Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kazachstán: Hráči se po letech postupování a sestupování chtějí udržet mezi elitou

Praha - Hokejisté Kazachstánu v posledních letech pendlují mezi elitní a o řád nižší skupinou. Letos se opět vrací na výsluní a budou se snažit držet krok s nejlepšími. Cílem je vyhnout se opětovnému sestupu do nižší skupiny, což se jim před dvěma lety nepovedlo. Pomoci by jim k záchraně měly i americko-kanadské posily.

Reprezentace Kazachstánu není žádným hokejovým hegemonem a i na nadcházejícím mistrovství světa platí za outsidera, který místo o cenné kovy bude ze všech sil bojovat o udržení v elitní skupině. Do té se Kazaši vrací po roční pauze.

Na mistrovství světa asijský tým nebude žádným nováčkem. Kazachstán se ho zúčastnil již sedmkrát, na větší úspěch však stále čeká. Nejlepší éru zažili kazašští hokejisté v letech 20042006, kdy se na mistrovství dokázali kvalifikovat třikrát v řadě. Od roku 2009 pravidelně postupují a zase padají mezi elitní a divizní skupinou.

Naposledy se hráči v modrých dresech ukázali na mistrovství světa před dvěma lety v Bělorusku, kde se jim ovšem vůbec nedařilo. Ze sedmi zápasů získali jen dva body za prohru v prodloužení s Německem a USA, což je odsoudilo k poslednímu místu a dalšímu ze sestupů do nižší soutěže. Nepovedenému výstupu nezabránila ani hvězda kazašského hokeje Nikolaj Antropov, který jako jediný hráč na soupisce okusil kouzlo zámořské NHL.

Loni se asijský tým musel spokojit s první divizí, ve které bylo jasným cílem postoupit zpět na mistrovství světa. V polském Krakově se to Kazachům podařilo, když nezaváhali ani v jednom zápase a skupinu nekompromisně ovládli.

Kostru národního týmu tvoří zpravidla hráči Barysu Astana, který hraje Kontinentální ligu. Před dvěma lety v Minsku bylo v sestavě hned dvacet hráčů Barysu. I letos se očekává, že tým bude sestavený především z hráčů kazašské a Kontinentální ligy.

Naopak, chybět budou posily z NHL, ačkoli paradoxně bude sestava okysličena o Američana a dva Kanaďany. Útočníci Brandon Bochenski, Nigel Dawes a Dustin Boyd hrají dlouhodobě v Barysu a nyní se připojí i k národnímu týmu. "IIHF potvrdila účast Bochenského, Dawese a Boyda. Obdrželi jsme oficiální autorizaci a tito hráči nyní mohou hrát za kazašský národní tým. Hned se zapojili do přípravy na turnaj," sdělil sekretář kazašské federace Gleb Karataev. V předešlých letech Kazachstán reprezentoval i další rodilý Kanaďan Kevin Dallman, který se ale letos z rodinných důvodů omluvil a místo do Ruska zamířil za oceán.

Trenér Andrei Nazarov dále nemůže počítat se službami brankáře Vitaliho Yeremeyeva. Dlouholetá kazašská jednička v bráně totiž po šampionátu v roce 2014 ukončila reprezentační kariéru, a strážcem svatyně se tak stane Vitali Kolešnik z Lokomotivu Jaroslavl, který letos sdílel post brankářské jedničky spolu s rekordmanem KHL Alexejem Muryginem. Ve 26 utkáních vychytal dvě čistá konta a dosáhl na gólový průměr 1.99 za zápas. 

Ve světovém žebříčku Kazachstánu momentálně patří 15. příčka. Zatímco v celosvětovém měřítku Kazaši neplatí za silného soupeře, v Asii jsou nejsilnějším národním celkem. Potvrzuje to i fakt, že Kazachstán dokázal třikrát vyhrát Asijské hry, což se zatím jiné zemi nepodařilo. Dominanci v Asii dokládá i nejvyšší dosažená výhra, když Kazachstán dokázal v roce 2007 porazit Thajsko vysoko 52:1. Naopak nejvyšší prohru zaznamenal na mistrovství světa v Německu v roce 2010, kdy prohráli s USA 0:10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články