Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Když Rusové nedají rychle gól, tahají to každý sám, tuší Plekanec šanci

Moskva - Dobrá obrana a forčeking budou podle kapitána Tomáše Plekance klíčovými faktory k tomu, aby česká hokejová reprezentace uspěla v pátečním úvodním utkání na mistrovství světa v Moskvě proti favorizovaným domácím Rusům. Je si vědom, že sborná má v týmu řadu hvězd, Češi se podle něj budou prezentovat hlavně týmovým výkonem.

Sport
zdroj: ČT4

Sborná poskládala pro domácí šampionát co možná nejsilnější tým a jako hlavní hvězdu má v mužstvu Pavla Dacjuka z Detroitu. "Určitě patří mezi největší hvězdy, ale mají spoustu talentovaných hráčů. Každé jméno je talent od boha," řekl Plekanec. "Jsme na to připravení. Víme, že budou technicky skvěle vybavení. My musíme dobře bránit a taky hrát dobře tak, abychom je přinutili k chybám a oni znervózněli. Nehrát jen vzadu a dobře forčekovat, pak uvidíme, jak to dopadne," navázala třiatřicetiletá opora Montrealu.

Jako jediný ze současného kádru byl u všech tří posledních duelů s Ruskem na velkých turnajích - na šampionátu v Bratislavě v roce 2011 (3:2 a 7:4) a o rok později na MS ve Stockholmu (0:2). "Když nedají ze začátku gól, tak to začnou tahat každý sám a v tom je pak výhoda soupeřů," řekl Plekanec. "Na druhou stranu, když dají rychlý gól, tak se pak těžko zastavují, protože to jejich sebevědomí stoupne obrovským způsobem a je těžké to potom bránit. My koukáme jen na první třetinu, to bude pro nás strašně důležité, pak se bude hrát dál," prohlásil kladenský odchovanec.

Je podle něj těžké soudit, jestli se Rusové budou jako zástupce pořádající země potýkat s tlakem veřejnosti. "Těžko předpovídat, oni jsou určitě natěšení, hrají doma. Stejně jako to bylo loni pro nás. Hrajou doma před svými rodinami, fanoušky. Záleží na nich, jakou mají atmosféru. Já nevím, je mi to jedno. Pro nás je důležité, ať se na ně dobře připravíme a dobře začneme zápas," podotkl Plekanec. Se spoluhráčem Alexejem Jemelinem se v Moskvě ještě nepotkal. "Slyšel jsem, že jsou někde zavření," podotkl Plekanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarůšek: Hala je krásná, jen do šatny se všichni nevejdeme

Hvězdy nemáme, ale jsme tu jako tým

Zná i další ruské hvězdy. "Odehráli jsme proti sobě spoustu zápasů. Je to všechno o týmu, abychom byli dobře připravení a dobře odstartovali," uvedl. "My jsme tady jako tým, nemáme žádné hvězdy. Musíme dobře bránit, forčekovat, útočit, máme dobré gólmany, kteří mají formu. Od toho se to bude u nás odvíjet. Nemáme žádné hvězdy jako třeba Rusko, Finsko a Kanada," řekl Plekanec, který s 'céčkem' povede národní tým na šampionátu podruhé v kariéře. V roce 2012 ve Stockholmu a Helsinkách s ním došel k bronzu.

Nijak jej netrápí, že jsou v české sestavě jen čtyři posily z NHL a řada nováčků na velké mezinárodní akci. "Jsou tu výborní kluci, kteří mají za sebou skvělé sezony v Evropě. Odehráli výborně přáteláky a turnajové zápasy. Budeme spoléhat na to, že budeme hrát dobře jako mančaft," prohlásil Plekanec. V elitním útoku nadále piluje Plekanec spolupráci s další posilou z NHL, devatenáctiletým nováčkem Davidem Pastrňákem z Bostonu, a rovněž ostříleným Romanem Červenkou. "Dneska byl zase ten trénink o trošku lepší než včera. Věřím, že zítra to ještě vyladíme u videa, dobře se připravíme a odehrajeme dobře ten zápas," podotkl Plekanec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články