Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Jak na Švédy? Bruslit a hlavně žádné fauly, varuje Koukal

Moskva - Čeští hokejisté sice mají v této sezoně se Švédskem vyrovnanou bilanci dvou výher a dvou porážek, na úspěch proti Třem korunkám ale na velké mezinárodní akci čekají už čtyři roky. Naposledy je porazili v roce 2012 ve čtvrtfinále MS, na tehdejší výhře 4:3 se ze současného kádru trenéra Vladimíra Vůjtka podíleli útočníci Tomáš Plekanec a Petr Koukal. Od té doby byli Švédové úspěšnější čtyřikrát na světových šampionátech i na ZOH v Soči. V Ledovém paláci, kde Češi v součtu s prosincovým Channel One Cupem vyhráli všechny čtyři dosavadní zápasy, se tým pokusí tuto sérii ukončit. "Bude se to odvíjet od bruslení, aby nebyly fauly," uvedl Koukal. Přímý přenos utkání i s předzápasovým studiem sledujte v pondělí od 18:45.

Utkání Česko - Švédsko
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Musíme s nimi držet krok po bruslařské stránce. Když to nebudeme dělat, budeme je hákovat, faulovat, nebudeme stíhat vůbec ve třetině, a to bude složité," zamyslel se Koukal. Naposledy se Češi se Švédy utkali nedávno ve Znojmě a sehráli dva rozdílné zápasy. Nejdříve prohráli 2:7 a následně zvítězili 7:1.

"Uvidíme, budou mít úplně jinou sestavu. My do toho musíme jít plus minus stejně anebo možná ještě líp než s Rusy, být připraveni. Uvědomit si, že sice body máme, ale do zápasu nejdeme jako favoriti. Nenastupovali jsme proti Rusku jako favoriti, ale ukázalo se, že když podáme dobrý kolektivní výkon, můžeme hrát s každým," podotkl k třetímu vystoupení na turnaji po vítězných duelech s Ruskem (3:0) a Lotyšskem (4:3 SN).

Radost hokejistů Švédska
zdroj: ČTK/AP

Švédové měli před čtyřmi lety ve Stockholmu výběr všech dostupných hvězd z NHL, letos po řadě omluvenek mají v týmu šestici posil ze zámoří - brankáře Jacoba Markströma z Vancouveru, obránce Erika Gustafssona z Chicaga, Adama Larssona z New Jersey a útočníky Mikaela Backlunda z Calgary, Alexandera Wennberga z Columbusu a Gustava Nyquista z Detroitu.

Češi mají v týmu jen tři hráče z NHL, Koukal v tom nevidí žádnou nevýhodu. "Je tady spousta nováčků a každý se chce ukázat, odvést maximum. To může být větší výhoda než mít našlapané čtyři lajny z NHL. Každý by chtěl hrát všechno, přesilovky, protože je na to zvyklý v klubu. Tady to nejde a naše výhoda je, že si každý uvědomuje, že má jinou roli a funkci v týmu," prohlásil třiatřicetiletý mistr světa z Německa z roku 2010.

Rezervy v duelu s Lotyšskem viděl Koukal v přesilovkách. "Zahrát je líp, vyhrálo by se. Třetí třetinu jsme mohli odbránit dozadu a nebylo by co řešit. Neproměňovat takhle přesilovky třeba se Švédskem by mohlo mít mnohem větší následky," uvedl. "Třeba třetí třetinu s Lotyši jsme měli odehrát líp. Na to, že jsme vedli 2:1 a měli lépe bránit, se dostávali do hodně velkých šancí, šli k nám lehce do třetiny. Nedokázali jsme zastavit jejich přechod středního pásma, abychom si oddechli," dodal Koukal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články