Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kempný: Každý malý kluk to sleduje v televizi, pro mě je to splněný sen

Moskva - Spolu s Plekancem a Pastrňákem je jediným hráčem národního týmu, který má jistou účast na Světovém poháru v Torontu. Michal Kempný přitom bude ve svých pětadvaceti letech za národní tým debutovat. Obránce Omsku si tak splní svůj dětský sen.

Michal Kempný
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Je to pro mě první mistrovství světa, já si ho chci maximálně užít a udělat nějaký úspěch. Každopádně je to splněný sen. Každý malý kluk to sleduje v televizi a mně se podařilo, že tady dneska můžu být a bojovat za českou zemi," řekl Kempný, který se nemůže dočkat premiéry na velké mezinárodní akci.

S hokejem začínal odchovanec Hodonína v době, kdy český tým dosáhl na největší úspěch v podobě zisku zlata na olympijských hrách v Naganu, první s účastí všech hvězd z NHL. "To mě asi inspirovalo nejvíc a od té doby to vlastně celé začalo," prohlásil Kempný.

Po ročníku stráveném v Omsku, kam loni zamířil z Komety Brno, a druhé sezoně v reprezentačním dresu by se rád zařadil mezi stabilní opory. Kdyby byl jednou pro začínající hokejisty vzorem, jaké měl on sám, byl by jedině rád. "To jsem dělal úplně stejně já, když jsem se díval na Nagano a na mistrovství světa. Také jsem měl své vzory. A když budu i já pro ty malé kluky, tak to bude jedině dobře," řekl Kempný.

V příští sezoně se zřejmě bude snažit prosadit v NHL, kam jej láká několik klubů a mezi hlavní zájemce se řadí i loňský vítěz Stanleyova poháru Chicago. "Soustředím se teď na mistrovství světa a vyjádřím se k tomu až po něm," nechce Kempný komentovat vývoj jednání v zámoří, kam by se rád vydal.

Kempný byl loni před mistrovstvím světa v Praze v širším kádru, ale nakonec se na soupisku nedostal. Teď je v českém výběru jedním z řady nováčků, kteří okusí první zkušenost na velké mezinárodní akci.

"Je nás tady víc, kteří ještě nehráli mistrovství světa, ale ti mladší hráči prostě někde začít musí. Jelikož jsme měli pár omluvenek z NHL nebo kluci nemohli přijet, tak to teď musíme vzít my a budeme se snažit odvést maximum," prohlásil Kempný.

V úvodním duelu šampionátu hned Češi poznají sílu jednoho z favoritů a také atmosféru, kterou fanoušci domácí sborné vytvoří. "V první řadě to bude těžký zápas s výbornou kulisou. Musíme hrát jako tým, blokovat střely, navzájem si pomáhat a zkusit ten zápas zvládnout. Uvidíme, jestli na nich bude tlak domácího prostředí a sváže je nějaká nervozita. My to můžeme jen využít," podotkl Kempný.

Hlavní hvězdou sborné je centr Pavel Dacjuk z Detroitu, skvělou nováčkovskou sezonu v dresu Chicaga bude chtít potvrdit další útočník Artěmij Panarin a sborná má v kádru i řadu dalších osobností.

"Proti Dacjukovi jsem v životě nehrál, ale hráč je to nejvyšších kvalit. Určitě si na něj budeme muset dát pozor. To se týče i Panarina, jsou tam i další hráči, kteří jsou hodně kvalitní a hrají ruskou ligu. Musíme se na to připravit a ty hráče si pohlídat," dodal Kempný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články