Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kazachstán šokoval Švýcary a favorita přehrál v nájezdech

Moskva - Hokejisté Kazachstánu zaskočili ve svém úvodním vystoupení na MS favorizované Švýcarsko a loňského čtvrtfinalistu porazili 3:2 po samostatných nájezdech. Duel v moskevské skupině A rozhodl ve čtvrté sérii nájezdů naturalizovaný Kanaďan Nigel Dawes. Brankář Vitalij Kolesnik podpořil úspěch Kazachů 49 úspěšnými zákroky.

Radost hokejistů Kazachstánu
zdroj: AP autor: Ivan Sekretarev

"Je to pro nás historický okamžik," radoval se gólman Jaroslavle po první výhře Kazachstánu nad Švýcarskem v historii světových šampionátů. "Je to pro nás hořká porážka a klasický špatný start," řekl jeho protějšek Reto Berra.

Zatímco v hledišti měl převahu nováček elitní skupiny, kterému fandila i většina ruských fanoušků, první minuty na ledě patřily Švýcarsku. Hned v první minutě Kolesnik vyrazil betonem střelu Trachslera a dorážejícímu Martschinimu sjel na poslední chvíli puk z čepele. Kolesnik následně nadvakrát zkrotil i tvrdou ránu Adrighetta.

Kazachové o sobě dali výrazněji vědět až v 8. minutě, Bočenskij ale sám u tyčky minul přihrávku a branku vůbec netrefil. Ještě větší příležitost k otevření skóre měl naturalizovaný Kanaďan Dawes. Kazachové využili chyby ve švýcarské rozehrávce a samostatný únik Dawese na Berru zastavil na poslední chvíli faulem Weber. Následné trestné střílení se ale Dawesovi nepovedlo a z nájezdu vůbec netrefil branku.

Do vedení se tak nakonec dostali v 15. minutě Švýcaři. Branka Adrighetta sice nebyla uznána pro postavení Walsera v brankovišti, ale právě Walser ještě v téže minutě dorazil za Kolesnika puk po individuální akci Diaze.

Úvod druhé třetiny jako by kopíroval začátek prvního dějství. Švýcaři ovšem znovu ze svého tlaku nic nevytěžili a na druhé straně mohl trestat Bochenski, ale bekhendový blafák při samostatném úniku mu nevyšel, stejně jako následná dorážka Puškarjova. A neuspěl ani v dalším samostatném úniku Boyd a Starčenkovu střelu kryl Berra. Švýcaři pak byli blízko zvýšení náskoku ve své první přesilovce, Kolesnik se ale několikrát vyznamenal, zejména Wieserovi sebral lapačkou takřka jistý gól.

V další početní výhodě po faulu Puškarjova už se ale skóre měnilo, byli to ale Kazachové, kdo svého soupeře překvapil. Savčenko na vlastní modré čáře jen odpaloval puk do bezpečí, o hůl švýcarského útočníka ale puk nabral nečekanou faleš a zapadl nad lapačku konsternovaného Berry.

"Kdo nikdy nestál v brance, nemá ponětí, co se stalo. Vypadá to jednoduše, ale někdy to není snadné. Je ale jasné, že to byla moje chyba," řekl Berra, který sice Savčenkův pokus dobře viděl, puk před ním ale "zaplaval". V pokračující početní výhodě byl ještě blízko gólu Hofmann, Weberovu střelu ale do branky dorazit nedokázal.

Vzruch do poměrně hluché třetí dvacetiminutovky přinesl až faul Du Boise vysokou holí, po kterém Kazaši hráli dlouhou čtyřminutovou přesilovku. I v ní to ale nejdřív vypadalo, že asijský účastník MS spíše šetří síly na závěr zápasu. Pak ale Kazaši předvedli rychlou kombinaci, Rymarjev našel zpoza branky hůl Starčenka, který z první prostřelil Berru. Jenže radost Kazachů netrvala ani dvě minuty, na trestnou lavici putoval Chuďakov a Hollenstein v početní výhodě nadvakrát propasíroval Kotouč za Kolesnika.

Švýcaři se hnali za rozhodujícím gólem, který podpořila i přesilovka po špatném střídání Kazachů. Weber ale z kruhu mířil jen do břevna a v závěrečném tlaku se proti urputně bránícímu soupeři neprosadil ani Ambühl. V prodloužení ale pokračující nápor Švýcarů zastavilo Haasovo podražení a šanci na druhý bod musel proti dotírající elitní trojce Kazachů zachraňovat až Berra.

V prvních dvou sériích nájezdů byli úspěšnější střelci, Hollenstein uspěl se střelou mezi betony, Dawes bekhendovým blafákem pokořil Berru a podobně vzápětí uspěl i Martschini proti Kolesnikovi. Starčenko ovšem rychlou střelou zápěstím znovu vyrovnal. Jako první neuspěla se svým pokusem největší švýcarská hvězda Niederreiter, rozhodnutí ale odmítl Rymarjev, kterého bez problémů vychytal Berra. Ve čtvrté sérii ale i napodruhé uspěl Dawes, zatímco Matschinimu při pokusu o blafák sjel kotouč z hole.

"Po prvním pokusu v normální hrací době jsem byl trochu frustrovaný. Moc jsem spěchal, měl jsem být trpělivější," řekl útočník Barysu Astana, který za kazašský klub hraje pět let a loni své nové zemi pomohl k návratu mezi elitu. "Berra je velký brankář, potřeboval jsem ho rozhýbat, což se mi podařilo," pochvaloval si Dawes, který reprezentoval v juniorské kategorii Kanadu a na kontě má přes 200 zápasů v NHL.

Švýcarsko - Kazachstán 2:3 po nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Walser (Diaz, Andrighetto), 53. Hollenstein (Ambühl, Du Bois) - 31. Savčenko, 51. Starčenko (Rymarjev), rozhodující nájezd Dawes. Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson - Chartrand-Piche (oba Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5420.

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Diaz, Blum, Weber, Grossmann, Schneeberger - Ambühl, Hollenstein, Martschini - Niederreiter, Moser, Haas - Hofmann, Adrighetto, Walser - Walker, Trachsler, D. Wieser - M. Wieser. Trenér: Patrick Fischer.

Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Starčenko, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Krasnoslobodcev, Puškarjov - Panšin, Šin, Solarjov. Trenér: Andrej Nazarov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články