Na Kanaďanech ale bylo zároveň znát, že hrají na půl plynu a některé momenty od nich byly očividně vypuštěné.

I to byl důvod, proč Maďaři dosáhli obrovského úspěchu a minutu před sirénou snížili. Dumba udělal při rozehrávce chybu. K puku se dostal Bartalis, jenž vůbec nic nevymýšlel a bombou pod víko rozjásal lavičku i tribuny. Stal se tak první Maďarem po 78 letech, jenž dal Kanadě gól.

Nečekaný vývoj pokračoval i chvíli po změně stran. Javorové listy nadále příliš nebruslily, to Maďaři hnáni vstřelenou brankou a bouřlivou atmosféru nebyli v jednadvacáté minutě, kdy Pickarda málem bruslí překonal Riley a neujal se ani následný závar.

Favorit se zvedl až téměř po půl hodině hry a rozjel smršť, která sny Maďarů o nečekaném úspěchu naprosto rozmetala. Během pěti minut Kanaďané nasypali svému soupeři hned čtyři góly. Nejprve střelu Ceciho dorazil Stone. Poté pěknou individuální akci předvedl McDavid, jenž pěknou žabičkou našel Marchanda a útočník Bostonu se tváří v tvář Hetényimu napodruhé už nemýlil.

Jako další se mezi střelce zapsal Brassard, jenž nadvakrát využil přesný křižný pas Taneva a maďarské dílo zkázy dokonal Mattheson, jehož polovysoká rána doputovala až do branky Maďarska. Šestigólový příděl už byl na Hetényiho příliš a do branky se postavil Vay.

Novic třemi tyčemi udržel nulu až do pětačtyřicáté minuty, kdy si před něj najel Hall i díky teči jednoho z obránců se mohl radovat z branky. Závěrečná část se ale už odehrávala v klidnějším tempu. Kanaďané si hlídali pohodlný náskok a několikrát neměli daleko, aby ho ještě navýšili. Na Maďarech naopak bylo patrné, že jim dochází síly a Pickarda již příliš neohrožovali.

Maďarsko - Kanada 1:7 (1:2, 0:4, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Bartalis - 6. Scheifele (Stone, McDavid), 11. Perry (Hall, Brassard), 28. Stone (Ceci, Reinhart), 30. Marchand (McDavid, Matheson), 32. Brassard (Tanev, Rielly), 33. Matheson (Hutton, Scheifele), 45. Hall (Matheson). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Öhlund - Malmqvist (oba Švéd.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 3825.

Maďarsko: Hetényi (33. Vay) - Wehrs, Dudás, Szirányi, Mestyán, Stipsicz, M. Vas, Garát - Sofron, Bartalis, Sebök - Erdély, Sarauer, Galló - Kovács, J. Vas, G. Nagy - Benk, K. Nagy, Magosi - Banham. Trenér: Rich Chernomaz.

Kanada: Pickard - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Matheson, Dumba, Hutton - Perry, Brassard, Hall - Stone, Scheifele, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Duchene, McDavid, Marchand - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články