Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kalous: Asi jsme překvapili. Může za to týmový výkon a Furch

Moskva – Jiří Kalous měl po utkání s Ruskem spokojený výraz na tváří. Asistent reprezentačního kouče Vladimíra Vůjtka nešetřil chválou na hráče, kteří dokázali porazit sbornou 3:0 a vstoupili tak do mistrovství světa se třemi body. "Musím říct, že je to úleva. Ustáli jsme tlak a je to pro nás skvělé vítězství," řekl Kalous.

Je nám líto, video expirovalo.
Kalous: Základem úspěchu byl Furch

"Věděli jsme, že na nás domácí tým nastoupí a že se můžeme dostat pod enormní tlak. A ten jsme ustáli," byl rád Kalous. Základním stavebním kamenem hry byl pro něj jednoznačně brankář Dominik Furch. "Ten nás podržel v klíčových momentech," připomněl Kalous zejména závar z druhé třetiny utkání.

Furch už měl se sbornou zkušenosti, v Ledovém paláci vychytal vítězství na Channel One Cupu, byť se v případě Ruska jednalo o trochu jinou sestavu. Ta dnešní dělala problémy ve zmíněném druhém dějství hry. Svěřenci Olega Znaroka si vytvořili brutální tříminutový tlak, při němž za celou dobu nestihla česká pětice vystřídat. Furch se štěstím vytěsnil Marčenkovu ránu a další šance měli Burmistrov se Zajcevem, neuspěl ani Panarin.

Tomáš Kundrátek se raduje s Janem Kovářem ze vstřelené branky
zdroj: ČTK/ZUMA/Melanie Duchene autor: Melanie Duchene

"To jsme byli opravdu zavařeni. My jsme vynechali krátké střídání a paradoxně ještě z tlaku, v němž jsme byli, jsme měli v závěru třetiny skvělou šanci. Klinickou smrt jsme opravdu přežili, byl to jeden z klíčových momentů, že jsme utkání zvládli vítězně," řekl Kalous.

Vůjtkovi hráči měli přesné instrukce, věděli, jak Rusové hrají, měli je načtené z důkladných video-analýz. „Nechtěli jsme hrát pasivní hru nebo obranu. Ale myslíme si, že aktivní hra je nepříjemná pro každého soupeře, kluci ji dokáží praktikovat, což je skvělé. Momenty, kdy jsme museli bránit, jsme přestáli a základem úspěchu byla aktivní hra,“ vysvětlil Kalous.

Bývalý trenér Třince se domnívá, že Češi svou hrou překvapili. "Víme o tlaku, který tady na Rusy je enormní. Ale my se soustředíme na naše výkony, na každého soupeře se pečlivě připravujeme a jsme rádi, že jsme to zvládli," dodal.

S asistentem Špačkem a trenérem Vůjtkem nasadili do zápasu třináct nováčků. "Výsledek mluví sám za sebe. Byl to týmový výkon, co k tomu dodat. Máme radost a musíme se začít pomalu připravovat na další zápas," řekl Kalous. Už v sobotu čeká českou reprezentaci duel s Lotyšskem, které překvapilo, když na úvod turnaje podlehlo Švédsku 2:1 v prodloužení, což pro ně znamenalo alespoň bod.

Jak vidí šance Kalous? "Hráči do toho jdou koncentrovaně. Je to vidět v přípravě na utkání, jejich koncentrace je maximální," zdůraznil. Utkání ČR - Lotyšsko vč. předzápasového studia odvysílá ČT sport a náš web v sobotu od 18:45.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články